Lakberendezés

Ötletek fürdőszoba kialakításához – Így tervezd meg a fürdőszobát!

A fürdőszobát ma már nemcsak arra használjuk, hogy megmossuk a fogunkat, és gyorsan letisztálkodjunk. Sokak számára a fürdő szentély, egy tér, ahová elbújhatunk relaxálni, kiengedni a fáradt gőzt egy kád kellemes fürdővízben ázva, vagy épp szépítkezni.

Ahhoz, hogy a fürdőszobát teljes mértékbe ki tudjuk használni, emellett az ízlésünk is tükröződjön, tervezésre van szükség.

Ez persze elsőre nem tűnik könnyű feladatnak, de egy kis odafigyeléssel és pontos tervezéssel, olyanra alakíthatod a fürdőszobádat, amilyenre szeretnéd.

A feladat meglehetősen összetett, ezért a következőkben adunk egy kis kapaszkodót, ötleteket, tanácsokat, melyek segíthetnek abban, hogy mindenre gondolj, és hogy valóban álmaid fürdőszobája legyen az eredmény.

Tervezz!

Mindegy, hogy kicsi vagy nagy fürdőről van szó, a tervezés elengedhetetlen lépés, hiszen ez segíthet hatékonyan beosztani a rendelkezésre álló költségkeretet és a meglévő teret a lehető legjobban kihasználni.

A tervezés azzal kezdődik, hogy magadban végiggondolod, az építés és felújítás előtt, hogy mi mindenre vágysz majd a fürdőszobádban, ezt követi a precízebb, gyakorlatiasabb tervezés.

Először is készíts egy tervrajzot, hogy milyennek képzeled el a helyiséget. Vedd számításba a családtagok igényeit is, kinek mekkora helyre van szüksége, van-e mozgáskorlátozott családtag, akinek egyedi igényei vannak.

A stílus és a hangulat kialakításához érdemes a magazinokat, online lakberendezési oldalakat lapozgatni, bemutatótermeket és a fürdőszobaszalonokat felkeresni, hogy tudd, mit is szeretnél.

Gondold ki, hogy melyek a legszükségesebb elemek, amiket mindenképp szeretnél.

A berendezések kialakításánál érdemes odafigyelni, hogy mindegyik számára legyen elég tér. Minden szaniterhez van egy ajánlott méret, ezt persze nem kötelező tartani, de érdemes tisztában lenni vele.

A mosdókagyló előtt például érdemes 80 cm szabad helyet hagyni, ez vécécsésze esetében 75 cm kell legyen. A vécépapírtartót kb. 66 cm magasra érdemes elhelyezni, a zuhanykabin csaptelepét pedig 96-120 cm magasságban.

Essen néhány szó a biztonságról!

A fürdő vizes helyiség, vagyis vízvezetékre mindenképp szükség van. Emellett persze az áram sem elhanyagolható, ugyanakkor ezt a kettőt kombinálni egyáltalán nem veszélytelen feladat.

Ennek értelmében a vízvezetékekhez és áramellátáshoz szükséges munkákat mindenképp szakemberrel végeztesd el. A tervezésnél mindenképp gondolj a világításra, és arra is, hogy hány konnektorra lesz szükség.

Ehhez mindenképp vedd számításba, hogy milyen elektronikai berendezések lesznek a fürdőben, mosógép, szárítógép, illetve hogy fogod-e egyszerre használni ezeket, mondjuk a hajszárítóval vagy a hajsütő vassal.

A fürdőszobai biztonsághoz az is hozzátartozik, hogy a zuhanyzó fala mindenképp biztonsági üvegből legyen, illetve, ha gyermek is van a családba, akkor a gyógyszerek számára megfelelő helyet találj, amennyiben a fürdőszobában szeretnéd őket tartani.

Ugyanez a helyzet a tisztítószerekkel is. Ezekre az apróságokra is érdemes gondolni, főleg ha azt szeretnéd, hogy a fürdő ne csak szép, de praktikus is legyen.

Milyen fürdőszoba design stílusok divatosak manapság?

fürdőszoba

Kép forrása: Pexels.com

Ha kész vagy az alapvető tervezéssel, és már tudod, hogy a legfontosabb elemek hová kerüljenek a fürdőszobában, érdemes elgondolkodni, milyen hangulatot szeretnél. A legdivatosabb megoldások között a minimalista stílus még mindig előkelő helyen szerepel.

Ezzel modern hatást kelthetsz, hiszen letisztultságot, egyszersmind praktikusságot sugall. Ez a stílus kis fürdőkben is nagyon jól mutat, jellemzően a fehér az uralkodó szín, de a világosszürke is gyakori. A rusztikus stílus is nagyon népszerű manapság.

Ehhez természetes anyagokat és bevonatok érdemes használni, mint a fa, a kő, a fém, és a gyékény. Természetesen nem feltétlenül kell mindennek természetes anyagból lennie, hiszen a padlóburkolatok között találhatsz kőhatású fajtákat, a PVC betétek között pedig fahatásút.

Szintén elterjedt a tengerparti téma is a mai modern fürdőszobákban. Ezt egyébként nagyon könnyű kialakítani a kék-fehér felületek, illetve a homokszín árnyalatok használatával. Persze nem szükséges ezekben a stílusokban gondolkodnod, választhatsz egyedi stílust vagy színt is.

Milyen színekben gondolkodhatsz, ha fürdőszobáról van szó?

Ahhoz, hogy a fürdőd téged tükrözzön, választhatod a kedvenc színedet is a megfelelő hangulat kialakításához. Régebben a fehér és a kék volt a fürdőszobák megszokott színe, de manapság már bármilyen színt használhatsz.

