Háztartás

Minden, amit a marhaepe szappanról tudni érdemes!

A környezettudatosság az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kapott, ennek köszönhetően pedig a természetes megoldások is elterjedőben vannak az otthonokban is.

Egyre többen döntenek úgy, hogy a mindennapi házimunkák elvégzéséhez környezetbarát megoldásokat használnak. Természetesen a legtöbb módszer régről maradt ránk, hiszen nagyanyáink használták ezeket.

Ezek a módszerek segítenek abban, hogy csökkentsd a környezet vegyszer- és hulladékterhelését, amit a takarítással, mosással, tisztálkodással juttatunk a környezetbe.

A mosószóda és a mosószappan, mosáshoz való alkalmazása már közismert, a marhaepe szappant azonban még kevesen ismerik, pedig ez is egy nagyon jó lehetőség a ruhák tisztítására.

A marhaepe szappan a neve alapján kicsit bizarrnak tűnhet, pedig a folttisztításban nagyon hatékony, ráadásul természetes anyagok alkotják.

Lényegében a marhaepe és a mosószappan kombinációjáról van szó, hiszen az alapja a mosószappan, melyhez marhaepe kivonatot adnak. Meglepően nagy a folttisztító ereje, így érdemes kipróbálni.

Miért érdemes használni a marhaepe szappant?

A marhaepe szappan, ahogyan a mosószappan és a mosószóda egy teljesen környezetbarát megoldás, de emellett meglepően hatékony is.

Az ára hasonló a másik két természetes mosókészítményhez, és bizonyos helyeken lebomló csomagolásban is kapható, tehát a használata semmilyen módon nem terheli a környezetet. Ez már önmagában egy nagy előny azok számára, akik csökkenteni szeretnék az ökológiai lábnyomukat.

Amire érdemes a használata során figyelni, hogy ez egy lúgos szappan, tehát selyem és gyapjú esetén nem célszerű a használata. Emellett arra is figyelni kell, hogy a lúgos szappanok, így a marhaepe szappan is fakíthatja a sötét ruhákat.

Ha bizonytalan vagy, esetleg érzékenyebb anyagokat mosnál, akkor inkább a színszappant válaszd.

Mi mindenre használható a marhaepe szappan?

A marhaepe szappan nagyon népszerű azok körében, akik a többször használatos eszközök mellett teszik le a voksukat, mint a mosható pelenka, zsebkendő vagy törlőkendő.

Ez a természetes szappan ugyanis a folttisztításban verhetetlen, különösen a beszáradt foltok ellen hatékony. Nagyon jól használható mosható pelenkák esetén, de kiszedi a vért és az ételmaradékot is.

Érdemes a keskenyebb végével lefelé merőlegesen használni, mert így kényelmesebb lesz használni, még akkor is, amikor már elkopott a szappan.

De hogyan is használd?

  • Pelenka esetén: ha mosható pelenkát tisztítunk, akkor előbb a kaki nagyját mosd le a csapnál, és csak ezután állj neki a folttisztításnak. A marhaepe szappanos bedörzsölés után érdemes állni hagyni a ruhákat, ha délelőtt végzed el ezt a műveletet, este már mehetnek a ruhák a mosógépbe.
  • Vérfoltokhoz, mosható betétekhez: ha friss vérről van szó, akkor azt hideg vízzel öblítsd le, mert az azonnal kiviszi a foltot. A langyos-meleg víz fixálja a színt, ha így jártál, akkor jöhet a marhaepe szappanos dörzsölés, melyet a pelenkához hasonlóan érdemes végezni.
  • Ételfoltos textilekhez: a marhaepe szappan a kismamák körében nagyon kedvelt, mert a beszáradt ételfoltok ellen verhetetlen, legyen szó állati vagy növényi foltról egyaránt. A használata szintén úgy működik, hogy bedörzsölés után egy fél napot érdemes hagyni, hadd hasson a szappan.
  • Ruhazsebkendőkhöz: náthás időszakban nem ritka, ha az orrváladék beleszárad a textil zsebkendőbe, de akkor is érdemes a marhaepe szappant használni, ha nincs beszáradt folt. Fertőtlenítés céljából célszerű szappanozás előtt a zsebkendőket forró vízbe áztatni, majd ezután jöhet a marhaepe szappanos tisztítás.

Kép forrása: Pexels.com

Forrás: Tudatosvasarlo.hu


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.