Támogatott tartalom

Ne csak az otthonunkat készítsük fel a hideg időre, hanem az autónkat is!

Amikor véget ér a vénasszonyok nyara, tehát az őszi kellemes napos időt felváltja a borongós, esős, hűvös időjárás, akkor bizony már nem halogathatjuk tovább a nyári holmik elrakását, és ideje felkészíteni otthonunkat, kertünket, és persze az autónkat is a hidegebb időre.

Az otthonokban ilyekor ellenőrzik a legtöbben a fűtésrendszert és a nyílászárókat, a kertekben javában zajlanak az őszi munkálatok, ám az autó felkészítéséről sokan megfeledkeznek. Úgy gondolják, ráér az télen, pedig érdemes időben elkezdeni.

De mit is kellene tennünk, hogy az autónkat megfelelő állapotba hozzuk az őszi/téli időszakra? Bele sem gondolunk, de a hidegebb idő bizony nagy megviseli az autókat, és ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, akkor még az élettartamuk is csökkenhet.

Jön a latyak és az eső, érdemes az alvázvédelemre is gondolni

Az autó alváza ki van téve az időjárás viszontagságainak, állandóan sérül, rázkódik, emiatt pedig gyakori a korrózió. Ha nem vigyázunk, akkor nagyon hamar beindul a rozsdásodás, ez pedig lecsökkentheti szeretett autónk élettartamát.

Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, érdemes ősszel az alvázvédelemre is gondolni. Persze ez sem teszi örökéletűvé a karosszériát, de mindenképp ellenállóbb lesz az időjárás viszontagságaival és az egyéb sérülésekkel (például a kavics felverődés) szemben – írja a Fékmester.

Bár el lehet végezni házilag is, a szakemberek azt javasolják, hogy ezt a munkát inkább bízzuk a profikra. Mivel a legtöbbeknek nincs tapasztalata, így nem is tudják, hogy az ő autójuk esetében mely anyag a legideálisabb, melyik szórófejet érdemes használni, vagy, hogy milyen mennyiségben és milyen nyomáson fújjuk ki az alvázvédő anyagot.

Feladatok, melyeket még érdemes elvégezni ősszel az autónkkal kapcsolatban

Természetesen nemcsak az alváz védelmére kell ősszel időt szánnunk, hanem az autó általános felkészítésére is. Most már hűvösebb az idő, így lassan eljön az abroncsok cseréjének ideje is.

Hogy pontosan mikor, azt nehéz előre megjósolni, általánosságban azonban elmondható, hogy akkor érdemes lecserélni a nyári gumit téli abroncsra, amikor a hőmérséklet már tartósan hét fok alá esik. Ha pedig már elmegyünk a gumiszervizbe, érdemes a futóművekre is vetni egy pillantást, és ha szükséges, elvégeztetni a beállítását.

Emellett érdemes a folyadékszinteket is ellenőriztetni, úgy mint a motorolaj, a fékfolyadék, illetve a váltófolyadék. Télen rendkívül fontos, hogy a havas-jeges, esetleg latyakos utakon rövid fékutat érjünk el, ezért a fékek ellenőrzéséről sem szabad megfeledkezni.

És persze vannak általános dolgok, mint a szélvédőmosó folyadék cseréje, a jégkaparó és a jégoldó bekészítése, vagy épp a szövet szőnyegek gumiszőnyegre történő cseréje. Az izzók állapotát is célszerű ellenőriztetni, illetve a fényszórókat is.

A láthatóság ősszel is kulcskérdés, és bizony az időjárás ilyenkor nagyon meg tudja nehezíteni a dolgunkat. Fontos tehát, hogy az izzók megfelelő állapotba legyenek, és hogy a fényszórók se legyenek sárgák vagy homályosak.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.