Háztartás

Penész elleni házi megoldások – Így távolítsd el a penészt!

A penész általában télen és kora tavasszal üti fel a fejét. Természetesen most nem arra a penészre kell gondolni, amelyik a hűtőben és a kamrában jelenik meg az ételeken, hanem a fürdőben, ablakokon, ajtókon felbukkanó feketepenészre, ami nemcsak hogy esztétikailag nem szép, még egészségre ártalmas is.

Allergiás tüneteket okozhat, ugyanis a szervezet tűrőképessége köbméterenként 100-500 spóra, ennél magasabb koncentráció esetén a szervezet már védekezik, és náthás, allergiás tüneteket produkál.

Miért alakul ki a penész?

A penész akkor üti fel a fejét, ha a levegő páratartalma túl magas. Ez főleg vizes helyiségekben szokott előfordulni, konyhában, fürdőben, de okozhatják a száradó ruhák vagy a csöpögő víz is. A gyenge szigetelés is okozhatja a bajt, és a nem megfelelő szellőztetés is.

Régóta vita folyik róla, hogy a műanyag vagy a fa ablak esetében jelentkezhet a penész, pedig ha rosszul szellőztetsz, mindkét fajtánál előfordulhat. Sokan a fürdőszobát nem fűtik télen, csak este melegítik fel egy kicsit, hogy a tisztálkodáshoz elég meleg legyen. Ez is vezethet a penész megjelenéséhez.

Mit használhatsz a penész ellen, és mit ne?

Penész ellen kaphatóak ugyan bolti szerek is, viszont a Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi szervezet pár éve tesztelte a leggyakrabban használt szereket, és kimutatta, hogy ugyan hatékonyak a penész ellen, de az emberi szervezetre viszont károsak.

Az alapjuk a hipó, ami köztudottan a levegőben marad használt után, és legalább annyira káros a szervezetre, mint a penész. Emellett sok szer csak kifehéríti a penészt, nem pedig eltünteti, azaz csak látszatmegoldást jelent.

Érdemes tehát házi szerekben gondolkodni. A leguniverzálisabb házi szer, az ecet a penész ellen sajnos kevés, ezért más megoldást kell keresni.

Az egyik lehetőség az alkohol. A gyógyszertári alkohol viszonylag hamar elpárolog a levegőből, így nem marad utána semmi káros, a penészt viszont el fogja tüntetni. A használata során azért vigyázz, hogy ne lélegezd be, és arról se feledkezz meg, hogy tűzveszélyes anyagról van szó.

A másik jó megoldás a hidrogén-peroxid, melynek 3%-os vizes oldatát célszerű használni a penész ellen. A használata után érdemes egy alapos tisztítószeres lemosást is csinálni. Bármelyik megoldást is választod, legalább kétszer kell felvinned a felületre, hogy a penészt maradéktalanul eltávolítsd.

Így akadályozd meg a penész kialakulását!

A megelőzés is fontos, hogy a penész soha többé ne jelenjen meg. A megfelelő páratartalom biztosítása fontos, hiszen a magas páratartalom szokott lenni a baj okozója. Ha szükséges érdemes páramentesítőt használni, és a napi háromszori szellőztetésről sem szabad megfeledkezni.

A fürdőben mindig engedd le a vizet a kádból, az ajtót pedig hagyd nyitva, hogy szellőzni tudjon. Arra is figyelj, hogy a hőmérséklet egyenletes legyen, és a helyiség télen se hűljön ki. Ha ezekre odafigyelsz, a penész nem fog újra megjelenni.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.