Lakberendezés

Színek párosítása – Ezek a legfontosabb alapelvek!

Mielőtt színeket választasz az otthonodba, vagy akár csak egyetlen szobába is, érdemes egy kicsit utána járni, hogy a kiválasztott árnyalatok valóban passzolnak-e egymáshoz.

Ehhez meg kell ismerkedni a színelmélettel, melynek az alapja Goethe 1810-es Színtana. A színtannak köszönhetően született meg a színkör, mely elsődleges színekből (piros, kék, és sárga), szekunder színekből (narancs, lila és zöld), illetve az elsődleges és szekunder színek keverékéből, a harmadlakos színekből (pl. kékeszöld) áll. Így jön létre a 12 körcikk, mely két félkörre osztható, meleg és hideg színekre.

A színek kiválasztásánál érdemes figyelembe venni, hogy az élénk, meleg színek kisebb felületen is működnek, túlzásba vinni nem feltétlen szabad őket, ugyanakkor a mélyebb, hideg, illetve a semleges színek akár nagyobb felületeken is működnek.

Ha mozgalmasabb, élénkebb hatásra vágysz, akkor érdemes az ellentétes színek használatával kísérletezni. A neutrális, vagyis a semleges színeket is érdemes élénk árnyalatokkal párosítani, ezek felerősítik egymás hatását. Neutrális színek a fehér, a fekete, a szürke, de barna-bézs tónusok is.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.