Mire jó a glutamin – Hogyan hat a szervezetre
A glutaminról keveset hallani, mert elsősorban sportolók körében ismert tápanyag, holott a szervezetünkben található fehérjék egyik legfontosabb építőköve. A glutamint az izmaink termelik, ám nemcsak az izmok fejlődését segíti, hanem többek közt az immunrendszer és a bélműködés működését is is támogatja.
Lássuk a részleteket: mégis mire jó a glutamin és mit kell tennünk ahhoz, hogy elegendőt fogyasszunk belőle?
A szervezetünk működéséhez elengedhetetlen fehérjéket 20 féle aminosav alkotja és ezek közé tartozik a glutamin is. A glutamint képes szervezetünk önállóan előállítani, de bizonyos körülmények között mégis szükség lehet a pótlására.

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Nigel Msipa
Glutamin jelentése
Maga a glutamin szó a latin gluten (enyv) szóból és az amin (ammónia) szó összeforrásából keletkezik.
Glutamin mire jó
A glutamin elsősorban az izomtömeg fenntartásához és növeléséhez szükséges, ám szintén fontos az immunrendszer egészséges működéséhez és számos tanulmány rámutat arra is, hogy a bizonyos bélproblémák esetén is fontos eleme lehet a kezelésnek.
A glutamin a következő folyamatokban vesz részt szervezetünk működése során:
- fehérjeszintézisben
- ammónium termelésben – a vese sav-bázis egyensúlyának szabályzása érdekében
- a szervezet ammónia elszállításában
- energiaforrásként funkcionál
- nitrogén- és széndonor bizonyos folyamatokban
Fokozott fizikai terhelés, krónikus stressz, táplálkozási zavarok, műtétek és betegségek utáni állapotok, szükséges diéták megnövelhetik a szervezetünk glutamin szükségletét és a glutamin pótlásával támogatható a gyorsabb gyógyulás és regenerálódás.
Glutamin hiány tünetei
Az említett állapotokban glutamin hiány következhet be, ami a következő tüneteket okozhatja:
- izomtömeg csökkenését
- bőr- és hajproblémákat
- gyakori fertőzéses megbetegedéseket
- fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat
- nehezen gyógyuló sebeket
A fent felsorolt állapotok mellett elsősorban élsportolók szembesülnek a glutamin hiánnyal.
Glutamin hatása
A glutamin tehát a következőkben vesz részt:
- izomtömeg fenntartásában és építésében
- immunrendszer erősítésében
- bél és egyéb nyálkahártyák egészséges működésében
- bőr és nyálkahártya egészségének támogatásában és gyógyulásában
- idegrendszer támogatásában
A glutamin az eddigi tapasztalatok alapján csökkenti a daganatos megbetegedések kezelése során fellépő mellékhatásokat, és komoly fegyverként alkalmazható a bél gyulladásos megbetegedései esetén is.
Glutamin nőknek és gyerekeknek
A glutamin pótlására a fenti esetekben: bizonyos megromlott egészségügyi állapotokban, hiányállapotokban, és például szükséges diéták esetén lehet szüksége a nőknek, férfiaknak és gyerekeknek is.
Feltétlenül konzultáljunk szakorvossal és gyermekorvossal mielőtt étrend-kiegészítő alkalmazásába fognánk!
Glutamin tartalmú élelmiszerek
A glutamin esszenciális aminosav, így a testünk képes azt előállítani magától is. Elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozással igyekezzünk fenntartani a megfelelő glutamin szintet.
A fent leírt egészségügyi problémák, vagy hiányállapotok esetén konzultáljunk orvossal, aki glutamin tartalmú étrend-kiegészítő, vagy egyéb fontos tápanyagokat tartalmazó speciális tápszerek fogyasztását javasolhatja.
Glutaminban gazdag ételek
- sovány húsok
- halak
- hüvelyesek: borsó, bab, lencse
- tojás
- tejtermékek
- szója
- búza
Képek forrása: Freepik.com; Unsplash.com / Szerző: Nigel Msipa
Hirdetés (X)