Támogatott tartalom

Normál vagy vegán vitamin? Mi a különbség közöttük?

A vegánság fogalma mára szinte összefonódott a tudatos életmóddal. Ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk – legyen az épp húsmentes vagy sem -, milyen termékeket vásárolunk és honnan, mit tartalmaznak kozmetikai szereink és azokat tesztelték-e állatokon, sokat tehetünk bolygónk fennmaradásáért.

Egyre többen döntenek épp ezek miatt a vegánság mellett, míg másokat a húsipar kegyetlenségei vagy csak a hús íze késztetett életmódváltásra.

Ha kihagyunk az étrendünkből bizonyos tápanyagforrásokat, legyen az épp a hús, a tej vagy a glutén, körültekintőnek kell lennünk a vitaminok pótlásával. Cikkünkben ezért összegyűjtöttük a legfontosabb vitaminokat és arra is kitérünk, mi a különbség a normál és a vegán vitamin között.

Miért fontosak a vitaminok szervezetünk számára?

A vitaminok nagy részét külső forrásból juttatjuk szervezetünkbe az elfogyasztott ételek, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és húsfélék segítségével. Más részüket, például a D-vitamint szervezetünk is képes előállítani, habár csak igen kis mennyiségben, pedig immunrendszerünk megfelelő működésének ez az egyik alappillére.

Ha kihagyunk bizonyos ételeket az étrendünkből, vagy egyoldalúan táplálkozunk, mert a fárasztó nap végén a fagyasztott pizza, az út közben bekapott szendvics vagy a kész saláta a legegyszerűbb megoldás, könnyen vitaminhiány alakulhat ki.

Azok számára, akik egészségügyi vagy etikai megfontolásból nem fogyasztanak bizonyos ételcsoportokat, különösen fontos, hogy odafigyeljenek a vitaminok pótlására.

A szervezetünk számára legfontosabb vitaminok:

  • D-, és C-vitamin: az immunrendszer egészséges működéséért,
  • Kalcium: a csontok egészségéért,
  • Folsav: csökkenti az idegcsőzáródás kockázatát,
  • B12-vitamin: az egészséges vérképződésért és idegrendszerért,
  • Omega-3 zsírsav: a szív védelmére.

Ezek közül több is főleg a húsfélékben és halakban található meg, szedésük tehát erősen javasolt vegán étrendet követők számára.

Mi a különbség a normál és vegán vitaminok között?

A gyógyszertárakban, drogériákban és az üzletek polcain kapható étrendkiegészítőknek számos előírásnak kell megfelelniük. Hacsak nem követünk szigorú vegán étrendet, bármelyiket is válasszuk, nem nyúlhatunk mellé. Az, hogy normál, vagy vegán vitaminról van-e szó, akkor válik igazán fontossá, ha az alábbi állítások bármelyike igaz ránk:

  • szigorú vegán vagy vegetáriánus étrendet követünk,
  • ételérzékenységben szenvedünk, ezért elengedhetetlen, hogy pótoljuk a kieső vitaminokat,
  • fontos számunkra a megvásárolt termékek etikai hozadéka, így például az, hogy milyen forrásból származik, illetve végeztek-e az előállítása során állatkísérleteket.

Ahogy fentebb említettük, vannak bizonyos vitaminok, melyek főleg állati eredetű élelmiszerekben fordulnak elő, így kinyerésük ezen az úton egyszerűbb is. Ezek közé tartozik például a D-vitamin, a B-12 vitamin, a kalcium, a vas, a jód, a cink és a szelén is.

Fontos leszögezni ugyanakkor, hogy növényekben is megtalálhatóak, a szervezetünk azonban az ilyen módon bevitt vitaminokat kevésbé jól tudja hasznosítani, ezért szükséges a pótlásuk.

Mitől lesz vegán a vitamin?

Ennek a kérdésnek két része van. A vegán vitaminok egyrészt nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Ez azt jelenti, hogy kizárólag növényi nyersanyagok felhasználásával készülnek, készítésük során tehát nem érintkeznek semmilyen állati összetevővel. Ezáltal az olyan sokat vitatott tápanyagforrások, mint a tej vagy a méz is kizárásra kerülnek.

A tejipar régóta az állatvédő és vegán közösség figyelmének középpontjában áll, mivel több szempontból is vitatható az etikussága. A borjak erőszakos leválasztása az anyjukról, valamint a tejet adó tehenek tartási körülményei sem mindenhol felelnek meg az emberséges állattartás követelményeinek.

A mézfogyasztás visszaszorítására pedig a méhek védelme érdekében lenne szükség, amelyek kipusztulása súlyos következményekkel járna a bolygónkra nézve.

A vegán vitaminoknak ezenkívül meg kell felelniük egy másik szempontnak is. Ez pedig az, hogy készítésük és tesztelésük során nem használtak állatkísérleteket. Habár az Európai Unióban már indult kezdeményezés az állatkísérletek teljes betiltására, a gyógyszer és kozmetikai iparban továbbra is használják őket.

Ennek ellenére egyre több szépségápolási szer és étrendkiegészítő érhető már el hazánkban is, melyek vegánnak minősülnek és nem alkalmaznak állatkísérleteket a készítésük során.

Hogyan érdemes választani a normál és vegán vitamin között?

Életkortól függően átlagosan egy felnőtt embernek 600 NE D-vitaminra, 1300 mg kalciumra és 100 mg C-vitaminra van szüksége a nemzetközi tanulmányok szerint.

Ezenkívül a B-vitaminokhoz, vashoz, magnéziumhoz, szelénhez és A-vitaminhoz különböző kombinált vitaminok formájában is hozzájuthatunk, amelyek fedezik a napi szükséglet egészét vagy nagy részét.

A vegán vitaminokat nemcsak azoknak érdemes választaniuk, akik vegán vagy vegetáriánus étrendet követnek, hanem azoknak is, akik a környezetünkért, bolygónk fenntartásáért is tenni szeretnének.

Ha fontos számunkra, hogy etikus forrásból jussunk hozzá elengedhetetlen tápanyagainkhoz, válasszunk mégis vegán vitamint, ami állatkísérletmentesen készül.

Végül pedig, bármilyen étrendet kövessünk is, figyeljünk oda szervezetünk szükségleteire és gondoskodjunk a vitaminpótlásról táplálékkiegészítők és változatos étrend segítségével.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.