Lakásfelújítás

Takarítás lakásfelújítás után

Nagy öröm, amikor vége van a lakásfelújításnak vagy az  építkezésnek. Azonban ilyenkor még a leggondosabb kivitelezői munka után is egy alapos takarításra van szükség. És itt a hangsúly az alapos szón van! Miért mondjuk ezt? Cikkünkkel segítünk felkészülni a felújítás utáni nagytakarításra!

A pormentes tisztaság elérése a cél

A generálkivitelezés után a por összesöprése nem lesz elé. Általában a mesterek ennyit tesznek meg, mielőtt készen átadják az ingatlant a megrendelőnek. A falak glettelése és csiszolása után felszálló finom por mindent belep és jótékonyan elfedi a munka közben lecseppent festék foltokat, egyéb szennyeződéseket.

A finom glettport nem lehet összesöpörni. A serprés hatására újra felszáll, majd a levegőben órákig lebeg és ismét leszáll. Gyakran előfordul, hogy a takarítás első lépése a szokásos seprés után a felmosás következik. Ilyenkor pillanatnyilag tisztának tűnik a helyiség, majd pár óra múlva ismét finom porréteg borít mindent… De mit tehetünk ellene?

  • Seprés helyett használjunk gumitolót, vagyis toljuk össze a por nagy részét és lapáttal távolítsuk el.
  • Többször mossunk fel és gyakran cseréljük a felmosóvizet tiszta vízre.
  • Fordítsunk figyelmet a fugákra, távolítsuk el onnan az apró morzsalékokat is.

A felmosáshoz érdemes beszerezni egy kétvödrös takarítókocsit, ami le fogja egyszerűsíteni a munkát és a későbbi takarítás során is nagy hasznát vehetjük.

Falak tisztítása és a burkolatok polírozása

lakásfelújítás

Kép forrása: Vecteezy.com

A por nem csak a padlón fog megtelepedni, hanem a függőleges falakon is. Fontos, hogy innen is eltávolításra kerüljön, mert a finom por jelenléte légzési problémákat okozhat. A festett falakat érdemes mikroszálas törlőkendővel áttörölni.

Ezek a törlőkendő szárazon és enyhén nedvesen is összegyűjtik a port. A csempéket vizes áttörléssel érdemes pormentesíteni. Ezeket a törlőkendőket beszerezhetjük online a higienia-online.hu webshopból, ahonnan házhoz is szállítják nekünk.

Miután megszabadultunk a porrétegtől láthatóvá válnak a festékfoltok, és a letapadt egyéb szennyeződések. Régen ezeket spaklis módszerrel lazították fel, de ma már nem szívesen esünk neki spaklival az új burkolatnak, amire éppen egy vagyon költöttünk.

Szerencsére van megoldás. Ma már sokféle ökocímkés tisztítószer kapható, ami hatékonyan távolítja el az ilyen szennyeződéseket és közben környezetkímélő is.

Miért fontos a polírozás?

A burkolatok polírozása vagy szakszóval bevonatolása egy védőfilmet képez a burkolatokon miközben eltávolítják az olajos és zsíros szennyeződést. Az így felvitt ápoló film megkönnyíti a későbbi napi takarítást és hosszabb, karcmentes élettartamot biztosít a burkolatnak.

Képek forrása: Vecteezy.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Lakásfelújítás

Comments are closed.