Lakberendezés

Színezze a nappalit és válasszon kék kanapét! Tekintse meg gyönyörű inspirációinkat!

Tetszene a kék szín a nappaliban? Mit szólna egy sötétkék kanapéhoz? Hogyan rendezzen be egy ilyen színű szobát? Milyen színeket érdemes kombinálni a kékkel, vagy a sötétkékkel? Olvassa el blogcikkünket tanácsainkért egy gyönyörű, kék ülőbútorokkal berendezett nappalihoz.

A kék szín és árnyalatai minden bizonnyal az egyik legdivatosabb és legszebb lakberendezési színek. A kék árnyalatainak választéka nagyon széles: választhat akár babakék, királykék, viharkék, türkiz, jácint közül – a vízkéken át a mély indigó, a farmerre vagy szürkére emlékeztető színeket is.

Hogyan használja a nappaliban, milyen árnyalatok működnek a legjobban, és milyen más színekkel kombinálhatja a kéket és a sötétkéket?

Kék szín a pszichológiában: a kék szín jelentősége

A kéket az ókorban a halhatatlansággal hozták összefüggésbe. Ma azonban a béke, a reflexió, a kikapcsolódás és a belső élet, továbbá a szabadság és a frissesség színének tartják. Az érintetlen természethez, az ég kékjéhez és a vízhez kötődik. Társítjuk továbbá az ünnepekhez, a nyárhoz és a pihenéshez kapcsolódóan is.

ls angela
LS Angela ágyazható sarokgarnitúra

A színekkel foglalkozó pszichológusok szerint a kék a biztonság és a béke érzését kelti az emberekben: valószínűleg éppen emiatt találkozunk vele az információs táblákon. Kultúrától függetlenül pozitív érzéseket ébreszt, mint a bizalom, az erő, a magabiztosság jelképe, a lelki békét és hitelességet áraszt.
Mit szólna egy ágyazható kék sarokgarnitúrához a nappalijában?

Tudta, hogy a kék szín egyik érdekes tulajdonsága az is, hogy csökkenti az étvágyat? Ez a tény talán összefüggésbe hozható azzal, hogy a természetben nincs kék színű táplálék?

Érdekesen javaslat a lakberendezésben, mely elég jól működik – ha fogyni szeretne, díszítse kék vagy sötétkék színben a konyhát! Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy a vörös ellentétes hatást fejt ki, amely bizonyítottan energiát ad és serkenti az étvágyat.

A kék legdivatosabb árnyalatai a belső térben

Tudta, hogy a kék színnek több tucat, esetleg több száz árnyalata is létezik? Közülük a legnépszerűbbek természetesen a türkiz, az akvamarin, az azúrkék, az indigó, a kobalt, az ultramarin és a kedvenc sötétkék. Vannak még olyan árnyalatai, mint a tinta, a búzavirág, a poroszkék, a babakék, a párizsi kék… És még természetesen sok sok más szín! Szeretne többet megtudni róluk?

falco fresh 33
LS Falco sarokkanapé Fresh 33 színben

Kék, égbolt-kék, babakék árnyalatok – ezek úgynevezett fehérre meszelt pasztellkék árnyalatok, melyek kiválóan alkalmasak kis belső terekbe, mert vizuálisan nem csökkentik azokat.

Egykor főleg gyerekszobákban használták, ma már a nappaliba is bekerültek, nemcsak kiegészítőkben, hanem falakon vagy egy kényelmes sarokgarnitúrán is jól mutat. Ez egy gyengéd, ugyanakkor pozitív színárnyalat, amely a napsütéses égbolthoz kapcsolódik.

sötétkék szín jelenleg a legdivatosabb árnyalat a kékek választékból. Gyakran használják a falakon festékként vagy a nappaliban kiegészítőkben: például sötétkék szőnyeg, sötétkék párnák, tengerkék függönyök.

A nappali bútorainak kárpitozásához választott színként való alkalmazása is igen népszerű, hiszen egy sötötkék kanapé nagyon divatos lesz egy társalgóban! Világosabb (pl. sötétkék ) és sötétebb ( mély sötétkék, tintás ) árnyalatai egyaránt vannak.

