Lakberendezés

Ötletek az álomkonyhád kialakításához – Így tervezd meg!

Amikor elképzeled az álomkonyhádat, akkor nemcsak színeket és tökéletes konyhabútort látod magad előtt, hanem a berendezések elhelyezkedését, és persze már azt is, ahogyan főzöl a konyhádban.

Ám az álomkonyha megvalósításához rengeteg tervezés kell, hiszen a színek és a stílus egy dolog, de egy konyhának funkcionálisnak és praktikusnak is kell lennie. Csak így fogod élvezni az ott töltött időt, akár a főzésről, akár a családi összejövetelekről van szó.

A következőekben megmutatjuk, hogy mi mindent érdemes figyelembe venni, hogy kialakíthasd az álomkonyhádat.

Konyhai munkaháromszög

Az optimális konyhai munkaháromszög sokak számára nem ismeretlen fogalom. Ez egy szabály, ami hatékonnyá teszi a konyhai munkát. Eszerint a tárolás-előkészítés-főzés helye között nem lehet nagyobb a távolság, mint hat méter.

Tehát, ha a hűtő a sütő/főzőlap és a munkapult között pár lépésnél nagyobb a távolság, akkor már nem lesz olyan hatékony a munkavégzés. Ezt tehát mindenképp érdemes betartani a tervezésénél.

Mekkora munkaterület legyen a főzőlap és a mosogató mindkét oldalán?

A munkaterületek kialakítása is érdekes kérdés. A hely a konyhában sem végtelen, de még egy kis konyhában is szükség van munkapultra, ahol az ételt előkészítheted.

Általános szabály, hogy a mosogató és tűzhely között 60-90 cm távolságot érdemes tartani, és a mosogató mindkét oldalán célszerű legalább 45 cm szabad munkafelületet hagyni.

A munkapultot úgy érdemes kialakítani, hogy egyrészt közel legyen a hűtőszekrényhez, így nem kell végtelen köröket rónod a konyhában, amíg előpakolsz. Másrészt, ha megteheted, a tűzhely mindkét oldalán hagyj legalább 60 cm helyet a konyhapultnak.

Konyhaberendezések kialakítása

konyha

Kép forrása: Pexels.com

A konyha kialakításában nagy szerepet játszik a rendelkezésre álló tér, és persze a konyhabútor alakja is. A következőkben tippeket adunk a különböző terekhez és konyhatípusokhoz, hogy a lehető legoptimálisabban alakíthasd ki az álomkonyhádat.

 • L-alakú konyha esetén: ez a konyhatípus nagy és kisméretű konyhák esetében is megtalálható. Arra érdemes figyelni, hogy a hűtő az egyik, a tűzhely pedig a másik végén legyen a pultnak. Emellett arra is célszerű gondolni, hogy a sarok részen ne legyen kihasználatlan a hely, ezért a mosogatót ide érdemes tenni.
 • U-alakú konyhában: ez egy nagyon ideális megoldás, hiszen három oldalon is van hely a konyhai berendezéseknek. Ha van ablak, a mosogató kerüljön alá, de ha nincs akkor is úgy érdemes elrendezni a berendezéseket, hogy a hűtő az egyik, a mosogató a másik, a tűzhely pedig a harmadik oldalon van.
 • Konyhasziget esetén: konyhaszigetről sokan álmodoznak, hiszen minden átalakítós, főzős műsorban ilyen konyhában megy a főzőcskézés. Ez azonban csak akkor megvalósítható, ha rendelkezel megfelelő méretű extra hellyel. Egy konyhaszigetnek ugyanis legalább 2-3 méternyi hely az ideális. A szigetre aztán kerülhet főzőlap, tűzhely, mosogató, vagy csak szabad munkafelület, de bárasztallá is alakíthatod az egyik oldalát.
 • Négyszögletű konyha esetén: ez az egyik legideálisabb helyzet, hiszen ide U alakú konyha is elfér, de akár L-alakban is elrendezheted a konyhaszekrényeket.
 • Hosszú és keskeny konyhában: ha az előző volt a legideálisabb helyzet, akkor a hosszú és keskeny konyha maga a valóra vált rémálom. Ide ugyanis se az U alakú, se az L alakú konyha nem fér be, meg kell elégedned egyetlen falszakasszal. A sötét színeket érdemes ebben a térben kerülni, mert csak nyomasztóvá teszik a konyhát.
 • Nagyméretű konyhában: azt gondolhatnád, hogy a nagyméretű konyha előny, de nem mindig az. Ilyenkor ugyanis a nagy tér megtévesztő lehet, és úgy érezheted, hogy nem használod ki teljesen. Ilyen helyekre érdemes konyhaszigetben gondolkodni, mert így optimalizálod a megtett lépéseidet is, és a munka is gördülékenyebben fog menni benne.
 • Egybenyitott konyháknál: ha a konyha egybe van nyitva a nappalival vagy az ebédlővel, akkor érdemes pár dologra odafigyelni. Az egyik, a folyamatos tisztaság, hiszen a nappali a család élettere, így több időt tartózkodsz majd a konyhában is. Hogy ne legyen folyamatosan ételszag a nappaliban, egy megfelelő párelszívóra is szükség lesz. Amire még érdemes odafigyelni, hogy a nappali stílusával harmonizáljon a konyha.

