Háztartás

Színhőmérséklet és Színvisszaadás mik ezek és mi a különbség köztük?

Mielőtt az energiatakarékos világítás vált az uralkodóvá, a villanykörte kiválasztása meglehetősen egyszerű volt. A 40 wattos izzó nem ad elég fényt? Válasszon 60 wattos teljesítményt, és az már elegendő lesz. Akkor még a színhőmérséklet nem volt válaszható csak az ipari fényforrások voltak eltérő színhőmérséklettel.

A LED technológia a lehetőségek széles skáláját tette lehetővé a fényáram és alkalmazhatóságok terén, és bár ezt előre lépésnek tekinthetjük a világítástechnológiai technológiák, valamint az ipari vagy kereskedelmi alkalmazások szempontjából, ez sokkal bonyolultabbá teszi az átlagfogyasztó dolgát ha csak néhány izzót akar vásárolni.

Az összes szín- és világítási szempont között igen nehéz eligazodni. Cikkünk azért született, hogy segítsünk elmagyarázni és megkülönböztetni a két kihívást jelentő kifejezést, a CCT (korrelált színhőmérséklet) és a CRI (színvisszaadási index).

Mi az a CCT vagy a korrelált színhőmérséklet?

A CCT egy Kelvin fokban mért szám, amely segít leírni a fényforrás viszonylagos melegét vagy hűvösségét. Leggyakrabban 2700-3000K meleg fehér valamint 4000K hideg fehér fényforrásokkal, lámpatestekkel találkozhatunk.

A legtöbb lakossági alkalmazáshoz 2700K és 3000K az előnyös színhőmérséklet-opciók, mivel mindkettő kellemes, meleg megjelenést hoz létre, amely hívogató és pihentető környezetet teremt.

Kiskereskedelmi vagy kereskedelmi alkalmazások esetén a 4000K egy népszerű színválaszték, mivel élesebb, energikusabb fehér árnyalatot biztosít. Ipari vagy feladatorientált alkalmazásoknál az 5000K vagy akár 6500K az előnyben részesített színválaszték, mivel ezek a színhőmérsékletek a legjobban megfelelnek a természetes napfénynek.

Mi az a CRI vagy színvisszaadási index?

A fényforrás CRI-értéke leírja, hogy egy fényforrás hogyan adja vissza egy szín valós színét egy referenciasugárzóhoz képest. Olyan százalékos érték, ahol 100 a legjobb. A legtöbb standardizzó CRI értéke 80, míg a magas CRI izzók CRI értéke 90 vagy magasabb.

Például egy 70 CRI fényforrás alatt látható festmény olyan színeket jeleníthet meg, amelyek nem tűnnek valósághűnek. A 95 CRI fényforrás alatt látható festmény színei azonban természetesek lesznek.

A CRI és a CCT közötti különbség magyarázata

Mint fentebb kifejtettük, a CCT és a CRI a szín két különböző aspektusát méri. A CCT megmondja nekünk a villanykörte által kibocsátott fény színét, és az alkalmi megfigyelő számára azonnal látható, ha közvetlenül a fényforrásra néz.

Másrészt a CRI érték nem árulja el maga a fény színét. Inkább a tárgyak színmegjelenéséről árulkodik a fényforrás alatt (a fényforrás “visszaadja” az objektum színeit, innen ered a kifejezés). A villanykörte CRI-értéke gyakorlatilag 100 ugyanis a hagyományos izzók a referenciasugárzók.

A fotósok és a művészek “színellenőrzőt” használnak, amely szabványosított színpaletta segítségével becsüli meg a színvisszaadás minőségét egy fényforrás esetén. A normál izzók már nem hatékonyak, valamint a fotózáshoz jobb a fehér fény.

 A CCT és a CRI kapcsolata

Bár a CCT és a CRI a fény színének két különböző aspektusát írja le, számításaikban mégis szoros kapcsolatban állnak egymással. Mint fent említettük, a CRI úgy tekinthető, mint amely meghatározza a fényforrás pontosságát.

A “pontos” meghatározásakor azonban először meg kell határoznunk, hogy mi legyen a “pontosság” referenciapontja. Például egy festmény színes megjelenésének megítélésekor honnan tudjuk, hogyan kell kinéznie? Más szóval, mi a referencia?

Amikor a fény pontosságára hivatkozunk, először meg kell határoznunk egy fényforrás színhőmérsékletét, hogy megfelelő referenciapontot kapjunk. Minden színhőmérsékletnek van egy ”referencia standardja“, amelyet a legpontosabb vagy természetes megvilágítást biztosító fényforrásnak tekintenek.

Például a 2700K referencia standarddal rendelkezik, amely megközelítőleg megegyezik egy izzólámpával. A 6500K referencia-szabványa azonban megközelítőleg megegyezik a természetes napfénnyel (az égtáj közepén egy nyár közepén délben).

A festmény példával folytatva, ha van olyan izzónk, amelynek színhőmérsékletét 2700K-nak mérjük, és megítélnénk a színek megjelenését az izzólámpához képest.

Nem hasonlíthatjuk össze őket a természetes nappali fény (6500K) megjelenésével, mert a 2700K színhőmérséklet azt jelzi, hogy ez egy meleg, sárgás fényforrás, amely nem közelíti meg a természetes kékesfehér napfényt.

Miért fontosabb és fontosabb a CCT, mint a CRI

A fenti magyarázatnak egyértelművé kellett volna tennie, hogy a CRI-nek színhőmérséklet-értékre van szüksége annak meghatározásához, hogy mihez viszonyítjuk a szín megjelenését.

A CRI minden bizonnyal fontos mérőszám, amely segít megmagyarázni a színminőséget, de szinte értelmetlen, ha önmagában használják, színhőmérséklet-érték nélkül. De mihez képest pontos? Izzó fényszíne (2700K), természetes napfény (4000K) vagy természetes nappali fény (6500K)?

A nagy gyártók fényforrásaiknál mindig használják az összevont kifejezést. Mégpedig hogy egy LED vagy bármilyen fényforrás 830-as vagy 840-es. Ez a két érték összevonásából származik. Az első szám a színvisszaadást jelzi ez jelen esetben a 8 azaz 80% a második a színhőmérséklet első két számjegye 3000 és 4000K.

Ezért van tehát, hogy a nagy gyártók megnevezéseikben és leírásaikban ezt a háromjegyű számot használják a fényforrás fényének pontos leírására.

Mindkét érték nagyon fontos, de nem kell mindig megnéznünk. A színhőmérséklet minden felhasználás esetében fontos, viszont a színvisszaadás csak akkor, amikor kifejezetten szükségünk van a színek élethű megjelenítésére.

Ez gyakorlatilag azt jelenti nekünk, hogy amennyiben általános feladatra szeretnénk fényforrást akkor ma már az összes LED minimum Ra 80-as színvisszadású. Amennyiben fontos színhűség úgy jobb fényforrást kell, vegyünk Ra 90-es vagy 95-s értékűt.

lumencenter.net azért jött létre hogy újdonságokat, érdekességeket és szebbnél szebb lámpatesteket mutasson be. Közvetlen kapcsolatban vagyunk a magyarországi legnagyobb gyártókkal és szakmai blogként a világítástechnika irányainak újdonságainak bemutatását tűztük ki célúl. Olvassatok bele többi cikkeinkbe is.

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Háztartás

Comments are closed.