Lakásfelújítás

Szigetelőanyag kisokos: fedezd fel a legmodernebb szigetelőanyagokat a maximális hatékonyság elérése érdekében

A legjobb szigetelőanyag kiválasztásához hasznos információk egy helyen. Népszerű hőszigetelő anyagok előnyei és hátrányai.

A következő cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb szigetelőanyagokat és röviden ismertetjük a különböző anyagok pro és kontra érveit. Valamint segítünk eligazodni abban, hogy a különböző faltípusokhoz melyik anyagot, milyen vastagságban érdemes választani. Így a kivitelezés nem csak esztétikus, de gazdaságos is lesz.

Közkedvelt szigetelőanyag a hazai piacon

A kivitelezés tervezési fázisában bizonyára mindenki számtalan portálon informálódik és próbál minél több releváns információt gyűjteni. A megrendelőnek nincsen könnyű dolga, hiszen a szigetelőanyagok palettáján már számos termék megtalálható az információ áradatban pedig könnyű elveszni. Az alábbiakban segítünk kicsit, abban mire kell figyelned anyagválasztás tekintetében, ha éppen kivitelezés előtt állsz.

KŐZETGYAPOT SZIGETELŐANYAG -Természetesen, a legjobb hatásfok elérés érdekében

A kőzetgyapot szigetelőanyag komplex módon tudja kielégíteni a hőszigetelésekkel szemben támasztott elvárásokat. A bazaltkő, ami a kőzetgyapot szigetelőanyag alapja nem éghető, nem zsugorodik, nincs hőmozgása, tartós és kiváló mechanikai tulajdonsággal rendelkezik.

A kőzetgyapot szigetelés a speciális gyártástechnológiának köszönhetően kiváló szigetelőanyag. A kőzetgyapot hőszigetelő képességét a kőzetszálak között található levegő biztosítja. Nyitott szálszerkezete révén, a beeső hanghullámokat is képes elnyeli mindezeknek köszönhetően remek páraáteresztő, és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Előnyei a többi szigetelőanyaghoz képesthogy ugyanolyan vastagságú szigetelés esetén a kőzetgyapot hatékonyabb, mint a polisztirol vagy az üveggyapot. Hangszigetelő és páravédelem szempontból a legjobb választás. Kiemelkedően tűzálló és időtálló szigetelőanyag. Hátrányai a többi szigetelőanyaghoz képest, hogy drágább.

ÜVEGGYAPOT – más néven üvegszálas szigetelőanyag

Az ásványgyapotok másik fajtája, az üveggyapot. Az üvegszálas szigetelőanyag az üveg megolvasztásával készül, adalék anyagként kvarchomokot tartalmaz. A kőzetgyapothoz hasonlóan kiváló hangszigetelő. Komoly hátránya, hogy nem bírja a mechanikai terhelést, így szállítani és tárolni könnyű.

Ez a típusú szigetelőanyag vízzel, nedvességgel szemben nem ellenálló. Tűzbiztonsági szempontból a kőzetgyapothoz képest rosszabbul, de a polisztirol szigeteléshez képest jobban teljesít.

XPS – Lábazati hőszigetelés

Az XPS a hungarocell szigetelőanyag egyik formája, a teljes neve az extrudált polisztirol. Az XPS csak táblás kiszerelésben kapható. Anyagsűrűsége magas, jó az ütés- és nyomásállósága, valamint a nedvességgel szembeni ellenállóképessége. 

Az XPS zártcellás szigetelő lapokat változatos vastagságban lehet megvásárolni. Az XPS szigetelés kiváló hangszigetelő és a nedvességnek is nagyon jól ellenáll. Utóbbi tulajdonságának köszönheti azt, hogy elsősorban olyan helyeken alkalmazzák, ahol a nedvességgel szembeni ellenállóképesség kifejezetten előnyös.

EPS szigetelőanyag – egy igazán pénztárca barát megoldás

Az expandált polisztirol (EPS) hőre lágyuló, polimerizált, sztirol nevű szénhidrogén. Az anyagot iparilag állítják elő és különböző adalékanyagokat adnak hozzá gyártás közben.

A hungarocell szigetelőanyag a legtöbb családi házhoz tökéletesen megfelel. A piacon lévő anyagárak között a fehér polisztirolnak jóval kedvezőbb az ára, mint a többi szigetelőanyagnak.

Az EPS elöregedése nagyon lassú, nem bocsát ki a természetbe káros anyagot, a rágcsálók és a kártevők pedig nem szeretik. Könnyen szállítható, illetve kezelhető.

Nagy hátránya, hogy rossz a páraáteresztő képessége ezért nagyobb hajlama van a penészedésre. A polisztirol éghető, és alacsonyabb az égési foka, mint a kőzetgyapotnak vagy üveggyapotnak.

