Háztartás

Mit tehetsz a hangyák ellen? Mutatjuk!

A hangyák folyamatosan szorgoskodó rovarok, a világon több mint 12 000 hangyafaj ismeretes, közülük 74 él hazánkban is. Jelenlétük több okból is hasznos, ha a kertünkben élnek, ám sokakat bosszantanak, különösen akkor, ha a lakásban jelennek meg.

A távoltartásukra rengeteg módszer áll a rendelkezésünkre, ám érdemes ezeket különválasztani. Más módszer kell, ha a kertben szaporodnak el, és megint más, ha a lakásunkban találkozunk velük. Egy hangya megjelenése még nem a világ, de mivel ezek a rovarok kolóniákban élnek, nagy rá az esély, hogy tömegesen jelennek meg.

A következőkben utána járunk, hogy a hangyák mennyire hasznosak vagy károsak, és a távoltartásukra is mutatunk módszereket, legyen szó a kertről vagy a lakásról. Mindkét esetben léteznek vegyszeres és természetes módszerek, rajtad múlik, melyiket használod.

Hasznosak vagy károsak a hangyák?

Tény, hogy a hangyákat a lakásban nem szeretjük, de a kertben meglehetősen hasznosnak is bizonyulhatnak. Mivel ezek a rovarok az elpusztult állatokat, elhalt növényeket fogyasztják, a ténykedésüket egyfajta tisztogató munkának is tekinthetjük, ami meglehetősen hasznos. A járataik kialakításával talajlazító munkát is végeznek, emellett a jelenlétük a levéltetvekre is felhívhatja a figyelmet.

Nézzük miért hátrányos, ha túlzottan elszaporodnak a kertben! Kellemetlen lehet, ha a kerti időtöltés közben, legyen szó, játékról, sportról, grillezésről, vagy épp a kerti munkák végzéséről, úton útfélen egy bolyba botlunk és felmásznak ránk a szorgoskodó hangyák. Ezzel bár kárt nem okoznak, de zavarják a kellemes időtöltést.

A veteményesben azonban már károkat is képesek okozni, hiszen szeretik az édes gyümölcsöket, és nemcsak a földre hullott darabokat rágják meg, hanem a fán lévő egészséges gyümölcsöket is. A füvesítést is megnehezíthetik, hiszen az elszórt fűmagot tápláléknak tekintik, és behordják a bolyba.

A hangyák jelzik a levéltetvek jelenlétét, ami bizonyos szempontból előnyös, mert megkezdhetjük a tetvek elleni védekezést. Azonban a hangyák haszna, ebben az esetben nem teljesen egyértelmű, ugyanis köztudott, hogy hangyák a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot fogyasztják, tehát nem eltüntetik a levéltetveket, hanem még intenzívebb rágásra és mészharmat kiválasztásra ösztönzik őket.

Gyakran egyik növényről a másikra is hordják őket, így a levéltetvek, melyek vírusokat is hordozhatnak, megbetegíthetik a növényeket.

Természetes megoldások a hangyák ellen a kertben

A természetes módszereket akkor érdemes bevetni, ha még kezelhető mértékű a hangya probléma, és nem lepték el teljesen a kertet. A hangyák száraz, nem művelt, meleg talajban szeretnek leginkább megtelepedni, az öntözött, laza, talajtakarással borított talajt viszont nem szeretik.

Már azzal is tehetünk ellenük, ha megfelelően lazítjuk, műveljük, öntözzük a talajt. Bizonyos növények ültetése is hasznos megoldás lehet, a kakukkfű, a levendula és a zsálya illatát nem kedvelik a hangyák, ha már megjelentek a kertben, ilyen növényeket érdemes a vonulási útjukba ültetni.

Az illóolajok vizes elegyének a kipermetezése is jó megoldás, fújjunk be minden olyan területet, ahol gyakran felbukkannak, a borsmenta, teafa vagy citromfű például hatásos ellenük.

A kávézacc vagy fahéj kiszórása szintén régi módszer, ezeket főleg a veteményesben érdemes használni. Az előbbieknél kevésbé barátságos megoldás, ha csalit készítünk olyan anyagokból, melyek nem mérgezők, de a hangyák nem tudják megemészteni őket. Ehhez keverjünk egy kis cukrot kukoricalisztbe vagy sütőporba, és ezt helyezzük ki csaliként.

Ha a gyümölcsfáinkat, illetve az azon érő termést szeretnénk megóvni, helyezzünk öntapadós papírt a fatörzsre. A boly, forró vízzel történő leöntése régi módszer, végső esetben ezt a módszereket is bevethetjük.

Így távolítsd el a hangyákat a lakásból természetes módszerekkel!

A fenti módszerek között akadnak kíméletesebb és kevésbé kíméletes megoldások is, ezek egy része a lakáson belül is alkalmazható. Az illóolajos spray készítése olcsó, de hatékony módszer, és beltérben is teljesen veszélytelen a használata. A víz helyett használhatunk ecetet is a spray elkészítéséhez, ennek erősebb illata lesz, de a hangyákat távol fogja tartani.

A sütőpor, a szódabikarbóna és a kávézacc kiszórása szintén hatékony lehet, ahogyan a ragasztócsík felhelyezése is. Ha tudjuk, hol tanyáznak a hangyák, akkor oda érdemes csapdát kihelyezni, melyhez a méz és cukros víz megfelelő csalétek. Segíthet, ha a megelőzésre is törekszünk, ennek az a legegyszerűbb módja, ha nem hagyunk elöl semmilyen étel maradékot.

Vegyszeres megoldások a hangyák ellen

A vegyszeres megoldásokhoz leginkább akkor javasolt nyúlni, ha a természetes megoldások nem használnak, igaz ez a kertben és a lakásban felbukkanó hangyák esetében is. Hangyairtó szerből rengetegféle van, létezik spray, por és csapdaformában is, ezekkel azonban óvatosan kell bánni.

Mindig úgy helyezd el a hangyairtó szereket, hogy se a gyerekek, se a háziállatok (kutya, macska) ne férjenek hozzá. Léteznek gél állagú készítmények is, melyek felkenhetők. Ebben az esetben arra kell figyelni, hogy ne napos helyre kenjük fel őket, mert akkor hamar kiszáradnak, és nem lesznek hatékonyak.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.