Élet-Stílus

Nők a gazdasági életben

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a nők szerepvállalása az üzleti életben. Egyre több női cégvezető jelenik meg a piacon és számtalan sikersztoriról olvashatunk a neten. Emellett ugyanakkor továbbra is bőven akad olyan kihívás, amikkel egy női cégvezetőnek szembe kell néznie. Nézzük röviden ezeket.

A női cégvezetők kihívásai

Az első nehézség, mellyel gyakran szembesülnek a cégek női vezetői: a nemi sztereotípiák és előítéletek. Évezredekre visszanyúló kulturális okokból még mind a mai napig sokan azt gondolják, hogy érzelmi vagy egyéb indokok miatt egy nő kevésbé képes helytállni az üzleti életben, mint egy férfi.

Ebből fakadóan pedig nagyon keményen meg kell dolgozniuk azért, hogy bizonyíthassák, ők is vannak olyan jók szakmailag (ha nem jobbak), mint férfi kollégáik.

Fontos megemlíteni a munka és a magánélet egyensúlyát is. Egy fontos pozíciót betöltő személynek jellemzően sokat kell dolgoznia, akár hajnaltól késő estig, ami megnehezíti a munka és magánélet egyensúlyának megteremtését.

A nők esetében pedig ez kiemelten igaz, hiszen a klasszikus családmodell szerint az ő feladatuk a gyermekekről gondoskodni, ami amennyire szép feladat, annyira időigényes is, így nehéz összeegyeztetni a munkával.

A nők erősségei

Bármennyi akadály gördül is eléjük, érdemes megemlíteni, hogy a női cégvezetőknek számtalan olyan erőssége van, melyek igen hasznos társak lehetnek a vezetővé válás rögös útján. Ilyen például az empátia és az emberekkel való könnyebb kapcsolódás.

Jellemzően a nők jobban tudják kezelni a cégben felmerülő konfliktusokat, képesek a zökkenőmentes békítésre. Továbbá a legtöbb esetben fontosnak tartják a CSR tevékenységeket és az etikai kérdéseket, így a nők által vezetett vállalatok kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a területekre.

Kiemelendő még az alkalmazkodóképesség és a sokoldalúság. Na meg persze a multitasking. A hölgyek képesek több szerepkört is betölteni egyszerre, több feladattal foglalkozni párhuzamosan és leblokkolás nélkül alkalmazkodni a folyamatosan változó környezethez. A mai világban ezek pedig kiemelten fontos képességek, amik fontos előnyt jelenthetnek birtokosaik számára.

Egyre több nő lép vezetői szerepbe

A női cégvezetők száma folyamatosan növekszik az utóbbi években, egyre több vállalatnál dolgoznak nők vezetői szerepben. Innen azonban még bőven van hová fejlődni, mert továbbra is sokkal több a férfi, mint a női cégvezető és férfiként sokszor könnyebb is feljebb lépni a ranglétrán. A pozitív tendencia azonban látszik, sok cégnél egyre kiegyensúlyozottabb a nemek aránya.

Ha te is női cégvezető vagy és szeretnéd fejleszteni készségeidet, keresd a Fiatal Női Vezetők oldalt hasznos tartalmakért.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.