Támogatott tartalom

Mit kell tudni a motorolaj típusairól?

Ha valaki adalékanyagot szeretne vásárolni a kedvenc járműve motorjához, akkor hatalmas kínálattal, különböző jelzésekkel fog találkozni. Könnyű eltévedni, pláne, ha valaki először vásárol motorolajat. Mit érdemes tudni az eltérő jelzésekről? Egyáltalán mi a célja a motorolajnak?

A legfontosabb tulajdonság: a viszkozitás

Ha megnézzük például a FilterABC motorolaj kínálatát, akkor láthatjuk, hogy több tucat márka és termék közül válogathatunk. Egy valami azonban minden egyes kiegészítőnél megegyezik: van a nevükben egy jelzés, ami egy számból, egy “w” betűből, majd még egy számból áll.

A motorolajok legfontosabb paramétere a viszkozitás, amit még belső súrlódásnak is szokás nevezni. Ez azt mutatja meg, hogy a folyadék belső ellenállási mértéke milyen a csúsztató feszültséggel szemben. A vizet általában nagyon folyékonynak (hígnak) tartjuk, a viszkozitása alacsony. Ezzel szemben a méz vagy a motorolaj viszkozitása sokkal magasabb. Szükség is van erre a tulajdonságára, mivel csak így tudja ellátni a feladatát.

Visszatérve a jelölésekre: vegyük alapul az egyik legnépszerűbb változatot, a 10W40-es motorolajat. Az első szám, azaz a 10 azt mutatja meg, hogy alacsony hőmérséklet mellett mekkora a viszkozitás. A “w” is ehhez tartozik, mivel az a winter kifejezést takarja.

Az utolsó szám, a 40 pedig az üzemi hőmérsékleten (100 Celsius fokon) mért viszkozitást jelenti. A számok nyelvén ez annyit jelent, hogy a 10W40 motorolaj sűrűsége 15 fokon 0,860-0,880 g/köbcentiméter, a kinematikai viszkozitása 100 fokon 14,9 mm2/s.

Miért van szükség motorolajra és miben segít a viszkozitás?

Egy átlagos személygépjármű motorjában is számtalan mozgó alkatrész van. Ezek egymáshoz érnek “munka közben”, így súrlódás alakul ki. Azért, hogy ez a súrlódás ne legyen rossz hatással az alkatrészek állapotára, ne használódjanak el túl gyorsan, vagy törjenek el, motorolajra van szükség.

Ez az adalék egy afféle olajfilmréteget hoz létre az egyes elemek felületén, ami minimálisra csökkenti a súrlódás hatását. Emiatt az alkatrészek nem fognak elhasználódni, gyorsan kopni, valamint a túlmelegedés miatt sem kell aggódni. Közvetve a motorzajt is csökkenti, így sokkal kényelmesebb lesz a vezetés. A viszkozitás azért felel, hogy egy adott motorban minden egyes alkatrészhez eljusson a motorolaj, aminek kenésre van szüksége.

Nem mindegy melyiket választjuk

Fontos, hogy ahány motor, annyiféle kialakítás, terhelés, működési forma. Ezért is van szükség különféle motorolajokra és más-más viszkozitásra. Vásárlás előtt feltétlenül nézzük meg a jármű gyári ajánlását, hogy milyen adalékok felelnek meg. Csak ezeket használjuk, ellenkező esetben nem fogjuk elérni a kívánt hatást, az alkatrészek ugyanúgy használódni, kopni fognak, ami meghibásodásokhoz vezethet.

A motorolaj nemcsak a motor élettartamát növeli meg ezzel spórolva számunkra, hanem egyes prémium adalékok még a teljesítményt is képesek fokozni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.