Támogatott tartalom

Mit csinál egy traktorvezető azonkívül, hogy traktort vezet?

A mezőgazdasági munkák körében igencsak sokan keresgélnek és szívesen választják a traktorvezető állást. Az ember laikusként azt gondolja, hogy ezeknek az embereknek nem sok dolguk van, de ez a gondolat nem fedi a valóságot. Mivel a traktor egy összetett jármű, ezért ez a munka műszaki tudást is igényel.

A következő cikkben most utánajárunk annak, hogy pontosan milyen feladatok tartoznak ehhez a munkakörhöz.

Traktoros munkaköri leírás részletesen

Induljunk ki most abból a tényből, hogy nem csupán egyféle traktor létezik, hiszen többféle típusa is van. Éppen ezért vannak különbségek a traktoros feladatok között is. Az alábbi linkre kattintva találhatunk nyitott pozíciókat, ha valóban traktorvezetőként szeretnénk dolgozni: https://nyiregyhazaallas.hu/allasok/mezogazdasag-kornyezetvedelem.

A traktoros egyrészt felel a közúti szállításért, ha kell, vontató pótkocsival együtt vezeti a járművet. Másrészt elvégzi a műszaki ellenőrzéseket, a karbantartást, megelőzi a problémákat, beállítja a traktor rendszereit, legyen szó a gyújtásról, a kenésről, stb.

A traktoros elsődleges feladata a szállítás

A traktorvezetőnek kellő felelősséggel kell végeznie a munkáját, mivel ő gondoskodik az áru és a jármű szállításáról is. Előfordulhat, hogy a hatékonyság biztosítása érdekében speciális munkaeszközöket kell használnia.

Ezenkívül ismernie kell a közúti közlekedéssel kapcsolatos szabályokat, illetve együtt kell működnie a különféle ellátási osztályokkal, rendszerekkel. Ajánlott ugyanakkor figyelembe vennie a termékellenőrzés, dokumentumkezelés, valamint a kézbesítés feltételeit.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó traktoros legyen?

Felelősségérzet. Ez nagyon fontos, mivel épségben el kell vinnie az árut és traktort is A pontból B-be. Emellett az önuralom és a fegyelem szintén lényeges tulajdonság. Az a jó, ha odafigyel a részletekre és a gyorsaság sem utolsó. Ügyesen tájékozódjon, de a türelem és a komolyság is elvárható tőle.

Amennyiben a szakmai kompetenciára gondolunk, akkor elengedhetetlen a műszaki ismeretek elsajátítása, és rendelkeznie kell járművezetői engedéllyel is.

Miért jó ilyen állást vállalni?

Nem biztos, hogy mindenki számára vonzó egy traktoros pozíció, de biztosan vannak olyanok, akik szívesen végzik ezt a munkát. Ennek számos oka van.

Az ember így olyan helyen dolgozik, ahol kamatoztathatja műszaki tudását, ezenkívül közelebbről is megismerheti a mezőgazdaság világát, s a későbbiekben akár a termelés területén is elhelyezkedhet. Végül, de nem utolsósorban a traktoros állás szabadabb munka. Az alkalmazott sok időt tölt a természetben, ha pedig szeret vezetni, az már csak hab a tortán.

A traktorvezetés művészete tehát megtanulható, de szükséges ehhez néhány olyan készség, képesség, ami alkalmassá teszi az embert a pozíció betöltésére.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.