Élet-Stílus

Mire jó a glutamin – Hogyan hat a szervezetre

A glutaminról keveset hallani, mert elsősorban sportolók körében ismert tápanyag, holott a szervezetünkben található fehérjék egyik legfontosabb építőköve. A glutamint az izmaink termelik, ám nemcsak az izmok fejlődését segíti, hanem többek közt az immunrendszer és a bélműködés működését is is támogatja.

Lássuk a részleteket: mégis mire jó a glutamin és mit kell tennünk ahhoz, hogy elegendőt fogyasszunk belőle?

A szervezetünk működéséhez elengedhetetlen fehérjéket 20 féle aminosav alkotja és ezek közé tartozik a glutamin is. A glutamint képes szervezetünk önállóan előállítani, de bizonyos körülmények között mégis szükség lehet a pótlására.

glutamin hatása

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Nigel Msipa

Glutamin jelentése

Maga a glutamin szó a latin gluten (enyv) szóból és az amin (ammónia) szó összeforrásából keletkezik.

Glutamin mire jó

A glutamin elsősorban az izomtömeg fenntartásához és növeléséhez szükséges, ám szintén fontos az immunrendszer egészséges működéséhez és számos tanulmány rámutat arra is, hogy a bizonyos bélproblémák esetén is fontos eleme lehet a kezelésnek.

A glutamin a következő folyamatokban vesz részt szervezetünk működése során:

  • fehérjeszintézisben
  • ammónium termelésben – a vese sav-bázis egyensúlyának szabályzása érdekében
  • a szervezet ammónia elszállításában
  • energiaforrásként funkcionál
  • nitrogén- és széndonor bizonyos folyamatokban

Fokozott fizikai terhelés, krónikus stressz, táplálkozási zavarok, műtétek és betegségek utáni állapotok, szükséges diéták megnövelhetik a szervezetünk glutamin szükségletét és a glutamin pótlásával támogatható a gyorsabb gyógyulás és regenerálódás.

Glutamin hiány tünetei

Az említett állapotokban glutamin hiány következhet be, ami a következő tüneteket okozhatja:

  • izomtömeg csökkenését
  • bőr- és hajproblémákat
  • gyakori fertőzéses megbetegedéseket
  • fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat
  • nehezen gyógyuló sebeket

A fent felsorolt állapotok mellett elsősorban élsportolók szembesülnek a glutamin hiánnyal.

Glutamin hatása

A glutamin tehát a következőkben vesz részt:

  • izomtömeg fenntartásában és építésében
  • immunrendszer erősítésében
  • bél és egyéb nyálkahártyák egészséges működésében
  • bőr és nyálkahártya egészségének támogatásában és gyógyulásában
  • idegrendszer támogatásában

A glutamin az eddigi tapasztalatok alapján csökkenti a daganatos megbetegedések kezelése során fellépő mellékhatásokat, és komoly fegyverként alkalmazható a bél gyulladásos megbetegedései esetén is.

Glutamin nőknek és gyerekeknek

A glutamin pótlására a fenti esetekben: bizonyos megromlott egészségügyi állapotokban, hiányállapotokban, és például szükséges diéták esetén lehet szüksége a nőknek, férfiaknak és gyerekeknek is.

Feltétlenül konzultáljunk szakorvossal és gyermekorvossal mielőtt étrend-kiegészítő alkalmazásába fognánk!

Glutamin tartalmú élelmiszerek

A glutamin esszenciális aminosav, így a testünk képes azt előállítani magától is. Elsősorban a kiegyensúlyozott táplálkozással igyekezzünk fenntartani a megfelelő glutamin szintet.

A fent leírt egészségügyi problémák, vagy hiányállapotok esetén konzultáljunk orvossal, aki glutamin tartalmú étrend-kiegészítő, vagy egyéb fontos tápanyagokat tartalmazó speciális tápszerek fogyasztását javasolhatja.

Glutaminban gazdag ételek

  • sovány húsok
  • halak
  • hüvelyesek: borsó, bab, lencse
  • tojás
  • tejtermékek
  • szója
  • búza

Képek forrása: Freepik.com; Unsplash.com / Szerző: Nigel Msipa

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.