Lakberendezés

Mosható tapéta? Kisgyermekes családoknál igazi áldás…

A tapéták új generációs megoldásait, a nedvesen is tisztítható, UV-fénnyel, színfakulással szemben is magasan ellenálló, mosható vinyl tapéták számos előnyét egyre többen ismerjük és szeretjük.

Ez nem is csoda, hiszen pláne a mostani, higiéniát egyre inkább megkövetelő időszakban a könnyen tisztítható, jól kezelhető, strapabíró felületek iránti igény egyre inkább alapvető.

E heti cikkünk a mosható tapéták tulajdonságait, előnyeit, felhasználhatóságát járja körül, illetve igyekszünk tanácsot adni a választáshoz is.

Míg régebben egy tapéta csak papírból készült addig ma már számos anyag lehet hordozó rétege egy szép mintának, képnek vagy grafikának falainkon.

Noha még ma is léteznek papírtapéták, mégis egyre többen választjuk az árban némileg drágább, de használatában sokkalta kényelmesebb, a mindennapi élethez sokkalta jobban alkalmazkodó vinyl vagy vlies tapéta fajtákat.

Ezekről dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy felületüket a gyártás során egy műanyag réteggel kezelték, s ennek köszönhetően alkalmazási területük egy igen széles skálán mozog.

Legfőbb előnyük ezeknek a tapétáknak, hogy a műanyagos felületnek, rétegnek köszönhetően moshatóak, nedves ruhával tisztíthatóak, és valamelyest vízállóak is – legalábbis egy kis nedvességet, párát biztosan elviselnek, így a konyha vagy a fürdőszoba helyiségeibe is nyugodtan betervezhetők.

dizájn tapéta

Fotó: Vavex / Botanica

Ami a mosható vinyl tapéta, mellett szól még, hogy azokba a helyiségekbe, melyek természetüknél fogva könnyebben bepiszkolódnak – ilyen pl. az előszoba, esetleg az étkező – akkor ma már nem kell évekig nézegetnünk, vagy óvatosan radírral próbálni ledörzsölni a szépérzékünket bántó nyomokat, foltokat.

Hanem egész egyszerűen, a klasszikus felmosáshoz hasonlóan egy kis tisztítószerbe mártott nedves ruhával át tudjuk törölni, egyes fajtákat még akár gyengéden, de dörzsölni is lehet.

dizájn tapéta

Fotó: Caselio / Green Life

Miért is jó ez?

Milyen érvek szólnak egyértelműen a mosható tapéta, azaz a vinyl tapéta mellett?

1. Hosszabb élettartam

Mivel egyre többe gondolkodunk szerencsére környezettudatosan, így fontos döntés szempont ma már, ha vásárolunk valamit az otthonunkba, hogy az lehetőleg ne egy eldobható, pár hónapra, maximum egy-két évre szóló döntés legyen, hanem valami olyan, ami tartós, sokáig szolgál bennünket, és sokáig szép marad a számunkra.

Ehhez pedig az kell, hogy anyaga tartós, ellenálló legyen, felülete jól tisztítható, higiénikus, vagyis alkalmazkodjon egy átlagos család napi életviteléhez.

dizájn tapéta

Fotó: Caselio / Around

2. Praktikus és mutatós

Az elképesztően színes és széles tapéta választékból bizony nem könnyű a választás! Első körben azt érdemes eldönteni, hogy a teljes falat takaró, vagy díszítő tapéta, esetleg egy mutatós fotó – vagy fotótapéta legyen-e.

Aztán természetesen – az adott helyiség jellege, funkciója, mérete, fényviszonyai, valamint a mi a személyes stílusunk, ízlésünk és hangulatunk, a szoba már meglévő vagy tervezett berendezési tárgyai, anyagai és színe (például a padló vagy a szekrény) is nagyban befolyásolják a tapéta választást.

És ha mindez megvan, már nincs is más dolgunk, mint beszerezni azt egy megbízható helyről, és kezdődhet a munka, azaz a tapétázás. Ám itt ugrik a majom a vízbe: a tapéta választás jó esetben hosszú évekre szól, így nem árt, ha olyanra esik a voksunk végül, amit könnyűszerrel tisztán is tudunk tartani!

A vinyl alapanyagú, akár súrolható és mosható tapéták szerencsére ma már számos gyönyörű stílusban, dizájnban beszerezhetők, hátoldaluk pedig többnyire papír-, vlies- vagy textilalapú.

