Támogatott tartalom

Szobafestés otthon: így valósítható meg!

Ha szeretnénk látványos változást a lakásunkban érdemes kifesteni a szobákat. Sokan azt gondolják, hogy a festés fárasztó, időigényes munka ami miatt mindenhol felfordítjuk a lakást. Valóban van benne igazság is, de ha megtervezzük a lépéseket, akkor könnyebben vehetjük az akadályokat és a jutalmunk egy új lakás lesz. A tökéletes végeredményhez csak pár dologra kell odafigyelnünk.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan festhetsz ki otthon, valamint kitérünk arra, hogy milyen lehetőségeid vannak a 2. kerületben Budapesten szobafestőtől való ajánlatkérés kapcsán, ha mégis segítségre lenne szükséged.

Hogyan haladjunk?

A legegyszerűbb, ha lépésről lépésre haladunk. Sokaknak magától értetődő ugyan, de a későbbi munkálatok érdekében ki kell pakolni az apró holmijainkat a szobából és a nagy méretű bútorokat össze kell húzni a szoba közepére úgy, hogy jól körbejárhatók legyenek. Majd le kell teríteni őket amennyire lehet, hiszen a glettelés nagyon sok porral jár és be fogja borítani a szoba minden zegzugát.

Bár a nagytakarítást a munkálatok végén kell elvégeznünk, azért mielőtt hozzálátunk, nem árt portalanítani a falakat és a plafont mielőtt nekiállunk a festési munkálatoknak. Lehetőleg a portalanítással is fentről lefelé haladjunk ugyanúgy, ahogy a festésnél is. Először a plafon utána a falak következnek.

Jöhet a festés?

Mindegy mekkora a lakás fel kell mérni a falak állapotát, kell-e glettelni, elég lesz-e egy adag festék vagy annyi már a réteg, hogy le kell kaparni. Ha le akarjuk szedni a festéket, akkor a felületet le kell mosni mosószeres vízzel, így könnyebb lesz eltávolítani azt. Azonban a glettelés, ami utána következik nagyon sok porral jár ugyan, de érdemes alaposan megcsinálni.

Festésnél kb. 7-8 m2 falfelületre kell 1 liter festék egy rétegben, így szorozni kell a rétegek számával, plusz egy kicsit ráhagyni, ha később esetleg javítani kellene. Ha akarunk polisztirol díszlécet, vagy rozettát el kell dönteni, hogy hova kerüljön. Mélyalapozót pedig minden esetben kötelező használni.

A mélyebb repedéseket ki kell tölteni glettel vagy habarccsal. A mennyezetre nagy kötésszilárdságú glettet használjunk, mert azt könnyen simára lehet  dolgozni. Glettelés után jöhet a csiszolás. Az igényesebb mesterek ezután megismétlik a folyamatot, így tükörsima lesz a fal. A sok fáradozás jutalma egy szépen festhető felület, amelyet könnyen lehet festeni.

Rendrakás a festés után

Most is mint a kezdeteknél célszerű fentről lefelé haladni majd belülről kifelé. Ha leszedtük a ragasztó csíkokat és a takarófóliát, leszedhetjük még a lecsepegett festék cseppeket, lemoshatjuk az ajtót az ablakot, a bent maradt bútorokat és jöhet a felmosás.

Amennyiben nem szeretnénk mi bevállalni a festési munkákat Budapesten a 2. kerületben szobafestőtől kérhetünk árajánlatot a munka elvégzésére. Csak pár kattintás, néhány adat és pontosan látni fogjuk, hogy mennyi az annyi.

Összegezve: Egy kis tervezéssel mi magunk is neki állhatunk a szobafestés munkájának, hiszen a barkácsáruházakban kaphatunk segítséget a hozzávaló anyagokról és szerszámokról és mindjárt meg is tudjuk vásárolni a szükséges hozzávalókat így meg tudjuk spórolni azt az összeget, amit a festő szakembernek fizettünk volna.

Ha viszont nem érezzük magunkat annyira profinak, esetleg nincs rá időnk, akkor az ajánlatkérés a legtöbb esetben gyors és egyszerű.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.