Háztartás

Négy univerzális otthoni eszköz, amiről nem is gondolnád mennyi mindenre jó

A minden nap használt dolgok között egészen sok olyan akad, amelyet nem csak a rendeltetésszerű használatra érdemes kipróbálnunk. Néhány ilyen tárgynak meglehetősen sok olyan praktikus felhasználási módja létezik, ami jelentősen megkönnyíti az életünket. Ezen kívül még néhány élelmiszert is be tudunk vetni igen hatékonyan.

Ruhacsipesz nem csak ruhának

Ruhacsipesz szinte mindenkinél található otthon, sokan pedig arra használják, amire való: vagyis a ruhák szárításához. Azonban a ruhacsipesz mindenféle olyan dologhoz kiváló választás, ahol csipeszelni kell.

Zacskócsipesz helyett használhatjuk a liszt, és más tasakos élelmiszerek lezárására. A lelógó kábeleket is felcsíptethetjük velük a megfelelő helyre, valamint dekorációs céllal is tudjuk őket alkalmazni, például húsvétra kreatívan csíptethetünk fel vele különféle madzagokra tojásokat, virágokat és egyéb húsvéti jelképeket.

A ruhacsipeszben az a jó, hogy jelentősen olcsóbb, mint a speciális csipeszek, mégis ugyanúgy tudjuk őket használni. Akár még különféle dokumentumok összefogására is kiválóak, ráadásul ma már rendkívül sokféle anyagból és színben kaphatóak.

Vasaló és hajszárító renováláshoz

A vasalót és a hajszárítót hatékonyan tudjuk használni különféle renoválási munkákhoz a házban. Például a vasaló segítségével a konyhaszekrény sérüléseit tudjuk javítani, ugyanis a műanyag burkolatú konyhaszekrények bevonata gyakran öntapadós fólia.

Ezek, ha felválnak, könnyedén helyrerakhatóak vasalással és hajszárító segítségével. Vasalásnál arra viszont figyeljünk, hogy mindig legyen egy köztes anyag a vasalandó felület és a vasaló között. Például egy vékony pamut textil.

Mindkét eszközt sikeresen használhatjuk festékeltávolításnál – a festék felmelegítésével például egy fa széken, az könnyebben feljön – valamint a viasz és a zsiradék felszívására is kiválóan működik. Ilyenkor azonban zsírpapírt tegyünk a zsíros, illetve viaszos anyag és a vasaló közé.

Ezen kívül mindenféle műanyag renoválására jó megoldás lehet. Például a viaszkos vászon szakadásainak javítására is használhatjuk a vasalót, szintén köztes anyag beiktatásával. A vasalót ezen kívül zacskók lezárásra is alkalmazhatjuk, illetve egy szívószál segítségével a levegőt is kiszívhatjuk a zacskóból – és kész is a vákuumozás.

Fogkefe – mindenféle takarításhoz

A fogkefénél nincs jobb precíziós takarítóeszköz. Tökéletesen lehet vele megtisztítani a nehezen elérhető helyeket. Ezért ha épp lecserélnénk a fogkefénket, ne dobjuk ki a régit. Használjuk fel takarítás közben. Persze, külön erre a célra is vásárolhatunk fogkefét, de felesleges.

A már használt is tökéletesen megteszi (a takarítószerek úgyis teljesen kifertőtlenítik majd). A fogkefe segítségével például olyan kicsi és szűk helyre is felhordhatjuk, mondjuk a vízkőoldó gélt, ami más módon nem érhető el.

Ezen kívül a fugák kitisztítására elsőosztályú, ahogyan például olyan apró részletek tisztán tartására is, mint például az ablakkeret sarkai. Ennél jobb kefét ilyen részletek takarítására nem fogunk találni, és miért is keresnénk, ha kéznél van?

Gyümölcsök és más élelmiszerek rendhagyó felhasználása

Régen létezett egy olyan könyv, ahol ezerféle megoldást javasoltak arra, hogyan lehet különféle élelmiszereket bevetni a takarításban. Ezek mind kipróbált módszerek tehát, amiket évtizedek óta ismernek. Például a banán belső héjával szépen lehet fényesíteni a bőr bútort.

A citrom leve egy kíméletes és mégis hatékony tisztítószer, aminek erősebb verziója a vízkőoldóként is kiváló ecet. A fekete tea szép mély színt ad a bútoroknak, és a csersav tartalma miatt még fertőtlenítő hatása is van.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.