Kert

Pistike (Nebáncsvirág) gondozása – Lépésről-lépésre

A nebáncsvirág (Impatiens) nemzetségbe, India trópusi vidékein valamint Afrika és Észak-Amerika területén őshonos növények tartoznak, melyek közül több is rendkívül közkedvelt dísznövény hazánkban, elég csak a pistikére, azaz a törpe nebáncsvirágra (Impatiens walleriana) gondolni.

A mintegy 450 nebáncsvirág faj közül, a kertészetek kínálatában leggyakrabban a pistikét, az új-guineai nebáncsvirágot (Impatiens x hawkeri), valamint a kerti nebáncsvirágot (Impatiens balsamina) találjuk meg, melyeket virágágyásba, valamint balkonládába is ültethetünk.

Cikkünk további részében, ezzel a három nebáncsvirág fajjal ismerkedünk meg közelebbről, valamint adunk néhány tanácsot a nebáncsvirág magvetéssel, valamint dugványozással való szaporításához is. Lássuk, mit érdemes tudni ezekről a dísznövényekről!

Így gondozd a pistikét!

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A pistike néven elhíresült törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) bokros növekedésű, alacsony termetű egynyári növény, mely hazánkban különösen nagy népszerűségnek örvend, köszönhetően színgazdagságának, valamint hosszú virágzási idejének.

A vízi fukszia néven is ismert növény, változatosan felhasználható a kertben, valamint otthonunk díszítésére, ültethetjük csoportosan, ágyások szegélyébe, valamint balkonládába is.

A pistike igényli a fényt, ugyanakkor, az erős déli, délutáni napfényre érzékeny, ezért lehetőség szerint világos, vagy kissé árnyasabb helyet keressünk számára, ahol tartósan nem érik az erős napsugarak.

A dús virágzáshoz és megfelelő fejlődéshez rendszeres öntözést valamint tápoldatozást is igényel. A pistike esetében gondozási feladatként a metszést, valamint a növényvédelmet lehet még megemlíteni. Ha a túl hosszúra nyúlt hajtásait visszametsszük, több virágot hoz majd, és szebb formát kap.

Időnként megtámadják kártevők és betegségek is, jellemző kártevői a tetvek és az atkák, míg a betegségek közül a gombás betegségek fertőzhetik meg időnként. Szaporítani dugványozással és magvetéssel is lehet, melyet a későbbiekben részletesen is bemutatunk.

Így gondozd az új-guineai nebáncsvirágot!

új-guineai nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) bokros növekedésű, alacsony, vagy közepes termetű egynyári dísznövény, mely balkonládába ültetve, valamint a kert árnyékosabb részeiben is jól érzi magát.

Rendkívüli színgazdagság és hosszú virágzási idő jellemzi. fehér, piros, rózsaszín, narancssárga vagy cirmos virágai tavasz végétől, egészen az őszi fagyokig nyílnak. Levélzetét fogazott szélű, bordó erezetű, sötétzöld levelek alkotják.

Az új-guineai nebáncsvirág érzékeny a tűző napra, ezért világos, vagy félárnyékos helyet válasszunk a számára, és jó szerkezetű, humuszos talajba ültessük el. Rendszeres öntözést igényel, túlöntözni természetesen nem kell, a lényeg, hogy földjét tartsuk kissé nyirkosan.

Bár egynyári növény, sikerrel átteleltethető, hűvös, fagymentes világos helyen, a teleltetés megkezdése előtt vágjuk vissza. Betegségekre nem kimondottan érzékeny, ugyanakkor nem mentes a kártevőktől, leggyakrabban a pajzstetvek és a levéltetvek károsítják. Szaporítani a törpe nebáncsvirághoz hasonlóan, dugványozással és magról lehet.

Így gondozd a kerti nebáncsvirágot!

kerti nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti nebáncsvirág (Impatiens balsamina) karcsú, bokros növekedésű, közepes magasságú egynyári virág, mely jól társítható a virágágyásban más egynyári dísznövényekkel, vagy évelőkkel. Nyáron és ősz elején nyíló virágai, jellemzően lila, rózsaszín vagy fehér színűek, lándzsás alakú levelei sötétzöldek.

A kerti nebáncsvirág az egyszerűbben nevelhető dísznövények közé tartozik, igaz időnként előfordulhat, hogy a növényvédelemre szánnunk kell egy kis időt, ugyanis megtámadhatják levéltetvek és lisztharmat is károsíthatja.

Napos, világos vagy félárnyékos fekvésbe egyaránt ültethető, és megfelelő számára az átlagos kerti talaj is. Rendszeres öntözést igényel, főként növekedési időszaka elején figyeljünk a rendszeres öntözésre, a bimbók kifejlődése után, kevesebb vízzel is beéri, de ekkor se feledkezzünk el az öntözéséről.

Ezt a nebáncsvirág fajt magról szaporíthatjuk, a magokat kora tavasszal beltérben érdemes elvetni, így a májusi kiültetésre, már szép, fejlett palántákat kapunk majd. A palántákat kiszoktatás után, a fagyveszély elmúltával ültessük ki a szabadba.

Így szaporíthatod a pistikét magvetéssel és dugványozással!

törpe nebáncsvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A nebáncsvirág magról és dugványozással is egyszerűen szaporítható, először palántanevelés lépéseit mutatjuk be. A nebáncsvirág palántáit a legtöbb egynyári növényhez hasonlóan a májusi fagyveszély elmúltával lehet kiültetni a szabadba.

Ahhoz, hogy májusra már fejlett palántáink legyenek, március-áprilisban kell elkezdenünk palántákat nevelni a lakásban. A palántaneveléshez töltsünk meg cserepeket homok, komposzt és föld keverékével, majd állítsuk őket vízbe, hogy a talaj átnedvesedjen, a felesleges vizet hagyjuk kicsepegni.

A magokat szórjuk a földrétegre és csak vékonyan takarjuk őket. A csírázáshoz kellemes meleg, szobahőmérséklet, valamint párás környezet szükséges. Ahhoz, hogy biztosítsuk a megfelelő páratartalmat, átlátszó fóliával vagy üveglappal fedjük a cserepeket, időnként szellőztessük a vetést.

Miután kibújtak a fiatal növények, már nem kell párásítani őket. Világos helyen neveljük tovább őket a kiültetésig, fokozatos kiszoktatás után ültessük el őket a fagyveszély elmúltával a szabadban.

A nebáncsvirágot dugványozással is szaporíthatjuk, ebből a szempontból is egy nagyon hálás növényről van szó, mivel vízben és földben is gyökereztethető. A dugványozáshoz vágjunk le hajtásokat és távolítsuk el az alsó leveleket róluk.

Vízben való gyökereztetéshez állítsuk a dugványokat egy pohár vízbe, ha megjelennek a gyökerek, ültessük el őket földbe. Földben való gyökereztetéshez töltsünk meg cserepeket a magvetésnél írt földkeverékkel és ebbe ültessük el a hajtásokat.

A dugványozás akkor lesz sikeres, ha elegendő nedvességről, valamint megfelelő páratartalomról is gondoskodunk. A dugványokat rendszeresen permetezzük vízzel, a páratartalom biztosításához pedig húzzunk a cserépre zacskót.

A hajtások ideális körülmények mellett kb. 2-3 hét alatt meggyökeresednek, ezután végleges helyükre ültethetjük őket.

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.