Lakásfelújítás

Szobafestés házilag – Ezek a legfontosabb lépések a szobafestés előtt!

Ha fel szeretnéd újítani valamelyik szobát, elég lehet egy új színben gondolkodnod. Ehhez elég, ha átfested a falat, amit akár magad is megcsinálhatsz, hiszen a festés nem túl bonyolult feladat.

Persze vannak dolgok, melyekre érdemes figyelni, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A következőkben lépésről lépésre eláruljuk, hogy tudod segítség nélkül is elvégezni a festést.

Az első lépés, hogy a felület, amit át szeretnél festeni, milyen állapotban van. Egy-két réteg festékre jöhet még egy újabb, ám 4-5 festés után már érdemes leszedni a régi rétegeket, glettelni, és csak ezután nekiállni a festésnek.

Mielőtt nekiállnál a festésnek, a bútorokat told a szoba közepére, és takard le fóliával. A padlót is érdemes takarni, a konnektorokat, szegélyeket, ajtókat és ablakokat pedig maszkolószalaggal védeni.

Mosd le a falat mosószeres vagy szappanos vízzel, így a felhólyagosodott részek jobban látszanak majd, és a festékréteg is könnyebben lejön, ha le szeretnéd kaparni. Valószínű, hogy glettelésre is szükség lesz.

Kisebb repedések esetén 1-2 kg glettanyag bőven elegendő lesz. Számolj azzal, hogy a glettelés is kosszal jár, és a megszáradt felületet csiszolni is kell, ami szintén porral jár.

Ha nagyobb falszakaszon kell glettelni, esetleg vakolni is, akkor érdemes inkább szakemberhez fordulni. Egy-két kicsi repedést azonban segítség nélkül is be tudsz glettelni, és le tudsz csiszolni.

Ha a fal tiszta és pormentes, akkor jöhet a számolgatás, vagyis, hogy mennyi festékre lesz szükséged. Ehhez tudnod kell a falak pontos méretét. Az ablakokat és az ajtókat nem feltétlen kell kihagyni, mivel érdemes picivel több festéket vásárolni.

Úgy kalkulálj, hogy egy réteg nem lesz elegendő, legalább kettő kell, hogy szép legyen a fedés, sötét falszín esetén, akár háromra is szükség lehet. Ha szeretnél hablécet, rozettát vagy bármilyen plusz elemet a falra, azt még a festés előtt illeszd a helyére. Amennyiben ez is megvan, akkor kezdődhet maga a festés.

Kép forrása: Pexels.com


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.