Olyan nevekkel is találkozhat, mint poroszkék, tengernagykék, sötétkék, ulramarin – ezen elnevezések mind a sötétkék árnyalata!

cooper relax kanapé
Cooper elektromos relax kanapé

A türkiz szín a kék és a zöld keveréke, mely energiát, frissességet, és ünnepi jelleget kölcsönöz a nappalinknak. Lehet világos vagy sötét árnyalatú, nagyon jól fog passzolni a szürkéhez, a fehérhez, a sötétzöldhez és sötétkékhez is. Ez egy erős akcentus, sokszor jobban fog működni kiegészítőkben, mint nagy felületeken.

Közeli unokatestvére a hűvösebb és sötétebb tengerikék, vagy a kékebb azúrkék. Hasonló árnyalat például az akvamarinnak is, mely véleményünk szerint például kiválóan kombinálható fával és betonnal egyaránt.

laury sarok
Basic Design Laury ágyazható sarokgarnitúra ágyneműtartóval

A kék és a lila határán mozog az indigó, mely egy erős és mély szín. Neve az Indigo Tinctoria növényből származik, amelyből az indigófestéket készítették. Királyi színnek tartották, sok kultúrában csak a nemesebb osztályok viselhették. Ma leggyakrabban az etno stílusú enteriőrökben használják, melyet Mexikó vagy a mediterrán országok kultúrája ihletett.

norton kanapé indigóNorton kanapé

kobalt szín egy igazi sláger a belső térben! Miután ásványokból nyerték ki, ezért nagyon ritka volt, melyet a nemeseknek, és a gazdagok számára tartottak fenn. Kissé hasonlít a zafírra és a búzavirágra, de valamivel világosabb, mint az előbbi, és kissé sötétebb, mint az utóbbi. Friss ugyanakkor hűvös színek, tökéletesen mutatnak klasszikus belső terekben és modern nappalikban egyaránt.

Hogyan alkalmazzuk a kék színt a nappaliban?

A kék szín különböző helyiségekben, fő színként (a merészebbeknek) és kiegészítőkben (mindenki számára) egyaránt működik, a nappalinak harmóniát és pihentető légkört kölcsönöz.

A kék színt használhatja a nappaliban mind a falon (egy falat festhetünk a kék valamelyik árnyalatával), mind a kanapéágy vagy sarokgarnitúra kárpitján egyaránt, hiszen évek óta ez a nappali nappali bútorok egyik legdivatosabb színe.

Leggyakrabban sötétkék kanapét választunk, de természetesen a kék világosabb árnyalatai is jól mutatnak. Mit szólna egy modern kék színű kanapéhoz? Gyönyörűen mutatna nappalijában, igaz?

A kék szín használható a nappaliban kiegészítőiben is  – ebben a színben gyönyörűek lesznek a függönyök, párnák, szőnyegek vagy a falon lévő képek is.

Mivel kombinálhatjuk a kéket a nappali szobában?

1. Párosítsuk a kéket ugyanezen színpaletta más árnyalataival – a sötétkék például kombinálható türkizzel vagy babakékkel, a tinta toll-világos pasztellkékkel, a zafír pedig a kobalttal.

2. Használjuk a színkör melletti színekkel. A kék árnyalatai tökéletesen illeszkednek a zöld tartomány színeihez – a palackzöld, smaragdzöld, menta, tenger például a gránát és más kék színek legjobb társai.

3. A fehérrel bármikor: a sötétkék és a fehér kombinációja egy jól ismert tengeri páros, amely jól működik példáué tengeriparti – például hamptoni stílusban berendezett enteriörökél, valamint párizsi hangulatú bérházak ihlette klasszikus belő terekben is.

4. Kombinálhatja szürkével is, hiszen a semleges szürke szín csökkenti a „kék a kékben” intenzitását, megnyugtatja az elrendezést és időtlen tónust kölcsönöz neki.

5. Párosítsa pasztellekkel! A pasztell bézs, púderrózsaszín és egyéb meleg pasztellszínek kifejezetten jól mutatnak például a sötétkék árnyalatokkal, amelynek optimistább karaktert adnak és felvidítanak.

6. Párosíthatja nyugodt szívvel az olyaan fémek színeivel is, mint a réz, vagy az arany, mely tökéletes kombinációja lesz a modern klasszikus, csillogó vagy akár bohém stílusú enteriőröknek.

Ha még mindig nem tudja eldönteni, hogy melyik kék mellett szeretne dönteni, látogasson el a kanape-shop.hu weboldalára, ahol sok inspirációt, hatalmas kanapé és huzatválasztékot és hasznos tanácsokat találhat.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.