Lakberendezés

Nappali ötletek – Így alakítsd ki, hogy tökéletes legyen az egész család számára!

A nappali az otthonod központi része, itt gyűlik össze a család, itt fogadod a vendégeket, de tévézni, lazulni is itt szoktak a legtöbben. Egy tökéletes nappali barátságos, kényelmes és tágas, de a családtagok személyiségét is tükrözi egy kicsit.

Amikor eljön az idő, hogy berendezd a nappalit vagy átalakítsd, többre lesz szükséged annál, mit hogy kiválassz egy kanapét, ami szép, és mindenki el is fél rajta.

Tervre lesz szükséged, hogy minden funkciót betöltsön ez a tér, amire szükség van, hívogató és otthonos, mégis praktikus legyen. A következőkben ehhez adunk egy kis segítséget.

Lakó-, ülő-, étkező- vagy a nappali szoba? Melyiket is szeretnéd valójába?

nappali ötletek

Kép forrása: Pexels.com

Először is érdemes tisztázni, hogy milyen szobáról is van szó, vagyis tisztázni kell a funkciókat. Mit szeretnél a nappaliban? Csak lazulni, ücsörögni, esetleg étkező asztalt is beállítanál?

A lakószoba kifejezés egy olyan szobát takar, ahol sok a bútor és a dekoráció, emellett étkezni is lehet itt. Lényegében ez a mai étkezők megfelelője. Az ülőszoba kifejezés leginkább a nappali szobát takarja, ahol tévézni, ücsörögni szokás. Manapság azonban sok az egybenyitott étkező-nappali vagy konyha-nappali.

Az első lépés tehát, hogy végiggondolod, milyen funkcióknak kell megfelelnie a rendelkezésre álló térnek. Egybenyitott helységről van szó, vagy külön, önálló nappaliról. Ennek fényében már könnyebb dolgod lesz, hiszen tudod, hogy milyen bútoroknak kell mindenképp bekerülni a térbe.

Az is lényeges kérdés, hogy kik fogják a szobát használni. Itt gyűlik össze a család, tehát a gyerekek itt fognak játszani? Esetleg egy kis dolgozósarokra is szükség lesz, hogy a családfő itthon is dolgozni tudjon?

Talán a nagyi szeret kötögetni, tehát kell egy kis sarok, ahol sok a fény és kényelmes is? Ezt mind-mind számításba kell venned, hogy a család minden tagjának megfeleljen a nappali.

Így állj neki a nappali kialakításának!

Ha már tudod, hogy milyen funkcióknak kell megfelelnie a szobának, jöhet a bútorok megtervezése. Írd össze, hogy az adott funkciókhoz milyen bútorokra lesz szükség.

Étkezéshez kelleni fog egy étkezőasztal székekkel, a dolgozó sarokba egy íróasztal, a tévézéshez egy kényelmes kanapé, ahol mindenki elfér. Mérd le a szobát, és egy kockás lapon érdemes vázlatot is készítened, hogy minden bútor befér-e, amit elterveztél. A szoba mérete lehet, hogy kompromisszumos megoldásokra kényszerít, de ezektől sem szabad megijedni.

A színek kiválasztásánál kerüld a sötét színeket a falakon, mert azok nyomasztóan hathatnak. A falak inkább világos árnyalatúak legyenek, de a bútorok már lehetnek sötét tónusúak, például a kanapé vagy a dohányzó asztal.

Érdemes végiggondolni itt is a funkciókat, hiszen a dolgozósarokba inkább olyan színek illenek, amik serkentik az agyat, például a zöld, de a pihenéshez, tévézéshez inkább nyugtató színek valók.

Mi hova kerüljön a nappaliban?

nappali ötletek

Kép forrása: Pexels.com

  • Elektromos berendezések: nem az a kérdés, hogy milyen elektromos berendezés kerüljön be a nappaliba, hanem hogy ezeket hogyan rejtsd el vagy illeszd bele a nappali hangulatába. Ha nem szeretnéd, hogy folyton szem előtt legyen a TV, kerülhet TV-szekrénybe is, vagy a falra, polcokkal, szekrényekkel körülvéve, így nem lesz annyira hangsúlyos. A kábelek elrejtéséhez célszerű kábelcsatornát használni.
  • Bútorok: a mai nappalikban a legtöbb bútornak konkrét céllal kell a térbe kerülnie. Az esti filmnézéshez egy kényelmes kanapé, az olvasáshoz egy elegáns fotel, a családi ebédekhez étkezőasztal. Az elrendezésnél arra érdemes figyelni, hogy legyen hely közlekedni a bútorok között, de megmaradjon az összhang és az egyensúly a bútorok között.
  • Fényforrások: lényeges kérdés, hogy a megfelelő fényforrás kerüljön a térbe, ehhez pedig a fény típusát is ki kell választani, vagyis hideg, meleg vagy semleges fény legyen. A dolgozó sarokba hideg fényre van szükség, míg a relaxáláshoz a meleg fény az ideális. A természetes fény fontosságáról se feledkezz meg.
  • Dekorációk: a dekorációs elemek segíthetnek, hogy a saját személyiséged is visszaköszönjön a nappaliban. A kevesebb néha több, túlzsúfolni nem szabad a nappalit, ám a dekoráció elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán otthonossá váljon a helyiség.
  • Ablakdíszek, függönyök: ha a nappalin vagy egy hatalmas ablak, amin keresztül csak úgy árad be a természetes fény, akkor a függönyök megválasztása nagyon is lényeges kérdés. Mindig ügyelj, hogy a függönyök takarják el a kíváncsi szemeket, de a fényt is beengedjék.

Tippek a nappali alakja és mérete szerint

nappali ötletek

Kép forrása: Pexels.com

A nappali berendezését a helyiség alakja és mérete is nagyban befolyásolja, hiszen egy apró nappaliban valószínű, hogy csak egyetlen funkciónak tud megfelelni a tér, a keskeny és szűk nappalik esetében pedig trükközni kell, hogy ne tűnjön a hely nyomasztónak.

  • Téglalap alakú nappalba: a téglalap alakú nappalik jellemzően hosszúak és keskenyek. Az ilyen helyiségekben érdemes külön tereket kialakítani, az egyik sarokba kerülhet az olvasósarok, középre akár a kanapé, ahol a barátokkal ülhetsz le és mozizhatsz a családdal, vagy akár étkezőrészt is kialakíthatsz a térben. El is választhatod egymástól ezeket a funkciókat szőnyeggel, vagy akár könyvespolccal.
  • Négyzet alakú nappaliba: ez egy viszonylag ideális megoldás. Az arányok megtartására érdemes ügyelni, vagyis túl nagy bútorokat ne válassz a helyiségbe. A bútorok inkább a nappali közepe felé helyezd el, így ki tudsz alakítani fókuszpontot a helyiségben.
  • Ha csak kis tér áll a rendelkezésedre: ilyen helyiségbe érdemes kétszemélyes kanapét választani, lehetőleg olyat, aminek lába is van, így szellősebbnek tűnik a szoba. A hangsúlyt inkább a falakra helyezd, mert úgy nagyobbnak tűnik majd a tér.

Képek forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.