Kert

Szép zöld gyepet szeretnél? Ezek a füvesítés legfontosabb lépései!

Az egészséges és zöld gyep elmaradhatatlan része egy szép kertnek, ezt azonban nem mindig sikerül elsőre elérni, hiába szórjuk el a fűmagot.  A füvesítés nagy munka, odafigyelést, és pontos előkészítést igény, ugyanakkor megéri a fáradtságot. Ha már elhatároztad, hogy szép zöld pázsitot szeretnél az udvarba, akkor a következőket kell tenned.

Az első lépés, a megfelelő időpont kiválasztása. Ez kulcskérdés, mert ha rossz időben állsz neki a munkának, legyél akármilyen alapos is, az eredmény nem lesz tökéletes. A füvesítéshez mérsékelten meleg időjárásra van szükség, nem lehet sem túl hideg, sem túl meleg, tehát a tavasz vagy az ősz a legjobb időszak a füvesítés szempontjából.

Ha tavaszra tervezed a füvesítést, akkor április közepétől érdemes elkezdeni a munkát, előtte ugyanis még számolni kell a talaj menti fagyokkal, fagyott talajban pedig nem fog kicsírázni a legjobb minőségű fűmag sem. Ősszel a szeptember eleje a legalkalmasabb időszak a füvesítésre, később szintén a talaj menti fagyok okoznak problémát.

A füvesítés előkészítése

Mielőtt fűmagot vennél, és nagy lelkesedéssel elkezdenéd vetni, előbb a terület előkészítését kell elvégezned. Az első lépés mindig a felmérés és a tervezés. Döntsd el, a kert melyik részét szeretnéd befüvesíteni, mérd ki, hogy pontosan tudd, mekkora területnek megfelelő mennyiségű fűmagot kell beszerezned.

Érdemes kicsit rászámolni, és többet venni, mert az utólag berendelt fűmagot később tudod elvetni, ráadásul az éppen növő növényeket is letaposod, ami egyáltalán nem szerencsés.

A vetés előtt a kijelölt területet meg kell tisztítani, mert szép gyep csak kártevő mentes, gyomtalan talajon lesz. Az előkészítést már hónapokkal a vetés előtt megkezdheted, a lényeg, hogy minden gyomot eltávolíts, és a kártevőkre is érdemes gondolni.

Ha megteheted, akkor érdemes vakondhálót is kifeszíteni a leendő gyeped alatt, bár ez sem nyújt tökéletes védelmet, de segít távol tartani a vakondokat. A kártevő és gyommentesítésen túl érdemes a talaj tápanyag tartalmára is gondolni. A fűmagnak is szüksége van megfelelő táptalajra, és ha a meglévő talaj nem megfelelő, akkor érdemes vetés előtt feljavítani.

Mit tegyél, hogy szép legyen fű?

Ha a talaj megfelelőképpen elő van készítve, akkor jöhet a fűmag. Ebben az esetben is érdemes ragaszkodni a minőséghez. Mindenképp jó minőségű fűmagot válasz, mert csak ebből lesz igazán szép egészséges a pázsit, és gondozni is egyszerűbb lesz.

A vetést érdemes a háztól legtávolabb eső ponton kezdeni, és úgy haladni a ház felé, mert így nem taposod össze a már elvetett magokat. A vetés utáni első 2-3 hét kritikus, ilyenkor nagyon kell figyelni, hogy ne érje semmilyen negatív hatás a kelő magokat.

Az öntözés is lényeges lépés. A vetést követően 2-3 naponta érdemes bőséges öntözésről gondoskodni, de ne ess túlzásba, mert a túl sok víz sem tesz jót a gyepnek. Ha nagyon meleg van, akkor érdemes a kora reggeli órákban végezni a locsolást, akár naponta is.

A gondozás azonban nem áll meg ott, hogy kikelt a fű. A rendszeres locsolásról folyamatosan gondoskodni kell, ahogyan a tápanyag utánpótlásról sem szabad megfeledkezni. És persze nyírni is kell a gyepet, hogy mindig szép legyen, ezt is körültekintően kell végezni.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.