GRAFIT EPS – magasabb hatásfok vékonyabb vastagsággal

hungarocell szigetelőanyag egy kedvelt típusa a GRAFIT EPS, amire tökéletesen érvényesek a feljebb megadott jelzések, szigetelési képességben azonban jobb. A grafit adalékanyagot is tartalmazó GRAFITOS EPS szigetelőanyag jóval alacsonyabb hővezetési tényezővel rendelkeznek a sima polisztirolnál.

Ez azért is hasznos, mert kisebb vastagságban is hatékony. A grafitos polisztirol úgy készül, hogy a hagyományos expandált lap alapanyagához grafitport adnak. A különbség a grafitos és a fehér EPS szigetelőanyag között 20-30%. A jobb hőszigetelő képessége miatt vékonyabb kivitelben kaphatjuk meg ugyan azt az eredményt.

Mit jelentenek a számok?

szigetelés

A hungarocell hőszigeteléseknek van egy szám alapú jelölése. A számok azt jelzik, mennyire terhelhető egy adott típus, így meghatározzák, hová lehet őket felhasználni. Ezt az EPS rövidítés melletti számmal szokták jelölni (pl. EPS 80, EPS 100).

  • 50 és 100 között: Az ilyen jelzésű lapok mérsékelten ugyan terhelhetők, de nem szabad őket padlókhoz és járható tetőkhöz használni. Ideálisak a homlokzat hőszigeteléshez.
  • 100-tól 150-ig: már fel lehet használni padlók, lapostetők hőszigeteléséhez, de kizárólag normál terhelés esetén.
  • 150-től 200-ig: már magas terhelésű padlókhoz és lapostetőkhöz is fel lehet használni. Alkalmas gyárakba, mélygarázsokba, bevásárlóközpontokba.

Melyik falhoz milyen szigetelőanyag illik?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni mennyire fontos, hogy mindig a megfelelő szigetelést válasszuk figyelembe véve a szerkezeti igényeket. A termékek testsűrűsége, mechanikai, akusztikai tulajdonságai lényegesen eltérők lehetnek. A vakolt expandált polisztirolhab (EPS) és a kőzetgyapot valamennyi falazati anyagnál alkalmazható.

„A legjobb szigetelőanyag az, ami engedi a falakat lélegezni!” Ez egy gyakran hangoztatott kijelentés, de mit is jelent pontosan?

A „fal lélegzése” valójában azt takarja, hogy a pára a helyiségből diffúziós úton, a külső falon keresztüli távozik elkerülve a kedvezőtlen következményeket. Bár a pára nyomáskülönbség hatására átjuthat a külső határoló falakon, azonban az itt távozó nedvesség elenyésző. A határoló falakon a nedvesség csupán 3-4 %, a többi körülbelül 97% szellőzés útján távozik.

  • Tégla, Beton és Ytong falazaton ezek építhetők be: expandált polisztirol, extrudált polisztirol, lépésálló kőzetgyapot.
  • Vályog falazaton: Perforált polisztirol: Alap esetben vályogfalak hőszigeteléséhez kőzetgyapotot szoktak használni, mivel a sima EPS nem jó páraáteresztő, a vályogfal pedig erre érzékeny.

Hogyan válasszuk meg a megfelelő szigetelőanyag vastagságot?

A hőszigetelés vastagsága mindig attól függ, hogy milyen célokat kívánunk megvalósítani.

Sokan azt gondolják, hogy a vastagabb megoldások nagyobb takarékosságot jelent. Azonban egy bizonyos vastagságon túl már nem érdemes növelni a szigetelést. Ma már rendelkezésre állnak olyan hőszigetelő anyagok, melyek vékonyabb rétegben is hozzák a kívánt eredményt.

Az U érték a fajlagos hőátbocsátási tényező, mértékegysége W/m²K. Minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szigetelőanyag képessége. A hőátbocsátási érték a passzív házak 0,10-es mértékével szemben a hagyományos ingatlanok esetében 0,24. Ezt az értéket átlagban a 38-as téglafalra az alábbi hőszigetelő rendszerekkel tudjuk elérni.

  • EPS szigetelőanyag 15 cm-es
  • GRAFIT EPS szigetelőanyag 12 cm-es
  • KŐZETGYAPOT szigetelőanyag 10 cm

Sok esetben a hőszigetelő lapok beszerzésekor az árat tartják elsődlegesnek. A szigetelőanyag árak, bár fontos tényezőként szerepet játszanak a végső döntés meghozatalában, azonban nem szabad kizárólag ez alapján dönteni.

Kivitelezés előtt érdemes mérlegelni, hogy most szeretnénk több pénzt belefektetni az ingatlanba, és hosszú távon alacsony rezsiköltséget biztosítani, vagy inkább olcsóbb legyen a beruházást, és később számolunk magasabb rezsiköltségekkel?

Ha szeretnél időálló és minőségi hőszigetelést, vagy maradtak még megválaszolatlan kérdések, akkor látogasson el weboldalunkra és vedd fel kollégánkkal a kapcsolatot vagy kérjen árajánlatot.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.