Kert

Szúnyogűző növények – Ezek a leghatékonyabb dísznövények!

Milyen kellemes is egy könnyed nyári estén kiülni a teraszra vagy az erkélyre. Ám a szúnyogok sokszor teszik tönkre az ilyen estéket. Hogy megúszd a vérszívó rovarok támadását érdemes okosan megválogatni a terasz, a balkon vagy az erkély növényeit.

Vannak ugyanis olyan növények, melyek nemcsak szépek, de hasznosak is, mivel képesek a szúnyogok elűzésére. Milyen növényeket érdemes ültetni a teraszra és a balkonra, hogy távol tartsák ezeket a vérszívó rovarokat? Cikkünk további részéből kiderül!

Virágos növények, melyek nemcsak hasznosak, de szépek is

  • Büdöske: ez egy meglehetősen erős szagú virág, mely az őszirózsafélék családjába tartozik. Szép élénk narancssárga virágokat hoz, virága nemcsak a szúnyogokat, de más rovarokat is távol tartja.
  • Bojtocska: kékes vagy lilás virágú, kedves megjelenésű növény, mely könnyen gondozható. Kerülhet nagyon napos erkélyre is, mert jól tűri a meleget, erős napfényt.
  • Kakassarkantyú: napos és félárnyékos erkélyekre, balkonokra ezt a növényt érdemes ültetni a szúnyogok ellen. A gondozása egyszerű, nem igényel különösebb szakértelmet. Levelei kámforillatot bocsátanak ki, amit nemcsak a szúnyogokat, de a legyeket és molyokat is távol tartja.
  • Gilisztaűző varádics vagy más néven mezei mimóza: őszirózsafélék családjába tartozik, mint a büdöske. Keserű anyagai, illóolajai taszítják a rovarokat. Nem csak a szúnyogok, hanem a hangyák távoltartására is alkalmas.

Fűszerek növények, melyek nemcsak a főzésnél lesznek hasznosak

A fűszernövények között több olyan is akad, amelyet nemcsak főzéshez használhatunk, hanem a rovarok ellen is bevethetünk. Az erkélyen és a balkonon is megélnek, de szabadföldbe is ültethetjük őket.

  • Citromfű és macskamenta: ez a két növény nemcsak teának jó, de a szúnyogok is messze elkerülik őket erős illatuk miatt. Emberek számára egyébként ez az illat inkább kellemes, de a rovarok nem kedvelik.
  • Rozmaring: ennek a fűszernövénynek is jellegzetes illata van, melyet a szúnyogok, a molyok és a bolhák sem szeretnek, messze el is kerülik. A levelét húsokhoz és szószokhoz használhatod fel.
  • Zsálya: szintén egy aromás növényről van szó, kesernyés illata távol tartja a szúnyogokat és a hangyákat is. Ételekbe is kerülhet, vagy akár teát is főzhetsz belőle.
  • Levendula: ezt a növényt talán senkinek sem kell bemutatni, ugyanis meglehetősen elterjedt és népszerű. Virágát szokták ruhásszekrényekbe akasztani, hogy távol tartsa a molyokat, de cserepes növényként a szúnyogok ellen is nagyon hatékony.

Kép forrása: Pixabay.com


Friss cikkek innen:Kert

térkövezés
Kert

Hogy készül a térkő?

Cikkünkben a térkövezés lépéseit foglaltuk össze. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan történik a térkő szakszerű ...

Comments are closed.