Kert

Szakszerű esővíz elvezetés: a víznyelők fontossága

Az emberi lét elengedhetetlen szükséglete a víz, mely életünk minden területén megjelenik: gondoljunk csak a folyadékpótlásra, a tisztálkodásra, és az egyéb ház körüli teendőkre.

Annak ellenére, hogy jelenléte sokszor természetesnek tűnhet, bolygónk vízkészlete rohamosan csökken. Ebből kifolyólag fontos szem előtt tartanunk, hogy természeti erőforrásunk minden cseppje érték.

Ahhoz, hogy ne vesztegessünk el belőle egy keveset sem, figyelmet kell fordítanunk az esővíz újrahasznosítására, ez a folyamat pedig nem jöhet létre a csapadék szakszerű elvezetése nélkül. Cikkünkben az erre alkalmas víznyelőket mutatjuk be.

A víznyelők szerepe

Az esővíz újrahasznosításának folyamatába az esővíz összegyűjtésén kívül beletartozik a csapadék szakszerű tárolása, megfelelő felhasználása, és elvezetése. A kültéri víznyelők és folyókák az elvezetésben nyújtanak segítséget.

A víznyelők az ereszcsatornához csatlakoztatva a lezúduló csapadék megfelelő elfolyásának feladatát látják el, ezzel megakadályozva, hogy a lezúduló víz az épület alá folyva károkat okozzon. Ezzel szemben a folyókákat a talaj szintjén helyezik el, funkciójuk pedig szintén a csapadék elfolyásának biztosítása, ezzel megelőzve, hogy a felesleges víz károsítsa a talajt.

Miért fontos az esővízgyűjtés?

Mindamellett, hogy az esővízgyűjtéssel környezettudatosan cselekszünk, jelentősen csökkenthetjük vízszámlánk összegét, hiszen az összegyűjtött csapadékot számos területen felhasználhatjuk.

Esővízzel megoldhatjuk a locsolást, az autómosást, a WC öblítését, és a takarítást is. Továbbá az esővízzel való öntözés rendkívül kedvező feltétel a növényeknek: számukra ugyanis a lágy csapadék biztosítja a gyors és egészséges fejlődést, a pozitív változás pedig hamar szemmel látható lesz.

Ahhoz, hogy az általunk összegyűjtött vizet nyugodt szívvel, tiszta formában használhassuk fel, szükségünk lesz esővízszűrő eszközre. A szűrők és az esőlopók feladata ugyanis, hogy meggátolják a különböző szennyeződések és falevelek tartályba jutását az ereszcsatornából, mindemellett szabályozzák a víz tartályba való-, vagy túlfolyását, ezzel megakadályozva a kiömlést.

Az esővízgyűjtésnek alapvetően két megoldását különböztetjük meg: léteznek felszíni, illetve földalatti esővízgyűjtő tartályok.

Felszíni esővízgyűjtő tartályok

A felszíni esővízgyűjtő tartályok remek megoldást nyújtanak, az esővíz újrahasznosítására, és kertben való felhasználására. Előnyük, hogy beszerzésük nem igényel magas anyagi ráfordítást, összeszerelésük pedig roppant egyszerű, nem időigényes, különleges szerszámok, és szaktudás sem kellenek hozzá.

A sokféle méretben megtalálható hagyományos tartályokon kívül cégünk dekoratív tartályokat is kínál. Ez az innovációs megoldás lényege, hogy a tartály nem ,,rontja” a kert összképét, sőt az udvar díszévé is válhat.

Hordó alakú tartályaink tökéletes kiegészítői lehetnek vintage stílusú kerteknek, pincészeteknek, és borászatoknak, duplafunkciós darabjaink pedig egyszerre látják el az esővízgyűjtés és a virágültetés feladatát.

Földalatti esővízgyűjtő tartályok

Igaz, hogy a földalatti esővízgyűjtő rendszer kiépítése nagyobb anyagi ráfordítást igényel, a befektetés maximálisan megtérül, hiszen ezzel a megoldással akár egy egész háztartás vízfelhasználását fedezhetjük.

Mindamellett, hogy ezen megoldás rendkívül gazdaságos, az előnyök közé sorolható, hogy a tartályok földalatti elhelyezésükből kifolyólag láthatatlanok, és helyet sem foglalnak a kertben. Kínálatunkban földalatti tartályok sokasága található meg különböző formában és méretben, melyek közül bizonyára mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Termékeink kiváló minőségű műanyagból készülnek, amely teljes mértékben ellenáll az időjárás viszontagságainak, valamint garantálja az UV-stabilitást, ezzel lehetővé téve az időtállóságot, hosszútávú használatot. Mivel földalatti tartályaink beépített szűrővel rendelkeznek, a tiszta csapadékvíz eléréséhez nincs szükség további eszközök vásárlására.

Esővízgyűjtő tartály csomag

Annak érdekében, hogy megkönnyítsük kedves vásárlóink számára termékek beszerzését, cégünk esővízgyűjtő tartály csomagokat állított össze. Ezen csomagok ugyanis minden eszközt tartalmaznak, amelyre szükség lesz az esővízgyűjtés során, így ügyfeleinknek nem kell azon gondolkodni, hogy a kiválasztott tartály mellé milyen típusú esővízszűrőt célszerű választani.

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.