Támogatott tartalom

Robotporszívó vs. álló porszívó. Melyikre van szükségem?

Termetes porcicák kergetőznek a fal mellett és utálom a hagyományos porszívómat. Meg a mopot is. Mit tegyek?

Keressük meg a bevezetőben feltett, látszólag költői kérdésre a valódi választ. Mit tehetek, ha utálok takarítani:

  • semmit: természetesen ez is egy lehetséges opció. Valószínűleg remek út egy boldogabb élet felé, amelyben nem foglalkozunk a fizikai lét vélt vagy valós kényelmetlenségeivel. Ennek a tábornak a képviselői a porcicák láttán elővesznek egy remek könyvet vagy elmennek kirándulni. Brit tudósok kimutatták, hogy a porcicák idővel szublimálódnak. Ez a halmazállapot-változás egy rendkívül időigényes folyamat. De a beavatkozás hiábavalóságát valló nihilistáknak éppen ebből (az időből) rengeteg áll rendelkezésükre. A megoldás előnye: nagyfokú szabadság. A hátránya: a kosz megmarad,
  • felveszek egy házvezetőnőt. Ennek természetesen folyamatos költsége van. Cserébe Rozikára sok más dolgot is rábízhatunk. Fiatalabb koromban magántanár voltam a 2. kerület tetején. A roppant kedves bejárónő mindent (is) megcsinált: takarított, főzött, mosott, mosogatott és remek kávét is készített. A megoldás előnye: univerzális. A hátránya: rendszeres költség,
  • veszek egy erős vezeték nélküli álló porszívót. Egy álló porszívó még igényel tőlünk némi fizikai aktivitást. De ez nem is baj, derekunk ezt évekkel később majd meghálálja (de tényleg). Szemben a hagyományos porszívóval, egy jó minőségű álló rúdporszívóval öröm a munka. A gép könnyedén siklik a konyha padlóján, egyszerre porszívóz és felmos. A szőnyeggel is jó viszonyban van. És nem kell közben a kábelekkel bajlódnunk ill. a porszívó súlyos testét egyfajta elektromos torzóként magunk után vonszolni végig a lakásban. A megoldás előnye: sokkal élvezetesebbé válik a takarítás. A hátránya: magas induló költség,
  • veszek egy erős robotporszívót. A porcicák ennek már a látványától is fejvesztett menekülésbe kezdenek. Ha pedig bekapcsoljuk, akkor a zokniszöszök is visszamásznak a zoknira. A megoldás előnye: semmilyen fizikai aktivitásomat nem igényli. Még bekapcsolnom sem szükséges a gépet. A hátránya: magas induló költség ill. a teljes elkényelmesedés (lásd a 2008-as WALL·E animációs film emberei).

A döntés

Amennyiben az első vagy a második megoldás mellett döntesz, akkor ne is olvasd tovább ezt a cikket. Inkább hajtsd le a notebook tetejét és vedd elő a futócipődet (első megoldás) vagy keress rá a „hogyan válasszam ki az ideális házvezetőnőt” kifejezésre (második megoldás).

A harmadik és a negyedik megoldás esetében viszont a továbblépés (porszívó vásárlás) előtt egy fontos dolgot el kell döntened. Kicsit olyan ez, mint egy háziállat örökbefogadása: alkalmas vagyok-e ill. a környezetem alkalmas-e arra, hogy álló porszívót vagy robotporszívót használjak.

Kinek előnyös a vezeték nélküli álló rúdporszívó?

Annak, akinek a lakása nem robotporszívó kompatibilis. A robotporszívók remekül tájékozódnak és nem akadály számukra egy normál méretű (1-2 cm magas) küszöb sem. Ügyesen tájékozódnak változó elhelyezkedésű „tereptárgyak” (pl. megnövelhető méretű dohányzóasztal vagy lassan mozgó nagyi) esetében is.

De egy robotporszívó önállóan nem képes átrágni magát a földön darabokban heverő 75257-ös LEGO Star Wars Millennium Falcon 1353 db apró alkatrészén ill. nem képes kitisztítani a magas szálú, bozontos bézs szőnyegeket sem (elakad bennük). És nem képes önállóan megoldani a lakásban lévő szinteltolásos helyek közötti mozgást sem.

Szóval amennyiben bármelyik fenti adottság jellemző Rád ill. lakásodra, akkor mindenképpen az álló porszívó lesz a Te barátod.

Melyik a legjobb álló porszívó?

Már csak egyetlen dolgot kell tisztáznunk, aztán irány a bolt. Melyiket válasszam, azaz melyik a legjobb vezeték nélküli álló rúdporszívó? Ahhoz, hogy erre a kérdésre korrekt választ adjak, először bele kell néznem a pénztárcádba (tudom, nem elegáns).

Amennyiben van benne „felesleges” 200 ezer Ft, akkor a legjobb álló porszívó Számodra egy Rowenta RH99F1WO. Szinte mindent tud. Felmosni is. Amennyiben ennyi pénzt nem szánsz a projektre, akkor nézd meg a Rowenta RH6737WH képességeit. Ebben sem fogsz csalódni.

Kinek előnyös a robotporszívó?

Erre a válasz rendkívül egyszerű. Amennyiben az előzőekben felsorolt egyik „korláttal” sem rendelkezik a lakásod, akkor robotporszívó kompatibilis. A robotporszívó a velünk élő mesterséges intelligencia. Önállóan teszi a dolgát: takarít, feltölti magát. Sőt, egyes modellek még a portartályt is kiürítik a dokkolóban.

Tulajdonképpen az áttekintésemben szereplő történet összeér: amennyiben egy robotporszívód van, akkor éppen úgy nem csinálsz semmit, mintha az első megoldás mellett döntve nem csinálsz semmit 😉

Melyik a legjobb robotporszívó?

Természetesen minden, a „legjobb” kérdésre adott válasz szubjektív. Melyik a legjobb pasi a strandon? Természetesen függ a kérdés feltevőjének korától, iskolai végzettségétől és családi állapotától is. Férjezett hölgyek esetében mindig a mellettük lévő napágyon szuszogó apatestű isten a legjobb férfi a strandon.

Nagyjából ilyen pontosságú választ tudok én is adni neked arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb robotporszívó. Személyes tapasztalataim ill. az ennél sokkal többet számító független tesztek ill. felhasználói vélemények alapján kiváló választás egy Roborock Q7 Max vagy egy Roborock Q7 MAX+ modell.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.