Kert

Szalmavirág gondozása – Lépésről-lépésre

A szalmavirág (Xerochrysum bracteatum) a régi kertek egyik igen kedvelt egynyári dísznövénye volt, napjainkban főként szárazvirágként, virágkötészeti alapanyagként jelentős. A szalmarózsa néven is ismert közepes termetű növény nyáron, valamint az ősz elején díszít virágaival.

Kissé merev hatású, narancssárga, fehér, bordó, rózsaszín vagy sárga színben játszó fészekvirágzata, a szár végén nyílik, melyen lándzsa alakú levelek sorakoznak. Ha szeretnénk kiszárítani, akkor azelőtt gyűjtsük be a virágokat, mielőtt teljesen kinyílnának, a begyűjtést lehetőleg száraz időben végezzük.

A virágok kiszárításához, keressünk árnyékos, száraz, szellős és lehetőség szerint pormentes helyet, és lógassuk fel őket csokrokba kötve fejjel lefelé.

Fontos, hogy szárítás közben ne érje napfény a virágokat, mivel kifakulhatnak tőle. Az így kiszárított virágokat később felhasználhatjuk, dekorációk készítéséhez, addig tároljuk őket portól védett, száraz helyen.

Így gondozd és szaporítsd a szalmavirágot!

szalmavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A szalmavirág nem tartozik a kimondottan problémás, vagy nehezen nevelhető dísznövények közé, bár a peronoszpóra időként megbetegítheti. Jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik és kimondottan szereti a napos fekvést, sok napsütést, ugyanakkor a félárnyékot is elviseli.

Laza szerkezetű, humuszos talajban fejlődik legszebben, a legjobb, ha jó vízáteresztő képességű, semleges vagy lúgos kémhatású talajba ültetjük. A szárazságot jól bírja, elég csak mértékkel öntözni, a pangó vizet kerüljük.

A szalmavirágot magvetéssel szaporíthatjuk, kültéri vetés esetében valamivel lassabban csíráznak a magok, és a fiatal növények kezdeti fejlődése is lassú, így ha biztosra szeretnénk menni, érdemes beltérben előnevelni a palántákat.

A beltéri palántanevelést március-áprilisban, az utolsó fagyok előtt kb. 6-8 héttel kezdjük el. Töltsünk meg földdel egy palántanevelő tálcát, nedvesítsük be a földet, majd pedig szórjuk rá a magokat. A csírázáshoz fény, valamint kellemesen meleg és nedves környezet szükséges, emiatt érdemes fóliával takarni a tálcát.

Ideális körülmények között 2-3 hét a csírázási idő, amikor kibújnak a magoncok, eltávolítható a fólia. Ha a fiatal növények már elérték a 3-4 leveles állapotot, ültessük külön cserepekbe és gondozzuk tovább őket.

Május végén a fagyveszély elmúltával kerülhetnek végleges helyükre, a kiültetés előtti héten kezdjük el szoktatni őket a kinti hőmérséklethez védett helyen.

Virágágyásba a fagyveszély elmúltával vessük el a magokat. Tisztítsuk meg az ágyást a gyomoktól, majd szórjunk komposztot a talajra és egyengessük el. Erre kerüljenek a magok, melyeket nem szükséges földdel takarni.

Tartsuk nedvesen az ágyást, amikor pedig a magoncok elérik a kb. 5 cm-es magasságot, akkor ritkítsuk őket, kb. 25-30 cm-es tőtávolságra és gondozzuk tovább őket.

Képek forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.