Élet-Stílus

Profi edzésmódszerek otthon? – koránt sem lehetetlen küldetés

A mozgás iránt érdeklődést mutató embereket általában két nagyobb csoportra lehet osztani. Az egyikbe tartoznak azok, akik meg vannak győződve arról, hogy otthon sportolni márpedig nem lehet, mert ki kell szakadni a megszokott környezetből ahhoz, hogy megfelelő teljesítményre legyünk képesek.

Arról már nem is beszélve, hogy akármilyen otthoni mozgásforma esetén sokkal könnyebben feladhatja az ember a további „szenvedéseket” és különben is gyakran talál magának mindenki sokkal fontosabb vagy éppen pihentetőbb elfoglaltságot annál, minthogy például egy szobakerékpáron rója a kilométereket.

A másik csoportba tartozó emberek jól tudják, hogy mi szükséges ahhoz, hogy otthon is megfelelő intenzitással és eredménnyel tudjunk edzeni. Leginkább az előbbi csoporthoz tartozó embereknek szól ez a cikk, de azért természetesen reméljük, hogy az utóbbi csoportba tartozóknak is tudunk újdonsággal szolgálni a tekintetben, hogy mire kell figyelni, hogy az otthoni edzések is „hozzák magukat”.

Otthoni edzésnél fontos a tudatosság

Akkor, amikor az otthonunkban szeretnénk áldozni a mindennapos mozgás oltárán, akkor mindenek előtt a szimpla elhatározás mellett fontos, hogy először is pontosan határozzuk meg, hogy milyen edzésformát szeretnénk végezni és azt milyen keretek között, vagyis időintervallumban, illetve milyen intenzitással akarjuk, tudjuk végrehajtani.

Egyszerűbben fogalmazva mindenképpen szükségünk van egy professzionális edzéstervre. Ilyen edzéstervet a korábbi tapasztalataink és némi netes kutakodás után magunk is összeállíthatunk, de talán célravezetőbb mindjárt az elején egy személyi edző segítségét igénybe venni, aki az állapotunknak, formánknak és a céljainknak megfelelő tervet tud nekünk összeállítani az otthoni edzésekre.

Bizonyos időközönként nem árt, ha egy külső szemlélővel ellenőriztetjük az otthoni edzéseinket, hogy azok 100%-ban megfelelnek-e az edzéstervben lefektetett elvárásoknak.

Milyen előnyei vannak az otthoni edzéseknek?

Rohanó világunkban egyre nagyobb értéke van az időnek. Amennyiben sikerül megfelelő komolyságú keretek közé szorítani az otthoni edzéseket a kitartással és a korábbiakban már említett edzésterv segítségével, akkor akár önmagában, akár kiegészítésképpen, keretedzésként is nagyon hasznos lehet mind az egészségünk, vagy ha komolyabb terveink vannak, akkor az eredményességünk tekintetében egyaránt.

Az alábbiakban szeretnénk ötleteket adni ahhoz, hogy milyen eszközök segítségével, illetve milyen edzés típusokkal hozhatjuk tökéletes formába magunkat az otthoni edzések során.

Plank

otthoni edzés plank

Kép forrása: Freepik.com

Az edzésformákra is igaz az a közhely, hogy mindig az egyszerűségében rejlik a tökéletessége. A plankoláshoz márpedig semmiféle kiegészítő eszköz nem szükséges, elég, ha van néhány percünk egy nap, és a rendszeres gyakorlása ennek a viszonylag új keletű mozgásformának valóban csodákra képes.

A plankolás szinte túl egyszerűnek tűnik, hogy igazak legyenek azok a vélemények, amelyek nem győznek e gyakorlat pozitív hatásairól áradozni. A plankolás azt jelenti, hogy oly módon kell fekvőtámaszba helyezkedni és tartani magunkat, hogy nem a tenyerünkön, hanem az alkarokon, a könyökünkön támaszkodunk.

Ennek a gyakorlatnak az egyik lényeges pontja, hogy minden nap néhány másodperccel növeljük az időt az 1-2 perces indítási időhöz képest.

Súlyzók

Ha professzionális otthoni edzési körülményekre vágyunk, akkor nélkülözhetetlen, hogy beszerezzünk olyan felszereléseket, amelyek segítik a hatékony edzésmunkát. Alap, hogy megfelelő súlyzókkal, rudakkal és széles skálán mozgó súlyokkal rendelkezzünk, hiszen e kellékek segítségével szinte valamennyi izomcsoportot edzésben tudjuk tartani.

Futópad és szobakerékpár

elliptikus tréner otthon

Kép forrása: Freepik.com

Amennyiben az izomzatunk mellett a tüdőnk kapacitását is növelni szeretnénk, illetve nagy szükségünk van az általunk választott sportágban az állóképességre, akkor egy futópad, illetve egy szobakerékpár valóban hasznos kiegészítő kellékei lehetnek az edzéseknek.

Érdemes minden esetben szakember segítségével kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelő sporteszközt, mivel szinte minden lényeges, az élsportolók számára is nélkülözhetetlen mérési eredményt, illetve statisztikai adatot biztosítanak az otthoni edzések során. Éppen ezért fontos, hogy ismerjük például adott futópad, vagy éppen szobakerékpár igénybevehetőségének határait.

Természetesen a fent említetteken kívül több olyan sportszer is elérhető ma már az otthoni edzések biztosítására, amelyek mind önállóan, mind kiegészítő tevékenységként maximálisan segíteni tudják a megfelelő edzettségi állapotunk biztosítását.

Ilyen például az elliptikus tréner, illetve az evezőpad. Akik legalább egyszer kipróbálták már ezeket az edzőgépeket, azok vallják, hogy minden tekintetben professzionális edzésmunkát lehet a segítségükkel az otthonunkban is végezni. Szóval most már tényleg csak rajtunk a sor!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Élet-Stílus

Comments are closed.