Támogatott tartalom

Milyen tolóajtót válasszunk?

A hagyományos nyíló ajtók mellett Európában és most már Magyarországon is egyre többen döntenek a tolóajtó mellett. De tolóajtóból is sokféle van, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ajtót választunk? Honnan tudjuk, hogy falban futó vagy fal mellett futó változat mellett érdemes dönteni? Mi alapján válasszunk tokszerkezetet? Van-e különbség a vakolt falba vagy a gipszkarton falba épített tolóajtó között?

Az égbeszökő ingatlanárak mellett egyre nagyobb probléma a hely szűke. Van azért néhány belsőépítészeti megoldás, amelyekkel jó pár négyzetméter hasznos terület és falfelület szabadulhat fel. Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy a hagyományos nyíló ajtókat milyen esetekben érdemes lecserélni modern tolóajtókra.

Milyen tolóajtók közül választhatunk?

Tolóajtóból rendelhetünk fal mellett futó és vakolt falban futó változatot is. Mind a két esetben rengeteg helyet nyerünk, ráadásul az ajtó nyitott állapotban “eltűnik” a szemünk elől, még rendezettebb, esztétikusabb kisugárzást kölcsönözve otthonunknak.

Amennyiben a falba épített változat mellett döntünk, a falfelületet is használhatjuk tárolásra, vagyis újabb belsőépítészeti perspektívákat nyit meg előttünk a tolható ajtó.

Sőt, akár íves tolóajtót is beépíthetünk, ezzel esztétikusabb, dizájnosabb lesz a nappali.

Fal előtt futó tolóajtó

Ha nem szabad megbontani a falat (statikai szempontból pl. tartófalról van szó), érdemes a fal előtt futó tolóajtó mellett dönteni. Ezzel a megoldással is tökéletes tolóajtót fogunk tudni beépíteni, kevesebb kőműves munkára lesz szükségünk.

Érdemes olyan nyílászárót választani, ami esztétikailag belesimul a környezetébe, nem hivalkodik, pusztán a praktikum szempontjából alkalmazzuk. A fal előtt futó ajtó hátránya, hogy nem tudjuk hasznosítani azt a falfelületet, amelyre rácsúszik a nyíló ajtó.

Falban futó tolóajtó

A falban futó tolóajtó még többet nyújt: ezzel a változattal megoldódik a helykihasználás egy további problémája, a nyílás sugara mellett megnyerjük azt a falfelületet is, ami mögé eltűnik nyitott állapotban az ajtónk. Vagyis növekedni fog az a felület és tér, amit polcokkal, tárolókkal, gardróbbal beépíthetünk.

A falban futó tolóajtóval még egy kis lakás is professzionálisan berendezhető, élhető lesz. Jobban kihasználhatjuk vele a tereket, határozottabb lesz a térkiosztás és fiatalos, modern hatást érünk el. Ráadásul ezt a változatot megvalósíthatjuk vakolt falban vagy gipszkarton falban is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen falba szeretnénk építeni a tolóajtó tokszerkezetét, mivel a szerkezetek eltérnek egymástól.

A falban futó tolóajtókat beépíthetjük ajtófélfával, amely ideális lesz a klasszikusabb hangulatú lakásoknál, illetve megrendelhetjük ajtófélfa nélküli változatban, utóbbi megoldással modern, dizájnos lakberendezési stílust teremthetünk otthonunkban.

Mikor van szükségünk teleszkópos tolóajtóra?

De vannak további lehetőségek a tolóajtóban, amikor elsősorban nem a lakás kicsi hanem egy olyan belsőépítészeti problémát kell megoldanunk, amire a legjobb megoldás egy speciálisan kialakított tolóajtó.

Előfordulhat például, hogy nagyobb nyílástávolságot kell áthidalnunk: a teleszkópos tolóajtóval akár 4,7 méter távolságot is gond nélkül, szépen, esztétikusan és gördülékenyen zárhatunk, nyithatunk.

A megoldás lényege, hogy az egymással párhuzamos irányban futó ajtószárnyak ugyanabban a vájatban helyezkednek el. Ezzel nappalikat, ebédlőket vagy tárgyalótermeket zárhatunk, nyithatunk. Két tér egymásba nyitása, szűkítése sem okoz gondot, ha teleszkópos tolóajtóban gondolkozunk.

