Lakásfelújítás

Padlófűtés rendszer kialakítása – újépítésű és fűtéskorszerűsített otthonokban

A padlófűtési rendszer kialakítása mondhatni természetes velejárója az építkezéseknek. Mivel igen energiahatékony-, jól kombinálható- és komfortos fűtési megoldás, népszerűsége csak úgy, mint más felület fűtés/hűtési rendszereké, töretlen.

Az újabb rendszer típusok alacsony építési magassága lehetővé teszi egy esetleges fűtéskorszerűsítés alkalmával az utólagos beépítést is.

Milyen előnyei vannak egy padlófűtési rendszernek?

 • Alacsony hőmérsékletű fűtési megoldás, így szemben pl. a radiátorokkal, melyek a hirtelen magas sugárzó hő révén melegítik fel otthonunkat, egy egyenletes hőelosztás alacsonyabb hőmérséklet esetén is magasabb komfort érzetet szavatol.
 • Az alacsonyabb hőmérsékelt értelemszerűen kevesebb energiát is igényel: 1°C-os szobahőmérséklet csökkenéssel mintegy 6% energiát takaríthatunk meg.
 • Minden felülethez alkalmas, legyen az csempe, laminált-, kő-, fa-,vagy szőnyegpadló.
 • Egyszerűen kombinálhatók bármilyen hőtermelővel – kondenzációs kazánnal, hőszivattyúval, elektromos típusaik még napelemmel is.
 • Nem igényelnek karbantartást, szemben pl. a radiátoros rendszerekkel, melyek pl. az időnkénti átmosás nélkül nagymértékben veszítenek hatékonyságukból.
 • Nem okoz porképződést, így allergiában szenvedők számára is ajánlott.

A padlófűtési rendszer hatékonyságát befolyásoló tényezők

Ahhoz azonban, hogy egy megfelelően működő és valóban magas komfortot biztosító rendszert alakíthassunk ki, fontos figyelembe vennünk az olyan szempontokat is, mint:

 • megfelelő aljzat szigetelés, mely akár 2-3°C-kal képes javítani a rendszer hatékonyságát
 • Megfelelő csőosztás – fontos, hogy az egyes helyiségekben a padlófűtéscsövek úgy legyenek egyedileg kiosztva és formázva, hogy azok a hőmérséklet függvényében tudjanak igazodni a fűtendő helyiség funkciójához. Azaz pl. az ablakoknál és a külső falaknál mindig nagyobb a hőszükséglet, így ezeken a pontokon pl. érdemes a csöveket sűrűbben fektetni.
 • Megfelelő csőkeresztmetszet – A padlófűtéscsövek külső átmérője általában 14-20 mm-ig, míg belső átmérője 10-16 mm-ig terjed. A kisebb méretű, nagyobb ellenállású csöveket rövidebb körök kialakítására tervezték, a nagyobb csőátmérők értelemszerűen nagyobb mezők kialakítására alkalmazhatók.
 • Leendő padlónk típusa – az olyan szilárd padlószerkezetek, mint pl. a kő, vagy a csempe, meglehetősen jó hővezető tulajdonságokkal rendelkeznek. Így alacsonyabb hőmérséklet mellett képesek ugyanazt a komfortérzetet biztosítani, mint egy fapadló (mely jóval gyengébb hővezetéssel bír). Természetesen nem kell lemondanunk a melegburkolatról sem, hiszen hozzájuk kínálnak megoldást az ún. száraz fektetésű padlófűtési rendszerek. Ezek a rendszerek beton és esztrich nélkül alakíthatók ki, alacsony építési magasságú panelekkel, így akár meglévő burkolatra is helyezhetők.
 • Padlófűtési rendszerünk szabályzása – fontos, hogy kialakításkor ne feledkezzünk meg a későbbi szabályzási igényekről sem. Hiszen a megfelelő vízhőmérséklet-szabályozás, a körök beszabályozása és az egyedi helyiséghőmérséklet-szabályozás jelentős energiamegtakarítást szavatol majd számunkra. Egy időjáráskövető előremenő vízhőmérséklet-szabályozás, pl. komoly komfortnövelő tényező lehet.

Padlófűtés rendszer kialakítása újépítésű ingatlanoknál

Az mindenki számára egyértelmű, hogy egy új ház építésekor lényegesen egyszerűbb, mind a tudatos tervezés, mind a munkálatok, hiszen nem kell egy esetleges bontás kellemetlen hatásaival számolnunk. Ebben az esetben szinte bármilyen fektetésű, építési magasságú és típusú rendszert választhatunk. FixTrend Hard, Rehau Rautherm Speed és Uponor Classic, Comfort, Siccus rendszerek az egyszerű kivitelezéshez.

Padlófűtés rendszer kialakítása fűtéskorszerűsített otthonokban

Ezek a direkt felújításokhoz fejlesztett extra alacsony építési magassággal rendelkező rendszerek akár a már meglévő burkolatra is egyszerűen telepíthetők. Így nem feltétlen kell felvésni/feszedni a padlót, amennyiben a küszöbök, ajtók magassága még engedi ezt a minimális szintkülönbség emelést.

Ezen rendszerekhez tartozó rendszerlemezek könnyedén szabhatók és egyszerűen fektethetők, legtöbbjük öntapadós kivitel. Minimális vastagságának köszönhetően gyorsan melegszik, továbbá könnyen szabályozható.

Termékkínálatunkban a FixTrend Tech, a Rehau Rautac, az Uponor Minitec és Siccus rendszerek kínálnak tökéletes megoldást felújítási munkálatokhoz.

padlófűtés rendszer kialakítása

Kép forrása: Uponor.com

Gépész Webáruház felületfűtés, felülethűtés kínálatában – FixTrend, Rehau és Uponor márkák képviselői közül választhatja ki az Ön számára legmegfelelőbb rendszermegoldást.

Ne feledje, az idei évben (2022. december 31-ig) még igényelhető az Otthonfelújítási Támogatás, mely keretén belül jogosultság esetén használat lakások, családi házak fűtéskorszerűsítéséhez kínálnak akár 50%-os támogatást, mind az anyagköltségre, mind pedig a munkadíjra.

Bővebben az elszámolható beruházásokról és az egyes típusok képviselőiről Otthonfelújítás oldalunkon olvashat.

Képek forrása: Freepik.com; Shutterstock.com; Uponor.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.