Élet-Stílus

Minden légvétel számít!

A gyermekáldás öröme leírhatatlan. Amikor a bébi a világra jön, az csodával ér fel. Az első időkben szinte mindenki túlságosan sokat aggódik gyereke egészségéért. Vajon veszi a levegőt rendesen? És most? És most? Erre az őrjítő helyzetre már konkrét technológia áll rendelkezésre, ami nagyban megkönnyítheti a monitorozás feladatát.

Miért fontos a légzésfigyelés?

A hirtelen csecsemőhalál szindróma kiváltó oka a hosszan tartó légzéskimaradás. Ez az, amit nehéz érzékelni, főleg ha az ember nem áll minden másodpercben a gyermeke felett. Márpedig azért azt tudjuk, hogy ez lehetetlenség. A légzésfigyelő ezért akkora áldás.

A készülék tulajdonképpen egy speciális érzékenységű mozgásérzékelő, ami a szenzoraival képes figyelni a légvételeket, és azonnal jelezni, ha bármi szokatlant tapasztal. Így még idejében megelőzhető a katasztrófa, ami néhány évtizeddel ezelőtt babák ezreinek életét követelte.

Az egészséges légzésre való odafigyelés tehát nem egy új keletű dolog, nem valami, ami most vált divattá, hanem olyasvalami, amire régen is szükség lett volna, csak akkoriban még nem állt rendelkezésre a technológiai háttér. Ez azonban mára átalakult, és bárkinek elérhető a készülék, ami egyszerűen üzembe helyezhető, és aminek a működése végre nyugalmat hozhat a család minden egyes pillanatába.

A babát semmilyen módon sem zavarja a berendezés jelenléte, lévén nincsen vele konkrét, közvetlen fizikai kapcsolata. Egyes típusok csupán hangjelzést adnak ki akkor, amikor valami szokatlant érzékelnek, míg az összetettebb, monitorral ellátott variánsok szó szerint rálátást biztosítanak a gyermekszobára, a kiságyra, és az ágyikóban békésen szundikáló kisdedre.

Ez az alternatíva a későbbiekben is jó szolgálatot tehet, amikor cél a bébi megfigyelése, aki esetleg egyre többször gondolkodik valamilyen csíntalanságon.

Mivel váltható ki a légzésfigyelő?

Alapvetően semmivel. Az együtt alvást ugyan sokan preferálják, de könnyen belátható, hogy ez sem jelent száz százalékos biztonságot, biztosítékot. Mert képtelenség minden egyes apró mellkasmozgást érzékelni, lehetetlen minden másodpercben odapillantani, és igazság szerint nem is egészséges, mert ettől a fajta túlzott, fokozott figyelemtől csak a feszültség és a fáradtság nő.

Ez a kettő együttesen idővel türelmetlenkedéshez, és még több stresszhez vezet, amire senkinek sincsen szüksége.

Azaz természetes módszerekkel nem helyettesíthető a készülék. Más elektronikai alternatíva sem ismert. De valójában miért is kellene nélkülözni, parkolópályára állítani? Ami a beszerzési költségét illeti abszolút pénztárcabarát, nem beszélhetünk extra magas kiadásról. A haszon pedig, amit az eszköz hajt, nagyjából felbecsülhetetlen, felmérhetetlenül értékes.

Vége az idegeskedésnek, a túlzó figyelemnek, a már-már idegőrlő koncentrálásnak, a folyamatos stressznek. Mindemellett borítékolható a prevenció sikere, hiszen ez az elsődleges, a megelőzés. Ha minden légvétel érzékelhető, és ha minden egyes kimaradó légvétel nyomban lereagálható, akkor semmi baj nem történhet a kisdeddel, a hirtelen csecsemőhalál szindróma veszélye egyáltalán nem fenyegethet.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.