Élet-Stílus

Mobil tarifacsomagot szeretnél, de nem tudod milyet válassz magadnak?

Amennyiben úgy gondolod, hogy nem vagy elégedett a jelenlegi szolgáltatóddal, és a váltáson gondolkodsz, érdemes tisztáznod magadban néhány gondolatot, mielőtt megléped ezt a felelősségteljes döntést.

Ebben a cikkben igyekszünk a segítségedre lenni, hogy olyan mobil tarifacsomagot válassz magadnak, ami valóban a Te érdekeidet fogja szolgálni a jövőben.

Először is tudni kell, hogy a jelenlegi felhasználási helyeden milyen mobil lefedettséggel rendelkezel külön-külön minden mobil szolgáltatónál (Yettel, Telekom, Vodafone..). Minden telekommunikációs szolgáltatónál egyenként tudod ellenőrizni, hogy kül- és beltéren milyen lefedettség érhető el nálad.

Itt fontos, hogy ellenőrizd az alábbi hálózatokat:

 • 2G
 • 4G
 • 5G

A 3G-t szándékosan kihagytuk, mivel ezt a frekvenciát Magyarországon 2023-ban kivezették, így az már nem érhető el, vagy már csak részben. Ezért amennyiben Neked a cikk olvasásának időpontjában régi, 3G-s SIM kártyád van, minél előbb cseréltesd ki, hogy Te is tudd használni az internet szolgáltatásokat.

Lefedettségnél azt kell figyelned, hogy nem csak kültéren, hanem beltéren is tudd használni a szolgáltatásokat, így az a legjobb, ha beltéren is 4G-t mutat a térkép a megadott címen. Ha csak kültéren látod, akkor épületen belül valószínűleg nem lesz gyors a mobil interneted!

A legtöbb mobilszolgáltató már kínál VoWifi szolgáltatást viszont, így, ha van otthon vezetékes internet szolgáltatásod wifi router-el, akkor interneten keresztül is képes vagy telefonálni.

A mobil lefedettség megvizsgálása után a hívásszokásaidat szükséges megvizsgálni, mint például:

 • Havi mobil és vezetékes hívások mennyisége (perc)
 • Havi SMS-ek mennyisége (db)
 • Havi internet fogyasztás mennyisége (GB)

Fontos nézned, hogy a legtöbb szolgáltatónál az elérhető publikus tarifánál a számlázás perc alapon történik, ami azt jelenti, hogy 6 másodperc-nél is akár 20-30 Ft-ot kell fizetni egy percért, így, ha találsz a piacon másodperc alapú tarifát, rögtön jobb helyzetből indulsz.

Ezen kívül azt is érdemes vizsgálni, hogy minden hívásirányba felhasználható-e a lebeszélhetőség, vagy csak hálózaton belül. Amennyiben csak hálózaton belül, úgy kicsit kiszámíthatatlan lesz a havi költésed, mivel a számhordozás bevezetése után kicsit nehezen lehet már követni, hogy milyen hálózathoz tartozó hívószámot tárcsáztál. Ha olyan csomagot találsz, ami nem tesz különbséget a hívásirányok között, egyre jobb úton jársz.

SMS: Jellemzően egyre kevesebb SMS-t küldünk, hála a közösségi médiának, és az üzenetküldő alkalmazásoknak (WhatsApp, Viber, Signal, Telegram…), de azért még használjuk. Sokszor amikor hívnak minket, SMS-el utasítjuk el, és közöljük, hogy hamarosan visszahívjuk. Tehát ha van rá lehetőségünk, érdemes olyan csomagot választanunk, amiben azért van néhány díjmentes SMS.

Internet fogyasztás: 2023-ban talán ez talán a legfontosabb kérdés, a legkardinálisabb döntési tényező, mivel Interneten keresztül:

 • tájékozódunk
 • beszélgetünk
 • fogyasztunk tartalmakat
 • videó chat-elünk
 • dolgozunk
 • bankolunk
 • tároljuk a fotóinkat, videóinkat, emlékeinket

És még sorolhatnánk gyakorlatilag már a végtelenségig.

Sok szolgáltató kedvezőbb áron kínálja a belépő adatkeretet, de amikor már szükség lenne a nagyobb mennyiségre, borsosan megkérik az árát, legfőképpen a korlátlan internet árát.

Ezért kiválasztáskor nagy figyelmet fordítsunk a többi paraméter mellett az internet díjszabására is, amennyiben a lefedettségi adatokkal elégedettek vagyunk.

A statisztikák szerint egy átlagos felhasználó 2023-ban körülbelül 13 GB adatmennyiséget fogyaszt.

Vannak persze olyan felhasználók, akik gyakran megosztják hotspotként a mobiltelefonjukat, így akár az 50GB is kevés lehet, és szükség van a korlátlan internetre.  Főleg, ha streamelünk Netflix, Disney tartalmakat, vagy gyakran tartunk Google Meet egyeztetéseket.

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni eligazodni a bonyolult mobil piaci ár képzések között!

Ha mégsem sikerült, és még keresed a megfelelőt, kukkants rá a Bestfleet.hu tarifáira.

Korlátlan belföldi beszélgetéssel, Korlátlan mobilnettel, 200 db díjmentes SMS-el, már 8.000 Ft alatt is vásárolhatsz magadnak előfizetést, amivel az EU-ban is több, mint 40 GB adatkeretet használhatsz fel.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.