Tippek és ötletek kis méretű konyhákhoz

konyha

Kép forrása: Pexels.com

Amikor kis hely áll a rendelkezésedre a konyhában, akkor nagyon kreatívnak kell lenned, hogy mindennek helyet találj. Van néhány trükk és praktika, aminek a segítségével minden helyet ki tudsz használni.

Először is nézd át a konyhai eszközöket, berendezéseket, és amiket nagyon ritkán vagy sosem használsz, ne is vidd be a konyhába. Ezzel már rengeteg helyet meg tudsz spórolni. A helykihasználás érdekében érdemes minden felületet kihasználni.

Érdemes fém felakasztható kosarakat tenni a fali konyhaszekrények alá, de a falra is kerülhetnek fel fém polcok, illetve sínek, melyekre tárolókat akaszthatsz.

A színeket is érdemes jól megválasztani, mert a sötét árnyalatok összenyomják a teret, és még kisebbnek érzed a helyiséget, ami már amúgy sem túl nagy.

Egyedi konyhák

Vannak olyan esetek, amikor egyedi megoldásokra van szükség, mert a hely nem teszi lehetővé a hagyományos megoldásokat.

 • Tetőtéri konyha: ez egy nagyon speciális helyzet. Ezt, ha lehet ne válaszd, mert nem ideális, de ha nincs más lehetőség, mert a lakás a tetőtérben van, akkor a következőkre kell odafigyelned. Ha a tetőtérben kell konyhát berendezned, először mindenképp győződj meg arról, hogy a fal szerkezetileg elbírja-e a konyhaszekrényeket. Egyáltalán a dőlésszög engedi-e, hogy a falra bármi felkerüljön? Arra is célszerű figyelni, hogy a mosogató olyan helyre kerüljön, ahová befér úgy, hogy neked se keljen elhajolnod a faltól mosogatás közben.
 • Kültéri konyha: ez egy nagyon jó lehetőség, ha kertes házban laksz. Egy kültéri konyha ideális a nyári sütögetésekhez, családi vagy baráti összejövetelekhez. Ide kerülhet grill, de akár kemence is. Érdemes mosogatót és hűtőt is beszerelni, ehhez azonban a víz és az áramellátásról gondoskodni kell.
 • Konyha az erkélyen: ez egy meglehetősen extrém megoldás. Ha így döntöttél, arra érdemes figyelni, hogy az erkélyek alapvetően nem úgy vannak kialakítva, hogy nehéz konyhagépeket elbírjanak, így a hely teherbírásáról mindenképp győződj meg, mielőtt kiköltözteted a konyhádat.

Milyen burkolatot válassz a konyhába?

konyha

Kép forrása: Pexels.com

A burkolat tekintetében a legáltalánosabb megoldás a kerámia. Ebből rengetegféle van, kerülhet a falra és padlóra is. Kisebb-nagyobb méretű csempéket és padlólapokat is találhatsz, lehet fényes vagy matt a felületük, de a színek és a minták is végtelenek. Nagy előnyük, hogy strapabírók, és ideálisak a vizes környezetbe.

