Kert

Neked is lehet varázslatos kerted, ha megfogadod a tanácsainkat!

A kert egyik legfőbb sajátossága, hogy természetet varázsol az otthonunkba. Az illatos, gyönyörű színekben pompázó növények, az általuk becsalogatott érdekes és hasznos állatok, illetve a természetes anyagokból kialakított dekoratív elemek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a küszöbön kilépve azt érezzük, átölel minket a természet.

Ahhoz azonban, hogy a növények valóban azt az arcukat mutassák, ami számunkra oly csodálatos, valamint az általunk barátságosnak — és nem kártevőnek — vélt állatokat csalogassuk be, gondos tervezésre van szükség.

Tervezz az igények alapján!

Az első és legfontosabb feladat mindig, minden esetben a saját igényeink felmérése és meghatározása kell, hogy legyen. Ezért a kerttervezést, kertépítést kezdjük annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy mire szeretnénk használni a kertet?

  • Pihenésre, borozásra a naplementében?
  • Bográcsozásra, kerti partikra a családdal és barátokkal?
  • Napozásra, úszásra és játékra a gyerekekkel?

Minden igény egyedi megvalósítást, ezáltal más-más anyagokat és élőlényeket igényel, ezért rendkívül fontos, hogy pontosan meg tudjuk határozni, mire is vágyunk valójában.

Válaszd ki az igényekhez igazodó növényeket!

A következő lépés a növényekre vonatkozik: mit szeretnénk csinálni a meglévő növényzettel, vagy amennyiben teljes átalakítás történik, mit szeretnénk látni a kertre pillantva?

  • Milyen cserjék és évelők kerüljenek be?
  • Szeretnénk fákat — és ha igen, pontosan milyen fajtákat?
  • Miből lesz a térhatárolónk, szeretnénk növényfalat, sövényt?

Számolnunk kell a különböző növények igényeivel is. Mint például napos vagy árnyékos helyet, anyagos vagy laza talajt, sok vagy kevés nedvességet igényelnek, növekedésével (mekkorák lesznek néhány év múlva), virágzásával (mikor hozza virágait, mikor díszít leveleivel, van-e termése) is.

A növények fogják meghatározni azt is, hogy milyen állatokat fogunk becsalogatni a kertünkbe vagy éppen tartjuk távol attól. Egyes virágok ugyanis vonzzák a méheket, a pillangókat vagy a madarakat, míg más növények távol tartják a különböző kártevőket — vakondokat, csigákat vagy molyokat.

A növények kiválasztása egyáltalán nem könnyű feladat, ám ha megvagyunk vele, már csak egyetlen lépés van hátra: az épített elemek kitalálása és megvalósítása!

Az épített környezetre is gondolj!

A különböző dekoratív elemeknek kettős szerepe van — amellett ugyanis, hogy esztétikailag is jól kell mutatniuk, a funkcionalitásuk sem elhanyagolható. Gondoljunk csak például a térburkolatokra, amelyek mind-mind más funkcióval rendelkeznek.

A térkő például rendkívül jól mutat az autóbeállók részeként, kerti utak burkolataként vagy akár szegélyként is — egy kis kreativitással ráadásul különböző kötésmintákat, színkombinációkat alakíthatunk ki belőlük. Ám ha a hagyományos beton színt preferáljuk, színeket úgy is varázsolhatunk melléjük, ha különböző természetes kerti elemekkel, például a gyeppel vegyítjük őket.

kerti tippek térkővel

Kép forrása: Frühwald

A legjobb pedig az egészben az, hogy mindez nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is működik — a különbség csupán annyi, hogy térkő helyett a falazóelem lesz a társunk. Térburkolatok, falazatok, kerítések, lépcsők vagy akár virágtartók is kialakíthatóak belőle, ráadásul különböző színekben, akár antikolt megjelenéssel is elérhető!

A varázslatos kert tehát nem csak az anyagiakon múlik — leginkább a gondos tervezésen, illetve a pontos megvalósításon van a hangsúly: az élő növények és állatok, valamint a dekoratív elemek megfelelő kombinációján.

Ahhoz pedig, hogy az egész jól működjön együtt, mindenekelőtt ne felejtsük el meghatározni az igényeinket, enélkül ugyanis az egész csak egy élettelen, a szomszédokra hasonlító tucatkert lesz!

Designelemek, térkövek és teraszlapok a Frühwaldtól

Szeretnél egy kertet, amely harmonikus egységet képez a ház egyéb kültéri egységével? Válogass a Frühwald termékei között, és tervezd meg kertedet, teraszodat vagy kapubeállódat velünk!

Látványtervező szoftverünk segítségével megnézheted, milyen burkolatok mutatnának a legjobban nálad, majd találd meg a hozzád legközelebb eső partnerünket az ország 232 pontján, ahol meg is vásárolhatod a kívánt terméket.

Képek forrása: Frühwald

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.