Kert

Párnacserje gondozása – Lépésről-lépésre

Az ezüstnövény néven is ismert párnacserje (Leucophyta brownii), kistermetű, gömb habitusú örökzöld törpecserje, melynek eredeti élőhelyét Ausztrália nyugati partvidékének meredek sziklaszirtjei és homokdűnéi jelentik.

A hazánkban kb. 40-70 cm-es dekoratív dísznövény más, színesebb növények társaságában tud érvényesülni leginkább, hűvösséget árasztó, ezüstös színével, szép kontrasztot alkot az élénk színű virágokkal.

Nyáron kicsi, gömb alakú sárga vagy krém-fehér virágokat is hoz, de ezek nem emelik különösebben díszítőértékét. A jellegzetességének számító, ezüstös árnyalata molyhos szőrzetének köszönhető.

A párnacserje remek választást jelent napos fekvésbe, kimondottan igényli a sok fényt, emellett azonban fontos megemlíteni, hogy erősen fagyérzékeny, így teleltetni kell. A teleltetés során, világos, hűvös fagymentes helyen tartsuk, és csak keveset öntözzük.

Talajok közül a semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajtípusokat kedveli leginkább. Növekedési időszakában rendszeres öntözésre van szüksége.

A párnacserje nem igényel komolyabb metszést, ugyanakkor, ha a kisméretű, fiatal bokrokat visszacsípjük, szebb, bokrosabb formát érhetünk el. Ezen túl, elég csak a beteg, vagy elhalt hajtásokat levágni a növényről.

Ha ezt a mutatós növényt választjuk kertünkbe, a növényvédelmi teendőkkel nem kell túl sokat foglalkoznunk, ugyanis a kártevőkre nem különösen érzékeny, azonban jó, ha tudjuk, hogy a növénybetegségek közül a szürkepenész időnként károsíthatja.

Amennyiben kedvet kapunk a párnacserje szaporításához, dugványozással tudjuk a legegyszerűbben szaporítani. Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a párnacserje ápolásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.