Lakberendezés

Praktikus ötletek kis lakáshoz

Az otthon akkor kényelmes igazán, ha mindennek találunk benne helyet. Nem kell azonban ehhez hatalmas alapterületű házat vagy lakást vásárolnunk, az okos és praktikus megoldások nagyban segítik komfort érzetünket. Lássuk, mik azok a tippek, amivel még a legkisebb otthon is kényelmessé válik.

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy minél több helyünk van otthon, annál könnyebb berendeznünk a rendelkezésünkre álló teret, és annál egyszerűbben találunk helyet mindennek. Sokan azonban állandóan hely szűkében vannak, amire nem feltétlenül jelent megoldást a nagyobb otthonba költözés.

Ha nem tanulunk meg néhány praktikát, amivel átláthatóvá és kényelmessé tehetjük otthonunkat, még egy nagy ház területének optimális kihasználása is nehézkes lesz. Megmutatjuk a kedvenc ötleteinket, amivel helyet spórolhatunk, vagy optikailag növelhetjük otthonunk méretét!

Az első praktika amolyan nulladik lépés. Ha kis alapterületű otthont kell berendeznünk, fontos, hogy világos festékekkel és bútorokkal dolgozzunk. Ugyan nem lesz ettől nagyobb a lakásunk, de jelentősen nő a tér általa – legalábbis érzetre.

Zónák

A kis lakásoknál feltétlenül fontos, hogy mindennek meglegyen a dedikált helye. Legyen külön zóna az alvásnak, a főzésnek, legyen egy nappali rész, és így tovább. Ideális esetben ezek külön helyiségekben helyezkednek el, azonban ha egy térben kell minderről gondoskodnunk, érdemes valamilyen módon elválasztani a különféle funkcióval bíró tereket egymástól.

Kis méretű és több funkcióval bíró berendezések

kis lakások berendezése

Kép forrása: Pixabay.com

A háztartási eszközök és gépek egyaránt megkönnyítik a mindennapokat. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre hatalmas tér, akkor viszont választás elé kell állítani magunkat, és alaposan átgondolni, mi az az eszköz, amire valóban szükségünk van, illetve mi könnyíti meg igazán a mindennapokat.

Kis lakásba érdemes például egy mosó-szárító gépet beszerezni, amivel nem kell letenni a voksunkat a mosógép mellett, hanem nem kell lemondani a szárítógép nyújtotta kényelemről sem.

Ugyancsak jó megoldás lehet a vízellátás újragondolása. Amennyiben kis otthonunk van, vélhetően nem szükséges nagyméretű bojlert elhelyeznünk. Választhatunk bátran átfolyós vízmelegítőt, ami nem csak kis helyet foglal el, hanem azonnal és korlátlan melegvíz hozzáférést biztosít.

Üveg- és tükör felületek

A világos felületeken túl tükrökkel és üveg felületekkel növelhetjük komfortérzetünket. Az ablakok száma általában adott – azonban a fényt irányíthatjuk magunk is egy-egy jól elhelyezett nagy méretű tükörrel.

Beépített szekrények

Amennyiben minden tárgynak szeretnénk helyet találni, a legjobb megoldás a szekrény. Kis méretű lakásoknál különösen igaz ez, ugyanis minél kevesebb tárgy van szem előtt, annál nagyobb a rendezettség érzete, ezáltal pedig nagyobbnak tűnik a tér.

A beépített szekrények igazi jolly jokernek számítanak, hiszen minden apróbb falfelületre készíttethetünk méretben oda illőt, így pedig nem csak a felesleges teret használjuk ki jól, hanem helyet teremtünk dolgaink tárolására is.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.