Lakásfelújítás

Polikristályos vagy monokristályos napelemek?

A két népszerű szilícium alapú napelem típus, a monokristályos és a polikristályos napelem. Melyik a jobb, melyiket válasszuk? Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Ezután hagyjuk, hogy Ön döntsön: Melyiket szeretné a lakossági erőművébe? Polikristályos vagy monokristályos napelemes rendszert választana?

Monokristályos napelemek

A monokristályos szilíciumból készült napelemek fekete színűek és nagyon egységes megjelenésűek, ami nagy tisztaságukat jelzi.

Előnyök:

 • A monokristályos napelemek hatásfoka a legmagasabb, jellemzően a 15-20%-os tartományban van.
 • Ez a magas hatásfok azt jelenti, hogy négyzetméterenként több energiát termelnek, ezért nagyon helytakarékosak.
 • A monokristályos napelemek meleg időben általában hatékonyabbak. A teljesítmény némileg csökken a hőmérséklet emelkedésével, de kevésbé, mint a polikristályos napelemek esetében.
 • Mivel monokristályosak, és melegben jobban teljesítenek, az előrejelzések szerint ezek a panelek rendelkeznek a leghosszabb élettartammal. A legtöbbjükhöz 25 év garancia jár, de valószínűleg 25 évnél lényegesen tovább tartanak majd.
 • Gyenge fényviszonyok mellett jobban teljesítenek, mint a hasonló besorolású polikristályos napelemek.
 • Sokan esztétikailag kellemesebbnek találják egyenletességüket és fekete színüket, mint a polikristályos panelek kék színét és néha tarka mintázatát.

Hátrányok:

 • A monokristályos napelemek többe kerülnek, mint a polikristályos panelek.

Magyarországon már számos monokristályos típusú napelemes rendszert telepítettek, többek között a kecskeméti napelem telepítéseken is gyakran előfordult ez a típus.

Polikristályos napelemek

Az első polikristályos szilícium alapú napelemek 1981-ben kerültek piacra. Ezek a panelek kék színűek, és néha tarka mintázatúak.

Előnyök:

 • A polikristályos szilícium előállításához használt eljárás egyszerűbb és olcsóbb.

Hátrányok:

 • A polikristályos panelek hatásfoka alacsonyabb, jellemzően 13-16% közötti. A monokristályos panelek magasabb, 15-20% közötti hatásfokkal rendelkeznek.
 • Az alacsonyabb hatásfok miatt kevésbé helytakarékosak, mivel négyzetlábanként kevesebb energiát termelnek.
 • A polikristályos panelek általában kevésbé tűrik a hőt, mint a monokristályos napelemek, és magas hőmérsékleten kissé rosszabbul teljesítenek, mint a monokristályos napelemek.
 • A hő nem csak a polikristályos napelemek teljesítményét befolyásolhatja, hanem várhatóan jelentősen lerövidíti élettartamukat is.
 • Ezek a panelek gyenge fényviszonyok között is kevésbé hatékonyak.
 • A polikristályos panelek kevésbé esztétikusak, mivel nem egyenletes megjelenésűek, és néha pöttyös kék színűek.

Figyelmeztetés a garanciákról

A legtöbb napelem 25 év garanciával (teljesítménygarancia) rendelkezik. Ez általában 10 évig garantált elektromos termelést jelent a névleges teljesítmény 90%-ánál és 25 évig 80%-ánál. De ne feledje, hogy nem minden teljesítménygarancia azonos. Mindenképpen ellenőrizze az apró betűs részeket az Ön által fontolóra vett panelek garanciáján.

Természetesen nem rendelkezünk adatokkal a napelemek 30-40 év múlva várható teljesítményéről, de az előrejelzések szerint a monokristályos panelek (a tisztaság és a fent említett egyéb jellemzők alapján) a garancia lejárta után még sok évig jelentős mennyiségű villamos energiát termelnek és megtakarítást hoznak, és végül sokkal jobban kiállják az idő próbáját, mint a polikristályos panelek.

Léteznek vékonyrétegű napelemek is, de ezek elterjedtsége a lakossági piacon jelenleg annyira korlátozott, hogy ebben az összehasonlításban nem tekintjük őket életképes opciónak.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.