Élet-Stílus

Otthoni szokások a szemünk egészsége érdekében

A szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk, hiszen a külvilágból érkező impulzusok 80%-át általa érzékeljük. Ez elég nyomós indok arra, hogy mindent megtegyünk az egészséges működéséért. De milyen lehetőségeink vannak? Változtathatunk például a szokásainkon, és bevethetünk olyan csodaszereket is, mint a lutein. De kezdjük inkább az elején!

A szem érzékenysége

Szem egy komplex szerkezet, a működése összetett. Számos érzékeny ideg található benne, amelyek külső inger hatására fájdalommal reagálhatnak. Ismerős érzés lehet mindenki számára, hogy amikor például egy sötét szobában hirtelen felkapcsolják a világítást, a szemünk összerezzen és belehasít a fájdalom.

De a számítógéphasználat is kellemetlen következményekkel járhat. A képernyő által kibocsátott fény miatt a szem kiszáradhat és szúró, viszkető érzés léphet fel.

A helytelen táplálkozási szokások is hatással lehetnek a szem működésére.  Számtalan kutatás bizonyította már, hogy egyes nyomelemek és vitaminok szegényes bevitele is okozója lehet a látás romlásának. Ilyen például a lutein vagy a zeaxantin. Ez a két tápanyag nagy mennyiségben fordul elő a retinában is, pótlásukkal pedig megvédhetjük a szemet a fény káros sugaraitól.

Mit tehetünk otthon a szem egészségéért?

A mindennapi szokásaink is nagyban befolyásolják tehát a látásunk minőségét, a látószerv egészségét. Így felmerülhet a kérdés, hogy mit tehetünk nap mint nap – akár otthon is – a szem állapotának megőrzéséért.

Megfelelő világítás

Már a fenti példákból is látszik: a világítás minősége kulcsfontosságú a szem egészsége szempontjából. A legjobb, amit tehetünk, hogy otthonunkban a lehető legtöbb természetes fény alkalmazására törekszünk.

Ahol nem tudjuk ezt biztosítani, ott kerüljük a hideg, kék színű izzók használatát, mert az nemcsak a szemet bántja, de az alvásminőséget is rontja. Kerüljük továbbá a villogó és fókuszált fényforrásokat!

Helyette ajánlatosabb egyenletes, szórt fényt kibocsátó világítást választani, így kevésbé erőltetjük majd meg a szemet.

Megfelelő home office-állomás kialakítása

Az előző pontból kiindulva olyan helyen érdemes kialakítani a munkaállomásunkat, ahol sok természetes fény áll rendelkezésre. Emellett fontos a páratartalom is: ha olyan helyiséget választunk, ahol páradús a levegő, akkor szemünk nehezebben szárad majd ki. A legideálisabb, ha 50%-os a páratartalom – ennek érdekében használhatunk párásító berendezést is.

Színek tekintetében szemnek a világos, matt színek kedveznek. Ne a legharsányabb, de ne is a legsötétebb színű szobát válasszunk, helyette inkább a finom bézs, barackos árnyalatokat részesítsük előnyben!

Mérsékelt képernyőhasználat

A monitorhasználatnak több szabálya is van, amelyeket manapság a munkahelyeken szigorúan be kell tartaniuk a munkáltatóknak. Ezekre home office esetén is érdemes ügyelni:

  • 60 percenként tartsunk körülbelül 10 perc szünetet – ezt az uniós munkavédelmi szabályok is előírják. Kicsit álljunk fel a képernyőtől, sétáljunk egyet, lehetőleg ilyenkor tartózkodjunk a szabad levegőn!
  • A szemünk és a monitor között nagyjából 50-60 centiméter távolság legyen!
  • A monitor legyen szemmagasságban!

További jó tanácsok a képernyőhasználathoz:

  • Ha lehet, használjunk UV-szűrős lencsével ellátott szemüveget!
  • Vegyünk jó minőségű monitort, legalább Full HD felbontással! Az ennél kisebb felbontás már megerőlteti a szemet.
  • Szemszárazság esetén alkalmazzunk műkönnyet. Választhatunk például luteintartalmút, ami kifejezetten jót tesz.

Szemtornáztatás

Az ülőmunka során nyaki izmaink megfeszülnek, és így a szemek vérkeringése is romlik, ez pedig komoly szembetegségek kialakulásához vezethet. Léteznek viszont különböző gyakorlatok, amikkel megelőzhetjük ezeket.

Az egyik például, ha felemeljük a tekintetünket a monitorról, és a távolba nézünk, majd 10 másodpercre becsukjuk a szemünket, aztán kinyitjuk és 10 másodpercig megint felfelé nézünk.

Ezután ismét becsukjuk a szemet, majd lefelé nézünk. Ha végeztünk, ismételjük meg ezt a gyakorlatsort jobb és bal irányba is! Szemizmaink így ellazulnak, és javul a vérkeringés is.

Támogassuk vitaminokkal!

A luteinen kívül sok más vitamin is a segítségünkre lehet látásunk védelme érdekében. Az A-vitamin például a szem képalkotásáért felelős. Hosszan fennálló hiánya akár vaksághoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy biztosítsuk a szervezet számára.

A C- és E-vitamin antioxidáns hatású, hatástalanítják a káros szabad gyököket, és segítenek megelőzni a különböző szembetegségeket. Az omega-3 zsírsavak a szem folyadékháztartásáért felelősek, tartós hiányuk retinakárosodáshoz vezethet.

Szem egészsége igazi kincs, ezért nagyon fontos, hogy megóvjuk a megterheléstől, és olykor kényeztessük a számára fontos nyomelemekkel és vitaminokkal. Ehhez nem kell semmi más csak egy kis odafigyelés, és nyugodtak lehetünk, hogy szemünk fénye biztonságban lesz.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.