Háztartás

Otthoni praktikák szőnyegtisztításhoz

A szőnyegek rendszeres tisztítása szükséges, hiszen a mindennapok során elkoszolódnak, elveszítik tiszta színüket, ráadásul egészségre ártalmas allergén anyagokkal telítődhetnek.

A kereskedelmi forgalomban kapható szőnyegtisztító szerek mellett számos praktika áll rendelkezésünkre, így akár vegyszermentes megoldásokhoz is folyamodhatunk. Különböző tippekkel és praktikákkal ismerkedünk meg…

Mosogatószer és ecet

Talán ez a leggyakrabban használt szőnyegtisztítási módszer. Csak össze kell keverni az ecetet és a mosogatószert, majd fel kell kenni a szőnyeg különböző foltjaira. Ezt követően hagyjuk állni a keveréket körülbelül 15 percig.

Majd egy kendővel finoman dörzsöljük át, és távolítsuk el a foltokat. Utána a szokásos módon kimoshatjuk a szőnyegeket, akár egy nedves porszívó segítségével.

Ammónia

Az ammóniával szinte minden tisztítható, legyen szó foltról, ételfoltról, háziállatok által hátrahagyott foltról vagy normál szőnyegtisztítási folyamatról. Keverjünk el két kanál ammóniát 1,5 liter vízben, és permetezzük a keveréket a piszkos szőnyegre. Hagyjuk állni néhány percig a szőnyegen, majd papírtörlő segítségével itassuk fel a nedvességet.

Ecet és kukoricakeményítő

Előfordul, hogy a tisztítás ellenére foltos és piszkos marad a szőnyeg. Ilyen esetekben a frissen keletkezett foltok eltávolítására kukoricakeményítőt és ecetet használhatunk.

Készítsünk masszát ezekből az elemekből, és kenjük közvetlenül a foltokra, majd hagyjuk hatni körülbelül 30 percig. Miután megkeményedik, egy tompa tárggyal távolítsuk el. Ezután porszívózzunk a szokásos módon.

Sör

Ez nagyon meglepő lehet, de igen, a sör csodákra képes. Még a professzionális szőnyegtisztítók is úgy vélik, hogy a sör nagyon hatékony eszköze a szőnyegek tisztításának. Cukormentes, szénsavas és alkoholos ital lévén, pontosan megfelel az elvárásainknak.

Csak sört kell permeteznünk a szőnyegre, és ronggyal vagy ecsettel alaposan át kell dörgölnünk. Egy másik ruhával vagy papírtörlővel itassuk fel a nedvességet. Szükség esetén ismételje meg a folyamatot. Nem kell aggódni a kellemetlen sörszag miatt, néhány óra alatt teljesen elillan.

Borotvahab

A borotvahab az egyik legjobb módszer a szőnyegek tisztítására. Segít a foltok eltávolításában, illetve az egyenletesen szennyeződött szőnyegek tisztításában. A célnak a habosított borotvakrém is megfelel.

Vigyük fel a habot a piszkos szőnyegre, majd ecsettel finoman dörzsöljük át a területet. Hagyjuk állni a szőnyegen körülbelül 15-20 percig. Ezt követően távolítsa el a habot egy tiszta ruhával.

Szódabikarbóna

Ha a szőnyegnek iszonyatos szaga van a rárakódott szennyeződések miatt, használjunk szódabikarbónát. A szódabikarbóna sokat segít abban, hogy megszabaduljunk a szőnyeg kellemetlen és átható szagától. A hatékonyságot tovább javíthatjuk némi szódabikarbónával.

A szódabikarbóna és az ecet keverékéből készítsünk masszát, amit vigyünk fel a szőnyegre, és hagyjuk ott állni, amíg meg nem szárad. A kiszáradt maradékot később porszívózzuk ki.

Ennek a praktikának köszönhetően nem csak a kellemetlen szagoktól, hanem a csúnya szennyeződésektől is megszabadulhatunk.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.