Ha a piros színt szeretnéd viszont látni a fürdőben, akkor azt szürke és fehér árnyalattal célszerű kombinálni. A zöld árnyalat mellé a fehér szintén passzol, de akár a fekete és a világosbarna is. A sárga színt fa bútorokkal tudod kiemelni, de a fehér szín innen sem hiányozhat.

Ebből is jól látszik, hogy bármilyen színt választhatsz, a lényeg, hogy megfelelően válassz hozzá kontraszt színeket. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen szín passzolna legjobban a kiválasztott színhez, akkor érdemes egy színkört megvizsgálni, de számos program segíthet már a neten a megfelelő társszínek kiválasztásában.

Így használd ki az egyedi méretű és formájú fürdőszobák adta lehetőségeket!

Bár vannak szabályok, amelyek a fürdőszobák méretére, alakjára vonatkoznak, a kivitelezők nem mindig tartják be ezeket, ezért gyakran előfordulnak bizarr alakú, vagy nagyon kicsi méretű fürdőszobák is.

Az ilyen esetben próbálj meg ebből előnyt kovácsolni, és kihasználni a méret és forma nyújtott lehetőségeket. Ha kicsi a tér, használj ki minden teret a tárolásra.

A mosdó alatt remek tárolót lehet kialakítani, de a zuhanykabin falára vagy az ajtóra is remek tárolókat lehet felszerelni. Ha nincs ablak, akkor érdemese a világítást is megtervezni.

Ha van ablak a fürdőn, ezt se hagyd ki a helykihasználásból, hiszen az ablakpárkányra a dekorációs elemeken túl számos hasznos tárgy is elhelyezhető.

Ha nagyon kis tér áll a rendelkezésedre, akkor érdemes a praktikus megoldásokra törekedni. Ha mindenképpen kádra vágysz, ezt válaszd ki először, és ehhez igazítsd a többi berendezési tárgyat.

Csempe vagy tapéta kerüljön a fürdőszobába?

fürdőszoba

Kép forrása: Pexels.com

Erre a kérdésre sokan egyből rávágják, hogy hát persze, hogy csempe, hiszen a fürdőszobába az való, ám manapság nem ennyire egyértelmű ez a kérdés.

Ma már a vízálló tapéták kínálata is meglehetősen széles, melyek kifejezetten vizes helyiséghez lettek kifejlesztve, tehát nem kell attól tartanod, hogy a pára vagy a víz, kárt tesz bennük.

A színek és minták kombinálásával igazán egyedi teret hozhatsz létre. Persze maradhatsz a hagyományos csempézett fürdőnél is, hiszen a csempekínálat is meglehetősen széles.

Alapvető szabály, hogy a padlólap árnyalata sötétebb, mint a falak árnyalata, tehát mindegy, hogy csempében vagy tapétában gondolkodsz, előbb mindig a padlólap színét válaszd ki. Ha megvan, akkor jöhet legalább két-három árnyalattal világosabb falszín, ami lehet festés, tapéta vagy csempe is.

Így válassz szanitert!

Amikor szaniterekről van szó, akkor a kádra, zuhanyzóra, WC-re, és mosdókagylóra gondolunk. Ha kicsi teret rendezel be, akkor az első választás mindig a legnagyobb helyet igénylő szaniter legyen, ami általában a kád vagy a zuhanyzó.

Mindenképp érdemes már előre eldönteni, melyiket is szeretnéd. Kád esetében érdemes az időtálló darabokban gondolkodni, a zuhanykabin esetében pedig már szóba került a biztonsági üveg mint szempont.

A kádak leggyakrabban akrilból készülnek, ugyanakkor rozsdamentes acélból, gránitból, márványból vagy éppen fából készült kádak is találhatók az üzletek kínálatában. Külön említést érdemelnek az öntöttvas kádak, melyek tartós és elegáns megoldást jelentenek.

A mosdókagylók leginkább kerámiából készülnek, de ebben az esetben is van lehetőség más anyagból készült mosdókagylót választani. A méret döntő fontosságú lehet, különösen, ha kis fürdőről van szó. A mosdó állhat magában, de tárolóval összeépített fajtákból is rengeteg féle kapható.

A vécétartály kiválasztása inkább költséghatékonysági szempontból érdekes, ugyanis az olcsóbb fajták jóval több vizet fogyasztanak. Első körben olyan fajtát válassz, amelynél szabályozni tudod a vízfogyasztást, ezután jöhet a stílus, ami leginkább passzol a fürdőszobához.

Milyen bútor kerüljön a fürdőszobába?

 A bútorok kiválasztása előtt mindenképp gondolni kell arra, hogy a szaniterek behelyezése után mennyi hely áll a rendelkezésedre, és, hogy mi mindennek szeretnél helyet találni.

Fontos kérdés, hogy mit szeretnél a fürdőben tárolni a piperecikkeken túl: törölközőket, a család gyógyszeres dobozát, a szépészeti eszközöket és berendezéseket stb.

Ha kicsi hely áll a rendelkezésedre, akkor mindennek nem fogsz helyet találni, ezért érdemes végiggondolni, hogy mi az, aminek mindenképp a fürdőben kell lennie.

A bútorok kiválasztásánál vedd figyelembe a kiválasztott stílust vagy színt, és ehhez mérten válaszd ki a szükséges darabokat. A helykihasználás normál méretű fürdőben is fontos lehet, így akkor is gondolhatsz a kihasználatlan helyekre, amikor erre alapvetően nem lenne szükség.

Képek forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.