Háztartás

Minden, amit a szódabikarbónáról tudni érdemes!

A szódabikarbónát legtöbben a konyhában használják, a sütés-főzés során, ám ez az anyag ennél sokoldalúbban felhasználható. A szódabikarbónát már nagyanyáink is használták számos tisztítási, takarítási feladatra, ma pedig nagyon népszerű a környezetbarát megoldások híveinek a körében.

A mosószódához képest kevésbé lúgos, így emberi fogyasztásra is alkalmas. A fogyaszthatósága miatt sok szülő készít belőle porcelán gyurmát, mert ha a gyerek véletlenül a szájába veszi, akkor sem lesz tőle baja.

Mire és hogyan használhatod a szódabikarbónát?

A szódabikarbóna felhasználása nagyon széles körű. Egyrészt használhatod a mosáshoz, akár a gépi mosáshoz, akár az áztatáshoz is. A szagok ellen verhetetlen, de a mosószóda hatásának fokozására is használhatod.

Folttisztító hatása is ismert, világos ruhákhoz célszerű alkalmazni, mert a sötéteket fakíthatja. A hűtő szagtalanításához is bevethető, mivel jól semlegesíti a szagokat, az így felhasznált szódabikarbóna a hűtőből kikerülve még takarításra is felhasználható.

És, ha már a takarításnál tartunk. A szódabikarbóna a WC-től a konyhán át a fürdőszobáig bárhol alkalmazható a takarítás során. Házi súrolószer is készíthető belőle, de ecettel kombinálva a WC tisztítására vagy duguláselhárításra is bevethető.

Matracok és cipők szagtalanítására, valamint kozmetikai célokra is használható, készülhet belőle lábfürdő és fogtisztító paszta is.

Tippek a szódabikarbóna használatához és tárolásához

Mivel nagyon jó súrolószer, ezért érzékeny felületeket csak óvatosan tisztíts vele, kényesebb műanyagok, üvegek esetén inkább ne használd. A tárolása egyszerűbb, mint a mosószódáé, ugyanis nem szükséges zárt üvegben tárolni, kerülhet lyukas fedelű üvegbe, vagy akár sószóróba is.

Utóbbi esetben azért címkézd fel az üveget. Zárt üvegben csak akkor érdemes tárolni, ha mosószódával keverted.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.