Ugyanakkor a fa is egyre elterjedtebb a konyhában. Egyrészt kerülhet a padlóra parketta formájában. Ez nem annyira elterjedt, de egyre több helyen fordul elő.

Másrészt egyre többen döntenek úgy, hogy a bútorlap, amit a pultra választanak felkerül a falra is. Ez sem rossz megoldás, viszont ahhoz, hogy nagyon tartós lehessen, egy jó pára elszívó is kelleni fog a konyhába.

Színek a konyhában

A fehér konyhák még mindig meglehetősen népszerűek, hiszen ez a szín szép, egyszerű és letisztult, passzol az elegáns, a modern, és a rusztikus stílusba is. Ám egyre gyakoribbak a színes konyhák, melyek különböző hangulatot sugároznak.

Lássuk, melyik szín, milyen stílusba, hangulatba passzol:

 • Szürke konyha – sikkes és nyugtató
 • Zöld konyha – természetes hatást kelt
 • Piros konyha – erőteljes, önmagában nem célszerű használni
 • Türkiz konyha – vintage és mediterrán stílus
 • Sárga konyha – energikus légkör
 • Bézs konyha – elegáns és praktikus
 • Kék konyha – nem túl vakmerő, de egyéniséget sugároz
 • Fekete konyha – merész, kis konyhákban nem ajánlott
 • Narancssárga konyha –meleg és kellemes környezet
 • Rózsaszín konyha – merész és szofisztikált

Legelterjedtebb stílusok a konyhában

konyha

Kép forrása: Pexels.com

Az álomkonyhádat stílus alapján is berendezheted, már ami a színeket és az árnyalatokat illeti. A következő stílusok most a legtrendibbek és a legelterjedtebbek manapság:

 • Modern stílus: az első lépés a megfelelő színek kiválasztása, melyek lehetnek neutrális színek vagy erős fekete-fehér kontrasztok. A konyhabútorok esetén a fogantyú nélküli, nyomásra nyíló, letisztult darabokat érdemes választani. Kerülhetnek ide fémből készült elemek, például bárszékek vagy fémpolcok, esetleg arany vagy ezüst hűtőszekrény. Elengedhetetlen a csúcskategóriás konyhai készülékek beszerzése is.
 • Klasszikus konyha: ez a stílus örök klasszikus, díszítettebb bútorok jellemzik, világos és pasztellszínek.
 • Rusztikus stílus: ebben a stílusban minden olyan szín és árnyalat megengedett, ami a természetben is megtalálható. Az egyszerűség és a praktikusság jellemzi. Mivel a természetes hatás a fő irányvonal, így a fa használata elengedhetetlen.
 • Amerikai konyha: ezek a nyitott terű konyhák hazánkban is egyre elterjedtebbek. A színek tekintetében leginkább a modern stílusra hasonlít, hiszen itt is a fehér, fekete-fehér és fehér-szürke árnyalat a jellemző. A konyha és a nappali térelválasztása történhet konyhapulttal, de akár a burkolatokkal is. Így a konyhában lehet padlólap, míg a nappaliban parketta.
 • Vintage konyha: ezekben a konyhákban a régies hatás az irányadó. Akár retrónak is mondhatnánk ezt az irányzatot. A nosztalgia visszaköszön a falakról, a bútorokról, de akár a dekorációról is. A virág minták, a zöld, narancssárga, mustársárga és halványkék árnyalatok mind megengedettek. Kerülhet a falra mosható, gőzálló tapéta is.

Hogy a konyhád valóban álomkonyha legyen, mindenképp pontos tervezést igényel. Legyen szó a bútorok vagy a konyhagépek elhelyezkedéséről vagy a stílus és a szín kiválasztásáról. Érdemes mindent előre kigondolni, hogy a végeredmény valóban álmaid konyhája legyen. Tervezésre fel!

Képek forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.