Támogatott tartalom

Számít-e még a Page Rank?

A Page Rank a Google egy algoritmusa, aminek a segítségével a webhely akár a találati lista tetejére is kerülhetett. De nemcsak az algoritmust jelenti az elnevezés, hanem az ennek segítségével kiszámított értéket is.

A név a weboldal angol megfelelője a „web page” és a Google egyik alapítója, Larry Page nevének összevonásából ered. Larry Page és Szergej Brin Google alapítók, az 1998-ban kifejlesztett algoritmust szabadalmi eljárás alá vonták, a név a keresőóriás védjegye.

Hogyan működik a Page Rank?

A keresőoptimalizálás folyamatában annyira fontos linképítéssel összefüggő szavazati rendszerként definiálja a Page Rank-ot a Google. Abból indul ki, hogy a webhelytulajdonosok azokat az oldalakat linkelik, amiket jónak, értékes információkat tartalmazónak tartanak.

Így nézve az érkező linkeket az elismerést jelző szavazatoknak tekinti a kereső. Egy adott weboldal helyezését a találatok között tehát a kapott szavazatai határozzák meg. Azonban nem a Google-ről lenne szó, ha ez ennyire egyszerű lenne.

Az eredeti ötlet szerint eleinte minden oldalnak egységnyi szavazata van, amit egyenlően oszt szét azok között az oldalak között, amikre hivatkozik. Ugyanígy tovább osztja a más oldalaktól kapott szavazatokat is. Az adott oldal Page Rank-je megegyezik az így kapott szavazatok számával.

Azonban a szavazatok száma nem elég: az is számít, hogy milyen oldalról érkeznek, azaz a szavazatok minőségüket tekintve nem egyenrangúak!

A linkgyűjtés „piszkos” módszerei

Természetesen mindig vannak próbálkozók, akik szeretnék kicselezni a Google algoritmusokat. A keresőoptimalizálással foglalkozó cégek egész sora építette vállalkozását a linképítés „piszkos” módszereire az 1998-2016 közötti időszakban.

Az egyik ilyen módszer volt az úgynevezett „komment spam” (comment spam) linkek elhelyezése a blogcikkek alatti hozzászólásokban vagy a wikikben. Ezt a trükköt ma is előfordul, hogy alkalmazzák, ezért, ha nem szeretnénk összetűzésbe keveredni a keresővel, akkor érdemes a saját weboldalunkon is kigyomlálni a hozzászólásokban elhelyezett linkeket.

Természetesen nem a minőségi, releváns oldalakról érkező linkekről beszélünk, hanem azokról, amiket csupán a linkekkel való nyerészkedés céljából helyeznek el a „kedves” látogatók az oldalunkon. A mi Page Rank-unk ugyanis csak akkor lesz magasabb, ha magas Page Rank-kel rendelkező oldalról mutatnak rá.

A „rossz” linkeken túl az is negatív szavazat a keresőrobotok „szemében”, ha a linképítés abban merül ki, hogy a keresőoptimalizáló cég vagy a honlaptulajdonos nagyszámú nem releváns linket irányít különböző oldalakra. Ennél már csak az úgynevezett „linkfarmok” igénybevételével tehetjük tönkre a nehezen felépített vállalkozást és honlapot, illetve annak becsületét.

Linkgyűjtő oldalakról vásárolt linkek esetében valójában semmi garancia nincs arra, hogy nem kapunk a nyakunkba egy kiadós büntetést. A Google ugyanis a Page Rank érték lenullázásával is büntetheti ezeket és az innen vásárlókat.

Ha egy kicsit szeretnénk megpörgetni az Off-Page SEO-t, a kulcsszókutatáshoz és a szabályos, Google által is kedvelt linképítéshez mindenképp kérjünk fel egy SEO mentort vagy a havidíjas SEO szolgáltatásait.

A Page Rank kivezetése – valóban megtörtént?

A Google 2013-ban frissítette utoljára ezt az algoritmust és 2016-ban elviekben megszüntette ugyan, a Page Rank ennek ellenére mégis él, virul és működik.

Az ok, amiért nem frissítette tovább a kereső az, hogy a keresőoptimalizás módszerei egyre kifinomultabbak lettek, a rangsorolási tényezők egyre összetettebbek.

Így a Page Rank mérőszámok, amik annak idején a linképítés során egyedüli és alapvető mérőszámok voltak, ma már nem mutatnák meg pontosan a weboldal értékeit. Ennél sokkal összetettebb adatokra van szükség.

Ha mélyebben szeretnénk belemélyedni ebbe a témába, akkor Révai Csaba SEO mentor iránymutatásával ez sikerülhet. Amennyiben a számítgatásra nincs időnk és késztetésünk, de az adatokra szükség van, akkor a SEO szolgáltatások igénybe vételével lehetőség van erre.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.