Támogatott tartalom

Mit csinál egy barista?

A barista olyan személy, aki különféle italok készítésére és felszolgálására specializálódott. Általában kávézóban vagy olyan bárban dolgoznak, ahol kávé- vagy eszpresszó-különlegességeket szolgálnak fel.

Emellett a legtöbb barista többet is csinál, mint nagyszerű ízű italokat készít. Segítenek a leltározásban, a pénztárgép vezetésében és a problémamegoldásban is. Sokan órabért kapnak, de gyakran az órabérükön felül borravalót is kereshetnek.

Hogyan válhatsz baristává

A barista szakmához általában nincsenek iskolai végzettségi követelmények; a legtöbb barista azonban legalább érettségivel vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkezik. A kávézók vagy nagyobb franchise-üzletek gyakrabban megkövetelik a 18 éves kort, és képzést biztosítanak az alkalmazottaknak.

A képzés kiterjedhet a babpörkölés, a sörfőzési technikák, a tej gőzölése vagy a gép higiéniája témakörére. Ha szívesen tanulna mélyrehatóbb technikákat, a Mixertanfolyam.hu a  népszerűség miatt évek óta indít barista képzést, amelyeken mindent megtanulhat a szakmáról.

A barista szorosan együttműködik a vásárlókkal, ezért szükség van a kapcsolatépítés képességére, az extrovertált személyiségre és a professzionális megjelenésre. Emellett képesnek kell lennie a prioritások felállítására, a problémamegoldásra és a többfeladatú munkavégzésre egy gyors tempójú környezetben.

Előfordulhat, hogy összekeveredő megrendelésekkel, gépi problémákkal vagy elégedetlen ügyfelekkel találkozik, ezért jól kell tudnia nyomás alatt is dolgozni. A többfeladatos munkavégzés is elengedhetetlen; rendeléseket vesz fel, forró italokat készít, italokat díszít és felszolgál – egyes kávézókban még ételt is felszolgál.

A vezetővé váláshoz további iskolai végzettségre lehet szükség, egyesek főiskolára járnak, vagy órákat vesznek, hogy több tudást vagy bizonyítványt szerezzenek. Ez lehetővé teheti, hogy saját kávézót nyisson, vagy hogy a kávéiparon belül magasabb pozíciókat szerezzen.

A Barista munkaköri leírása

A baristáknak sokféle feladatuk van, amelyek közé tartozik az italok elkészítése és a minőségi ügyfélkiszolgálás. Rendeléseket vesznek fel, üdvözlik a vásárlókat, és a pénztárgépek segítségével bonyolítják le a tranzakciókat.

Emellett leltárt is vezethetnek a süteményekről és beárazhatják az üzletben értékesített termékeket. Ezenkívül sok kávézónak vannak törzsvendégei, akikkel a baristák gyakran kapcsolatot építenek ki, és még az italukra is emlékeznek.

A baristák hideg és meleg italokat is készítenek különböző gépek segítségével. A gépek közé tartoznak a turmixgépek, őrlők, kereskedelmi kávéfőzők és gőzgépek. Tejet gőzölnek, kimérik a hozzávalókat, és kávét vagy eszpresszó babot őrölnek. Emellett sok kávézó kínál kis ételeket vagy süteményeket.

A kávézók népszerűek és nagyon forgalmasak lehetnek. Képesnek kell lennie arra, hogy stressz alatt is jól dolgozzon, és képesnek kell lennie a többfeladatú munkavégzésre. A nap folyamán gyakran előfordul, hogy egyszerre kell a kasszát vezetni és italokat készíteni.

A baristák hosszú ideig talpon vannak, és a nap nagy részében forró gépek mellett dolgoznak. Ezért jó állóképességgel és fizikai képességekkel kell rendelkezni. Egy baristának a hét bármelyik napján dolgoznia kell, és az időpontok is változhatnak.

Sokan részmunkaidőben dolgoznak, de néhányan teljes munkaidős állást biztosítottak maguknak baristaként. Néhány kapcsolódó pálya lehet a pultosok, a pincérek és pincérnők.

Ha elkészíted a budapesti barista tanfolyamra jelentkezést, akkor minden részletről tájékozódhatsz és a képzés elvégzése után megkezdheted karrieredet.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.