Támogatott tartalom

Mire van szüksége egy jó baristának?

Egy kávézónak olyan baristára és dolgozóra van szüksége, aki értékes készségekkel rendelkeznek. Ez elősegíti, hogy a vásárlók elégedettek legyenek, folyamatosan visszatérő vendégekké váljanak. Persze mindez nem sokat jelent, ha nincsenek kéznél olyan eszközök, amikkel ezt meg lehet valósítani, illetve nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amikkel sikeres lehet.

Ebben a cikkben arról számolunk be, hogy mire van szüksége egy jó baristának!

Barista felszerelések

Egy kávézóban dolgozó kávékészítő amellett, hogy értékes készségekkel rendelkezik, amikkel ki tud tűnni a többi barista közül, fontos, hogy a munkája során folyamatosan fejlődjön. Legyen szó a technikáról, a viselkedésről, a kommunikációról, ez mind hozzáad a napi feladataihoz.

A legtöbb eszközt és kelléket a cég biztosítja a számára, így a barista kötény sem egy olyan dolog, amit saját magának kell megvásárolnia. A logóval ellátott kiegészítők nagy segítséget nyújtanak abban, hogy mindig ápoltan jelenhessen meg a munkahelyén. Megóvja a ruháját a szennyeződésektől, nem utolsó sorban egységes képet alkot a hellyel.

Egy jó cégvezetőnek erről már kezdetekben gondoskodnia kell, így a dolgozó úgy éri majd, hogy tartozik valahova, sokkal szívesebben jár majd be a munkahelyére. A barista kötény vagy éppen a céges póló nyomtatásnak tehát bőven akad előnye mind a két fél számára.

Mi egy barista valódi feladata?

Legkönnyebben úgy tudhatjuk meg, hogy milyen készségekkel kell rendelkeznie egy baristának, ha kiderítjük, mik lesznek a feladatai. A szakember kávét és kávé alapú italokat készít el és szolgál fel. Ide tartozik az eszpresszó, valamint az ebből összeállított latte, jeges italok és a cappuccino. Emellett tudnia kell helyesen teát és kézműves finomságokat gyártani és felszolgálni.

Feladata továbbá a munkaterületek, edények, valamint a berendezések fertőtlenítése és tisztítása. Sok estben takarításra is szükség van, így tisztában kell lennie azzal, hogy ehhez a feladathoz milyen szempontokat kell figyelembe vennie.

Jó, ha ezek mellé képes javaslatokat adni a vásárlók számára, tud egyszerre akár több rendelést is felvenni. A barista munka tehát eléggé komplex, így egy kis szervezőkészség senkinek sem árt meg, aki ebben dolgozik.

Milyen készségekkel rendelkezzen egy barista?

Az első fontos tulajdonság a problémamegoldás, valamint ide tartozik még az elemzés, a rugalmasság és a stressztűrő képesség. Lesznek ugyanis időszakok, amikor a vendégek csak úgy özönlenek be a kávézóba. Ilyenkor ugyanúgy helyt kell állni, mint a nap többi szakában.

Jó, ha egy barista kreatív és egyedi, esetleg saját italokat is képes készíteni. Legyen érzelmi intelligenciája, tudja, hogyan kell viselkedni a vásárlókkal.

Mindez persze mit sem ér a megfelelő eszközök nélkül. Mielőtt baristának jelentkezik valakit, baristát venne fel a céghez, mindig ügyeljen a minőségi készülékekre és a munkaruha biztosítására. Ha ez nincs meg, akkor a munka hosszabb távon nem tartható, egyik fél részéről sem.

Vezetőként mindenképpen biztosítania kell a megfelelő körülményeket a munkavállaló részére. Legyenek megfelelő gépek, eszközök, készíttessen logózott barista kötényt, higgye el, hogy ezekkel eredményre juthat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.