Élet-Stílus

Mobilhálózat-kisokos: tudj meg többet a 2G, 3G, 4G és 5G hátteréről!

A mobilhálózatok folyamatos fejlődése forradalmi változásokat hozott a telefonos kommunikációban. A 2G-től egészen az 5G-ig nyomon tudjuk követni az előrehaladás innovációs állomásait, de ember legyen a talpán, aki össze tudja foglalni az eltérő technológiák relevanciáját és jellegzetességeit.

Hiába lapul szinte mindannyiunk zsebében okostelefon, és jön szembe velünk mindenhol az 5G-s mobiltarifát vagy készüléket promotáló hirdetés, még most is kevesen tudjuk, miben rejlik az eltérő technológiák jelentősége.

Hogyan vezethették ki a 3G-t, hogyha a 2G továbbra is jelen van? Miért jelent akkora előrelépést az 5G a korábbi mobilhálózatokhoz képest? Ha már régóta keresed a válaszokat, ebből a kisokosból minden fontos információt megtudhatsz.

Továbbra sem kerül le a 2G a mobilhálózatok térképéről

A széles körű telefonos adatkommunikáció a ‘90-es évek elején vette kezdetét a 2G-s hálózatok bevezetésével. Így már minden készüléktulajdonosnak lehetősége nyílt a mobilján keresztül hívásokat kezdeményezni, szöveges és képes üzeneteket küldeni és fogadni.

Gyakorlatilag tehát a 2G-t tekinthetjük a mai mobilhálózatok alapjának. Viszont jogosan merül fel a kérdés: miért beszélünk még 2023-ban egy több mint harminc évvel ezelőtt megjelent technológiáról?

Legfőképp azért, mert – bár a sebessége alapján el sem hinnénk – a második generációs hálózatok napjainkban is használatban vannak. Minden tudományos magyarázat nélkül, ennek az az oka, hogy azok az eszközök, amelyeknek a működéséhez elég a minimális mennyiségű adatforgalom (például a pénztárgépek), nem indokolják a konstruktívabb hálózat igénybevételét.

Viszlát 3G!

Ezzel szemben a 3G már nem volt ilyen szerencsés. Bár a 2000-es évek elején hatalmas port kavart azzal, hogy lehetővé tette a videótelefonálást és az okostelefonok működését, mostanra mégis kivezetésre került.

Ezt az indokolja, hogy az újgenerációs hálózatok túl hamar követték őt a sorban – adatforgalmi szempontból már a megjelenésük előtti pillanatban sokkal innovatívabb lehetőségeket ígértek a felhasználók számára, mint a 3G valaha. Így nem meglepő, hogy egy szolgáltató sem szeretett volna több időt és pénzt fektetni egy ugyan működő, de egyébként elavult technológia fejlesztésébe.

Jövőbe tekintés az újhullámos mobilhálózatok tükrében

Az 5G-t körülvevő hype beigazolódni látszik – olyan tekintetben legalábbis biztosan, hogy magasan felülmúlja elődje kapacitásait. Hiába, hogy ugyanúgy a 4G LTE (Long-Term Evolution) technológiáját használja alapként, de mindezt olyan módon, hogy támogatja a csatlakoztatható eszközök robbanásszerű növekedését, és széles körben képes megsokszorozni a szolgáltatók által biztosított adatmennyiséget és azok átviteli sebességét.

További előnye még az alacsony késleltetés és a valós idejű kommunikáció. Ami azonban valóban felteszi az i-re a pontot, hogy az ötödik generációs mobilkommunikációs csoda (a megfelelő körülmények között) egyaránt képes az intelligens eszközök és IoT-rendszerek támogatására.

Ennek ellenére biztosak lehetünk abban, hogy a 4G-nek még jó sokáig nem kell búcsút inteni. Egyrészt a negyedik generációs mobilhálózatra állandóan szükség van, amikor az 5G elérhetetlen, másrészt a 2G-hez hasonlóan vannak olyan közhasznú felhasználási módjai, amelyek hosszú távon is nélkülözhetetlenné teszik.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.