Háztartás

Minden, amit a mosószódáról tudni érdemes!

A legtöbb tisztítószer összetevőjét nem ismerjük, még annak ellenére sem, hogy rá van írva a csomagolásra, hogy elvileg mit is tartalmaz a kezünkben lévő készítmény. Ez sokakat eltántorít a használatuktól, és inkább alternatív megoldásokat keresnek. Ha te is így vagy ezzel, akkor a következő cikk neked szól.

A következőkben ugyanis a mosószódáról lesz szó, mely nemcsak mosásra használható. A mosószóda egy természetes, környezetbarát megoldás, nem károsítja sem a ruhákat, sem pedig a környezetet.

Már az ókorban is ismerték ezt az anyagot, ráadásul rengeteg bolti készítménynek is ez az alapja. Nagy előnye még, hogy olcsó, ráadásul a nagyon környezettudatos háziasszonyok számára már lebomló csomagolásban is kapható. De ha nem szeretnél venni, készíthetsz is.

Készíts mosószódát házilag!

A mosószóda készítése egyáltalán nem bonyolult, ugyanis egyetlen hidrogénatom választja el a szódabikarbónától. Ennek értelmében nem is lesz másra szükséged, mint szódabikarbónára. Nincs más dolgod, mint egy sütőpapírra bélelt tepsibe szórni a szódabikarbónát, és elegyengetni. 220 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd kb. 1 órán át, majd hagyd kihűlni. Sütés közben érdemes néha megrázogatni, hogy egyenletesen süljön.

Mire és hogyan használható a mosószóda?

A mosószóda egy erős lúg, így zsíroldáshoz és erősen szennyezett ruhák mosásához nagyon hatékony. Mosáshoz nagyon gyakran használják, mert a legmakacsabb foltokat is kiszedi a ruhából.

Használhatod önmagában, de házi mosószer is készülhet belőle. Leginkább a fehér és világos ruhákhoz javasolt használni, mert a sötét ruhákat fakítja. Sötét ruhák esetén érdemes mosódióval vagy mosószappannal kombinálni.

Áztatáshoz is érdemes bevetni, mert a makacs szennyeződésekhez kiváló. Egy kis szódabikarbónával még fokozhatod is a hatékonyságát. A konyharuhákat és törlőkendőket érdemes egy éjszakára mosószódás vízbe áztatni, majd másnap kimosni.

Takarításhoz is használhatjuk bátran, mert zsíroldásban verhetetlen anyagról van szó. Fél liter langyos vagy meleg vízbe kerüljön egy evőkanál mosószóda, amit szórófejes flakonba töltve konyhában és fürdőszobában is bátran használhatsz.

Ha a mosószódát szódabikarbónával keverjük, házi súrolószert is készíthetünk. Mosogatáshoz és ablakpucoláshoz is bátran használhatjuk, csak a vízbe kell keverni belőle.

Nagyon zsíros edények estén érdemes egy lavórt vagy a mosogatót feltölteni vízzel, és beáztatni az edényeket 20-30 perce mosószódás vízbe, ezután jöhet az öblítés.

Tippek és trükkök a mosószóda használatához

Mivel egy erős lúgról van szó, így kézi mosáshoz nem igazán javasolt, mert száríthatja a bőrt. Alumínium felületek esetén sem javasolt, ugyanis ezeket korrodálhatja. A mosás esetén is figyelj, hogy érzékenyebb anyagokat, pamutot vagy gyapjút ne moss mosószódával.

A tárolása során is érdemes figyelni, mivel képes megkötni a levegőben lévő vízmolekulákat. Csak száraz helyen tárold, lehetőleg zárt üvegben, így sokáig megmarad a nagyobb mennyiség is.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.