Élet-Stílus

Mixer vagy barista? Ez itt a kérdés!

Magyarországon egyre több fiatal dönt úgy, hogy a legjobb képességeit egy versenyképes szakma elvégzésébe és gyakorlásába fekteti. A mesterség kiválasztásakor leggyakrabban a divatosan hangzó foglalkozások kerülnek előtérbe, amilyennek a mixer és barista is számít. Bár tény, hogy a két terület rokonszakmának tekinthető, mégis sokan egy kalap alá veszik őket – helytelenül.

Kik tehát a mixerek és baristák? Milyen képzési lehetőséget érdemes választani, ha mindkettő szakma szimpatikussá válik? Most minden hasznos tudnivalót átadunk és az összes félreértés végére pontot teszünk.

Egy iparág, két szakma – a barista és a mixer két külön terület

A mixer és a barista foglalkozásokat gyakran összetévesztik. Való igaz, hogy mindkettő a vendéglátás egy kiemelkedő, versenyképes szakmája – és hogy egy különleges és népszerű ital professzionális elkészítésére fókuszál -, de azt is tudni kell, hogy két teljesen eltérő területet takar. Olyannyira, hogy amíg az egyikben valakinek kiemelkedő tehetsége van, nem biztos, hogy a másikban is az lesz, de természetesen embere válogatja.

Ha nagyon röviden szeretnénk megragadni a két terület különbségeit, elég csak a mögöttük álló szaktudást megvizsgálni. A mixerek az olyan különleges alkoholos italok profi színvonalú elkészítéséért felelnek, amelyek bőven túlmutatnak a vodkanarancs és whiskey-kóla pároson.

Egy mixer képzésen a tanulók a klasszikus és a legkülönlegesebb koktélrecepteket sajátítják el, miközben az ehhez szükséges modern eszközök használatát is megtanulják. A legjobb iskolákban az alapok mellett az egyén kreativitásának kibontakoztatása, azaz az egyedi keverések is az oktatás része.

bestmixer

Kép forrása: Freepik.com

Ehhez képest a baristák a kávék, méghozzá a napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő specialty kávék elkészítéséért felelnek. Tehát, amíg a mixernek mindent tudni kell a tökéletes alkoholos ital elkészítéséről és sokoldalúságáról, addig a baristának a kávékészítési tudását kell mesteri, szintén professzionális szintre fejlesztenie.

Miért éri meg napjainkban mixernek vagy baristának tanulni?

A barista és mixer szakmák magas színvonalon történő elsajátításához nagy elszántságra van szükség. Nem pont azért, mert lehetetlennek tűnő küldetés megtanulni a különböző koktélok és kávék elkészítésének elméleti és gyakorlati oldalát, hanem mert számos olyan készségre is szükség van hozzájuk, amiket profi szinten kell végezni ahhoz, ha valaki sikeres karrierre szeretne szert tenni az egyik vagy másik által.

Mivel vendéglátásról beszélünk, mindkét szakma megköveteli például a jó kommunikációs készséget, a rugalmas hozzáállást, a gyors munkavégzést, a megfelelő kondíciót, állóképességet.

bestmixer

Kép forrása: Freepik.com

Egy jó képzési struktúra természetesen nem csak az alapokat tanítja meg, hanem ezeket a képességeket is fejleszti. Ennek köszönhetően senkinek nem kell lemondani egy mixer vagy barista tanfolyamról azért, mert úgy érzi, hogy valamiben kevésbé kiemelkedő.

Manapság egyébként is megéri koktél- vagy kávéspecialistának tanulni, mert egyrészt már a hétköznapokban is hatalmas igény van a minőségi italokra, másrészt a pandémia után kialakult munkaerőhiány miatt a legtöbb vendéglátóhely kapkod a szakképzett munkatársak után.

Best Mixer – ahol a két szakma összeér

Hiába, hogy mixernek vagy baristának állni két külön dolgot jelent, ugyanazokat a személyes készségek és képességek szükségesek hozzá. Így azoknak nincs könnyű választásuk, akik legalább annyira el tudnak merülni a koktél-, mint a kávékészítés világában. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy nem is kell dönteni és a két szakma egymással párhuzamosan is elvégezhető?

bestmixer

Kép forrása: Freepik.com

A Best Mixer 15 évvel ezelőtt hozta létre első szakiskoláját, aminek számát az elmúlt évek alatt jelentősen bővített. Mostanra egy komplex, a teljes országot lefedő iskolahálózatot hozott létre, aminek mind a 15 képzőhelyén high-tech eszközökkel, csúcstechnológiás körülmények között várja tanulóit.

Időközben a képzési struktúráját is folyamatosan fejlesztette, aminek köszönhetően jelenleg is elérhetők a mixer + barista kombinált tanfolyamok. Így nem, hogy választani nem kell a két szakma között, de ráadásul egy képzés áráért is elsajátíthatók.

Ezért érdemes Magyarország piacvezető iskoláiban szakképesítést szerezni

A kedvezményes oktatási lehetőségeken túl, számos előnnyel jár, ha a Best Mixer iskolák egyikét választjuk. Személyre szabott órarend mellett akár 3-4 hét alatt is megszerezhetjük az új szakképesítésünket, amit nem mellesleg egy kétnyelvű, nemzetközileg elismert és akkreditált bizonyítvánnyal igazolnak.

Továbbá sikeres vizsga után a Best Mixer munkaközvetítőként azonnali elhelyezkedési lehetőségeket kínál a vele partnerkapcsolatban álló cégeknél. Így már frissen végzett hallgatóként rögtön elkezdhetjük kamatoztatni a megszerzett tudásunkat itthon, de akár külföldön is.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.