Ennél a terméknél az ajtótokba két 40 mm vastag ívelt tolóajtószárny csúszik. Ezt speciális kétkerekes csúszókocsikkal lehet elérni, amelyeket kifejezetten az ívelt sínen való futásra terveztek, s amelyek képesek mozgásukat bármely hajlásszöghöz alkalmazni.

Ívelt tolóajtó, tolóajtó szerkezet gépészettel

Sőt, ívelt tolóajtó mellett is dönthetünk, ezzel az ajtóval két legyet üthetünk egy csapásra: megoldódik a terek egymásba nyitásának és zárhatóságának problémája, belsőépítészetileg pedig becsempészünk egy gyönyörű formát, ívet, ami meghatározza a térelrendezést.

És arra is van lehetőségünk, hogy épületgépészetet helyezzünk el a tolóajtó falban megbúvó tokrendszerében. Vagyis ugyanabban a falszakaszban, amelybe beépítjük a tokot, egyben fényforrásokat, termosztátokat, kapcsolókat és telefonvezetékeket telepíthetünk.

Összességében láthatjuk, hogy a tolóajtóval rendkívül sok belsőépítészeti problémán tudunk felülkerekedni. A fürdőszobán és a nappalin kívül ezzel a megoldással tudunk élni a hálóban, előszobában, gyerekszobában. Méretben, funkcióban széleskörű választék áll a rendelkezésünkre.

Mikor érdemes tolóajtót építeni a nappaliba?

Először nézzük a nappalit, a lakás lelkét. Ebben a helyiségben zajlik a család élete, itt ültetjük le a barátokat egy jó beszélgetésre, fontos, hogy ne csak esztétikailag, de praktikusság szempontjából is kielégítő legyen a térhasználat.

Amennyiben hagyományos nyíló ajtó zárja a nappalinkat, sok helyet veszítünk. Ez különösen akkor fájdalmas hiány, ha a lakás alapból kicsi. Ám a tolóajtóval akár négyzetméterben kifejezhető hasznos teret nyer a felhasználóknak.

A tolóajtó mellett van azért még néhány trükk, amivel okosan, helytakarékosan rendezhetjük be a nappalinkat. Az egyik a bútorválasztás: szerezzünk kicsi, összecsukható bútorokat, ne zsúfoljuk tele a nappalit tárgyakkal és fölösleges holmikkal.

Sok helyet nyerhetünk azzal (legalábbis vizuálisan), hogy világos színeket használunk, hagyjuk, hogy a nap átjárja a helyiséget, sok kis fénnyel dolgozunk.

Mikor érdemes a fürdőben tolóajtót építeni?

A fürdőnél is megtapasztalhatjuk a nyíló ajtók hátrányát és a tolóajtók előnyét. A pici lakásban különösen kell figyelni, nehogy a másikra nyissuk az ajtót egy lendületes mozdulattal. Főleg, ha mondjuk a vécé és a fürdőszoba egymás mellett, esetleg sarokban helyezkedik el. Egy tolóajtó jelentős tereket szabadíthat fel a lakásban és ennek a helyfelszabadításnak rögvest megérezhetjük a hatását egy picuri fürdőszoba esetében.

Tegyük fel, hogy van egy 5-6 négyzetméternyi fürdőnk, abból egy nyíló ajtó (még akkor is, ha keskenyebb, 70 centi széles ajtóról van szó) egy 70 centi sugarú ívben elfoglalja a hasznos teret. Az ajtó fogja meghatározni esetleg, hogy mekkora mosdót építhetünk be, vagy hogy befér-e a kis mosógépünk a fürdőbe.

Egy tolóajtó segítségével érezhetően tágulni fog a tér és a lehetőségeink. Ráadásul, ha falban futó tolóajtóról van szó, akkor a falfelület is felszabadul, polcot, törölközőszárítót vagy egyéb bútort szerelhetünk fel rá. A tolóajtó persze nemcsak a fürdő bejáratánál, hanem a zuhanykabinnál is praktikus, helykímélő megoldás.

A fürdőnél is sokat nyerhetünk azzal, ha kisebb, falra szerelt, “lebegő” bútorokat vásárolunk, a teret tágítják továbbá az okosan elhelyezett tükrök, a világos, nagy felületek, fények.

Kép forrása: Eclisse.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.