Lakásfelújítás

Ragadj ecsetet és dobd fel az otthonod új színekkel! – Ötletek festéshez a faltól kezdve az ajtón át a bútorokig

Ma már egyáltalán nem szokatlan dolog, ha valaki saját maga újít fel az otthonában valamit. A do it yourself (DIY), azaz csináld magad mozgalom előretörése a lakásfelújítás területét is elérte: egyre elterjedtebb az a nézet, hogy amit tudunk, azt alakítsuk át, készítsük el saját magunk.

Persze vannak olyan munkák, amikhez elengedhetetlen egy szakember tudása és segítsége, amit viszont saját erőből, egy kis utánanézéssel és kreativitással is meg tudunk oldani, azt nem érdemes másra bízni.

A bútorfestés, az ajtó, ablak, lambéria vagy akár a falak lefestése mind elvégezhető sajátkezűleg. Jó hír, hogy ehhez most már minden lehetőség adott!

Miért érdemes belevágnunk?

#1 Költséghatékony

Egy konyhabútor esetében például nagyon megéri átgondolni a csere helyett a festést, hiszen egy új konyha milliós költséggel is járhat. Ezzel szemben egy közepes konyha átfestése 50-100 000 forintból megoldható. Ugyanez vonatkozik az ajtókra is: drága mulatság kicserélni, és egy jó minőségű, szép faajtót nem is éri meg.

Egy új színnel lefestve viszont sokkal jobban mutat majd! Hasonló a helyzet a lambériával. Sok lakásban fellelhető még a régi, cseresznye színű lambéria, ezt lebontani nagyon nagy munka, ráadásul még festeni is kell utána.

Mivel a lambéria védi a falat, nem kell mindenképp megszabadulnunk tőle, inkább fessük át egy trendi színnel – garantáltan feldobja majd a helyiséget!

#2 Rugalmas

festés

Hosszadalmas időpontegyeztetés a szakemberrel, hetekig vagy akár hónapokig tartó várakozás az ígért kiszállásra, aztán csúszás, lemondás, újratervezés… Mindenkinek ismerős ez a helyzet, ugye? Ám ha a saját kezünkbe vesszük a festéssel kapcsolatos munkákat, onnantól kezdve minden csak rajtunk múlik: bármikor ecsetet ragadhatunk és belefoghatunk az átalakításba pont akkor, amikor nekünk kényelmes!

#3 Jó érzéssel tölt el

Ötleteket gyűjtünk, tervezgetünk, színeket válogatunk, majd jön a legizgalmasabb rész: sajátkezűleg átfestjük a kiválasztott felületet. Legyen szó akár egy asztalkáról vagy egy szoba faláról, a saját belefektetett munkánk mindenképp személyességet, egyedi hangulatot kölcsönöz a térnek!

Ez az a tényező, amit nem lehet se megvásárolni a bútoráruházakban, se kifizetni egy szakembernek: az alkotás öröme olyan pluszt ad, amelyet mindig jó érzés lesz felidézni, ha ránézünk az átfestett felületre.

#4 Egyszerű

Aki még soha életében nem festett át semmit a lakásában, azt is csak biztatni tudjuk: menni fog! Ma már többféle, könnyen kezelhető alapanyag áll a rendelkezésünkre, amivel bárki tud dolgozni mindenféle előzetes tudás vagy tapasztalat nélkül. A krétafesték ideális a bútorfestéshez, mert szinte mindenen megtapad csiszolás és alapozás nélkül.

Nyílászárókhoz ajánlott a mosható, súrolható festék, ami biztosan nem kopik le az első nagytakarításkor. De ha valaki a falfestésben próbálná ki magát, válogathat a könnyen kenhető festékek közül, így nem csak a szoba lesz szép, de a munka is jó emlék marad.

Ha ugyanattól a márkától választunk festéket a különféle felületekre, akkor színben is harmonizál majd a végeredmény. Például lehet ugyanolyan árnyalatú az ajtó, mint a fal, vagy épp egy bútordarab is passzolhat a fal színéhez. A számunkra tökéletes kombináció megalkotása csak a fantáziánkon múlik!

#5 Könnyen elérhető

festés

Ha egyszer elkezdünk az interneten kutakodni a DIY lakásfelújítás vagy festés témájában, hamar az ötletek és információk kincsesbányájára bukkanhatunk.

Az ember hamar rájön, hogy nincs egyedül se a vággyal, hogy szebbé varázsolja magának az életterét, se az ezzel kapcsolatos dilemmákkal: nem létezik olyan kérdés vagy probléma, amire ne találnánk meg rövid időn belül a választ egy FB csoportban vagy egy tutorial videóban.

Tanácsok, tippek, inspirációk sokasága segít eligazodni abban, hogyan fogjunk bele életünk első vagy akár sokadik átalakításába. Ha pedig az online informálódás helyett élőben, személyesen szeretnénk tanulni, jelentkezhetünk egy offline workshopra vagy elmehetünk egy szaküzletbe tanácsot kérni.

A festékekre szakosodott kis boltokban általában van lehetőség egy-egy technikai kérdést átbeszélni vagy megerősítést kapni.

Már csak a bátorság hiányzik?

Sokan félnek belevágni a sajátkezű átalakításba, mert még nem csináltak ilyet, nem tudják, hogy kezdjenek neki vagy tartanak tőle, hogy elrontják.

Szerencsére mindezen lehet segíteni: először is érdemes minél több információt begyűjteni, ötleteket keresgélni, erőt meríteni mások munkáiból, akik már eredményesen túlestek a feladaton. Ha ez ember elkezd lelkesedni és tervezgetni, az már félsiker – onnantól szinte már nincs megállás!

Nem baj az sem, ha az első munkánk nem lesz tökéletes: valahol el kell kezdeni, és a hibák (amiket egyébként sokszor utólag senki nem vesz észre) hozzájárulnak a tapasztalatszerzéshez.

Ami pedig a festést követő állapotokat illeti, erre is van megoldás: ha vízbázisú, környezetbarát festéket választunk, könnyebb lesz kezelni, takarítani utána (pl. ecsetet mosni), nem lesz büdös, nyugodtan festhetünk rossz időben csukott ablakoknál.

A Nemiskacatban az elinduláshoz szükséges alapanyagokon, eszközökön túl még némi bátorítást is kaphatunk. Utána már nincs más dolgunk, mint ecsetet ragadni és hajrá! Sikerülni fog!

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.