Ezek a különleges, praktikus tapéták nem csak hogy lemoshatóak, de később, szárazon könnyebben el is távolíthatók (ha megunnánk, illetve egy esetleges költözésnél) – de még a felrakásuk is jóval egyszerűbb, és még magunk is könnyedén feltehetjük, szebben is sikerül, mint egy hagyományos papírtapéta esetében.

dizájn tapéta

Fotó: Casadeco / Perception

3. De miért praktikusabb a tapéta, mint a falfestés?

Elvégre vízálló, mosható festék is létezik ma már – azonban a tapéta természeténél fogva alkalmasabb arra, hogy a kisebb falhibákat elfedje, ráadásul olyan színekben és mintákban is hozzájuthatunk, olyan térhatásokat tudunk elérni a segítségével, amit festékkel csak nagyon nehezen, esetleg egyáltalán nem is tudnánk elérni.

Egy megfelelően karbantartott, szép tapétával hosszú időre megoldható a falak gondja, legyen az esztétikai, optikai vagy egész egyszerűen csak hangulati javítás, optimalizálás. A mosható tapéták esetében pedig a higiénia miatt sem kell aggódnunk!

dizájn tapéta

Fotó: Casadeco / Tweed

4. Kisgyermekek mellé is ideális

Egy nedvesen is tisztítható, strapabíró, mosható tapéta esetén nem kell azon aggódnunk, hogy az új, különleges anyagú, gyönyörű tapéta megihleti majd a kis művészeket is a családban, és újabb és újabb remekművel kápráztat majd el bennünket, miközben mi csak a fejünket fogjuk, és gőzünk sincs, hogyan is hozhatnánk helyre a kárt?

Nos, egy mosható tapéta esetén ettől sem kell tartanunk, mert ezek olyan speciális felülettel rendelkeznek, hogy meg se kottyan nekik egy kis (vagy akár rendszeres) súrolás, nedves törőruhás-tisztítószeres tisztítás.

dizájn tapéta

Fotó: Caselio / Around

5. Látványos és pénztárcabarát burkolat lehet a fürdőszobába is!

Szintén érdemes a fürdőszoba falakat is feldobni egy mutatós képpel, mintával vagy fotóval! Egyrészt jóval kedvezőbben jövünk így ki, mintha az összes falat csempével kellene burkolnunk a fürdőben, másrészt, ma már a nedves, párás helyekre ilyen tapétát bátran fel lehet helyezni.

Sokan még mindig tartanak attól, hogy a fürdőszobába vagy a konyhába tapétát tegyen, hiszen korábban ezekben a helyiségekben igen hamar fel tudott hólyagosodni a felület, majd esetleg levált a tapéta a falról, ez pedig bizony tönkre teheti még a legnagyobb gonddal és esztétikai érzékkel berendezett helyiségek hangulatát is.

Szerencsére, a mai technológiáknak és a speciális alapanyagoknak hála, már ez nem jelent akadályt: a víz- és páraálló, mosható tapéták kiállják a mindennapi élettel járó próbát, és szilárdan helytállnak akár a kád vagy a mosogató környékén is – és könnyedén távolítható el róluk a mosogatószeres, enyhén zsíros, vagy szappanmaradékos, vízcseppes szennyeződés is.

dizájn tapéta

Válassz tehát Te is mosható tapétát akár minden falra, hogy könnyű és tökéletes lehessen a tavaszi nagytakarítás vagy az ünnepeket megelőző téli higiénia az otthonotokban!

A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest üzletében munkatársaink készséggel segítenek az álomtapéta megtalálásában!

Ha időhiány vagy a vásárlás biztonságosabb, kényelmesebb lehetőségét szem előtt tartva inkább az online tapéta rendelés mellett döntenél, akkor webshopunk egyedi szűrési opcióival – pl. helyiségre, színre vagy stílusra rászűrve pedig még könnyebb, hatékonyabb és gyorsabb lehet a választás!

Ha pedig a mosható tapéta választékunkra vagy kíváncsi, akkor a vinyl tapéták kulcsszó alatt érdemes szétnézned, de rá tudsz szűrni külön a fürdőszobába vagy a konyhába, előszobába is nyugodt szívvel választható való tapéták csoportjára.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.