Lakberendezés

Ötletek kicsi fürdőszobákhoz – Így használd ki a kis tereket!

Bár a fürdőszoba általában a lakás legkisebb helyisége, akadnak olyan fürdők, amelyek még az átlaghoz képest is szerény méretekkel rendelkeznek. Az ilyen kicsi fürdőszoba esetén nagyon kreatívnak kell lenned, hogy minden igénynek megfelelő fürdőt alakíthass ki, ahol élvezet a tisztálkodás.

A kis terek kihasználása mindig komoly kihívás, nemcsak azért, hogy optikailag is tágabbnak tűnjön a tér, hanem azért is, mert a fürdőszobának a szerény méretei ellenére is el kell látnia a feladatát. Szerencsére vannak trükkök, melyeket bevethetsz ilyen esetekben.

Ezek egyrészt vonatkoznak arra, hogy a tér tágabbnak tűnhessen, mint amekkora valójában, és persze ezek az ötletek segítenek abban is, hogy a legtökéletesebben használd ki a rendelkezésedre álló teret.

A következő tippek és tanácsok segítenek abban, hogy meg tudd tervezni álmaid fürdőszobáját, még akkor is, ha meglehetősen aprócska tér áll a rendelkezésedre. De lássuk is, mit tehetsz, hogy álomfürdőd legyen.

A világos színek és a csíkozás tágítják a teret

A színválasztás egy lényeges kérdés, hiszen egy rosszul megválasztott színnel még a kis terek is még kisebbnek tűnhetnek, ami viszont már nyomasztó lehet. Egy nyomasztó helyiségbe pedig nem fogsz szívesen bemenni. Ahhoz, hogy ez ne történhessen meg, a színválasztás az első lépés.

A fürdők uralkodó színe általában a fehér, és ez egyáltalán nem véletlen. Ám ha te mégsem szeretnél egy steril, fehér fürdőt, akkor is számos lehetőség közül választhatsz, a lényeg, hogy ne sötét, inkább semleges és világos színekben gondolkodj, mint a gyöngyházszín, pasztell sárga, almazöld vagy világoskék.

A csíkozás is egy jó megoldás arra, hogy optikailag befolyásoljuk a teret. Nagy belmagasság esetén a vízszintes és a függőleges csíkozás is eredményes lehet, kérdés, mit szeretnél elérni?

Ha túlzsúfoltnak hat a fürdő, akkor függőleges csíkozással lehet ezen segíteni, arra azonban mindenképp figyelni kell, hogy a csíkok ne legyenek túl vékonyak.

Amennyiben a nagy belmagasság a probléma, akkor a vízszintes csíkozás lesz a megoldás. A színek kiválasztásánál érdemes olyan színeket választani, melyek passzolnak a fürdő alapszínéhez, esetleg ellentétes árnyalatúak.

A helyiség méretének megfelelő szanitereket és bútorokat válassz!

Persze nemcsak az a lényeg, hogy nagyobbnak lássuk a teret, hanem az, hogy minden elférjen a kis térben is. A kis fürdőszobákban nem érdemes kádban gondolkodnod, mivel egy kisméretű kád is képes elfoglalni a tér felét.

Inkább zuhanykabint célszerű választani, de azt is megteheted, hogy tálca nélküli megoldást választasz, ami szintén segít maximálisan kihasználni a teret.

A mosdókagyló esetében is érdemes a helytakarékos megoldásokra törekedni, sarokba helyezhető, vagy mosdószekrénnyel egybeépített darabot választani.

Ha van már zuhanyzó és mosdó is a helyiségben, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy szükség van-e még egyéb bútorokra, és ezeket hol tudod elhelyezni.

A falakat mindenképp érdemes kihasználni, ha szekrény nem is fér már el a fürdőben, akkor lebegő polcok biztosan. A tükrös pipereszekrény is egy helytakarékos megoldás, így nem kell azon gondolkodni, hogy a tükröt vagy a szekrényt válaszd.

Használd ki a kihasználatlan helyeket is!

Egy átlagos méretű fürdőszobában ritkán kerül kihasználásra az ajtó vagy a zuhanykabin fala, de ha aprócska fürdőd van, akkor ezeket sem szabad kihasználatlanul hagyni.

Az ajtót egyrészt törölköző tárolására is használhatod fúrt vagy csak akasztós kampók segítségével, de egy kis kreativitással akár a fürdőszobai piperék tárolására is alkalmassá teheted.

Például felakaszthatsz egy műanyag, cipőtárolót, vagy egyéb apróbb tárgyak tárolására alkalmas tárolót, és ebbe teheted a hajkefét, a hajszárítót, vagy bármit, aminek helyet keresel.

A zuhanykabin falát is hasonlóan egyszerű kihasználni. Számos olyan tároló kapható már a lakberendezési üzletekben, melyek kifejezetten zuhanykabinban használhatóak.

Egyes fajtákat ráadásul fúrni sem kell, mert elég őket a zuhanykabin falára akasztani. Az ilyen praktikus megoldások segítségével rengeteg teret nyerhetsz.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.