Támogatott tartalom

Ne feledkezzünk meg az autónk őszi felkészítéséről!

Amikor beköszönt a szeptember, akkor lassan-lassan, de nekilátunk elpakolni a nyári holmikat a ruhásszekrényben és persze az otthonunkban is, és készülünk az őszre, a hűvösebb időre. A nyári ruhákat felváltják az őszi pulcsik és hosszú nadrágok, a szandál helyett pedig előkerül a sportcipő, a bakancs vagy épp a csizma.

De nemcsak a ruhatárunkban érdemes elvégezni az évszakváltás, hanem az autónk esetében is fontos lesz az őszi felkészülés. Manapság egyre több a női vezető és a női autótulajdonos is, az autó őszi felkészítéséről pedig nekik sem szabad megfeledkezni.

Ha az autónkra gondolunk, akkor a legtöbbeknek az őszről legfeljebb a szélvédőmosó cseréje, jut az eszébe, esetleg az, hogy ideje kicserélni a lábtörlőt szövetről gumira. A téli gumi cseréjére sokan nem is gondolnak egészen a tél beálltáig, pedig már ősszel eljön ennek az ideje.

De nemcsak a gumicsere lesz időszerű ősszel, hanem az autó átnézése is. Lássuk, hogyan is érdemes felkészíteni autónkat a hidegebb időre? – írja a gumiabroncsakciok.hu

Mikor kerüljön fel a téli gumi az autóra?

téli gumi csere az egyik legfontosabb lépés, amit ősszel el kell végezni. Persze sokan úgy gondolják, hogy nincs is erre szükség, hiszen az elmúlt években olyan ritkán van hó, jó lesz a nyári gumi is. Ha pedig mégis lecserélik a gumikat, akkor azt csak november végén, december elején teszik, amikor már tényleg hideg az idő.

Pedig a szakemberek véleménye is az, hogy a téli gumikat már ősszel érdemes lecserélni, amikor a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik. Ez a hőmérséklet már túl hideg a nyári gumi használatához, amely nem fog megfelelő tapadást elérni a hűvösebb időben, de lényegesen gyorsabban is használódik el.

Érdemes előre gondolkodni, és időben foglalni időpontot a gumishoz, hogy elvégezze a nyári abroncsok télire történő cseréjét. És ha már ott vagyunk, akkor a futóművet is érdemes átnézetni, ugyanis a hazai kátyús utak miatt gyakran elállítódik. Amennyiben a futómű állapota nem megfelelő, érdemes kérni egy futómű beállítást is.

A szerelőt is ejtsük útba ősszel

Ha pedig meglátogattuk a gumiszervizt, nem érdemes az autószerelőt sem kihagyni. Egy általános ellenőrzés nem fog ártani, hiszen a nyári ugyanúgy meg tudja viselni az autónkat, ha sokat közlekedünk vele, mint a tél. A megfelelő láthatóság érdekében célszerű az izzók állapotát ellenőriztetni, de a szélvédő lapátjai is megérnek egy kis odafigyelést.

A folyadékszintek ellenőrzése is fontos ilyenkor, mely nemcsak az olajszintet jelenti, bár ez is fontos lépés. A fékolaj és váltóolaj szintjét sem árt ősszel ellenőrizni, és ha szükséges elvégezni a feltöltést vagy a cserét. És ha már fékolaj szóba került, akkor a fékek állapotának ellenőrzése sem maradhat el.

Amit mi magunk is elvégezhetünk

Persze nem minden feladat igényli a szakember segítségét. A szélvédőfolyadék cseréjét elvégezhetjük mi is, ahogyan a lábtörlőket is ki tudjuk könnyedén cserélni szövetről gumira. A jégkaparót és a jogoldót is érdemes már ősszel bekészíteni, ahogyan a páramentesítéshez szükséges eszközöket is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.