Kert

Tél végi takarítási munkák a kertben

Kevesen gondolják, hogy mennyi feladat van a kertben a tél végén. Pedig ahhoz, hogy márciusban el tudjuk kezdeni a kinti munkálatokat, rendbe kell szedni az egész udvart.

A tél végi időszak remek lehetőséget ad arra, hogy előneveljük a palántákat, dugványokat készítsünk, nem utolsó sorban beszerezzünk minden szükséges kertigépet, ami hasznos lehet a tavaszi időszakban. Lássuk, hogy milyen feladatok várnak ránk ilyenkor!

A tél végi legfontosabb kerti munkák

Bár az időjárás évről-évre változékonyabb és sajnos egyre többször fagynak el a növények egy-egy áprilisi fagyban, ettől függetlenül nem állhat meg az élet. Érdemes felkészíteni mindent arra az eshetőségre, ha még sokáig lenne hűvös időjárás. Ilyenkor azonban már nyugodtan kimehetünk és szétnézhetünk, hogy mi is vár majd ránk idén.

Az első virágok és a palánták

Valószínűleg megjelentek az első hóvirágok, ibolyák, esetleg egyéb korán virágzó növények, amelyek a tavaszt jelzik előre. Fontos tudni azonban például a veteményes kapcsán, hogy miből mennyire lesz szükség.

Sokszor esünk ugyanis abba a hibába, hogy aggódik, egy-egy palánta nem ered meg, így inkább többet rakunk el, mintsem keveset. Ez azonban nem túl praktikus megoldás, ugyanis a túl sok növény esetén a betegségek is könnyebben terjednek.

Egy nagyjából négy fős család számára nagyjából 80 kg paradicsomra, 40 kg paprikára, 15 kg zöldborsóra, 20 kg zöldbabra, és nagyjából 25 kg sárgarépára van szükség. Persze mindezt nem feltétlenül a kertben termeljük meg, hiszen év közben is sokat vásárlunk belőlük. A paradicsom azonban befőzhető, paprikával és hagymával lecsót készíthetünk télre, de a borsóból és a zöldbabból is mehet a fagyasztóba.

Ami pedig az ehhez kapcsolódó palántákat illeti, paradicsomból inkább többfélét válasszunk, hátha egyik zacskó mag kevésbé lesz jó. A maradékot pedig ne ültessük el, inkább adjuk a szomszédnak, rokonnak, vagy egy barátnak. Ezek többsége manapság már az erkélyen is nevelhető, így lakásban élők számára is tökéletes lehet.

Kertigépek beszerzése

Fontos továbbá, hogy az ültetéshez, metszéshez, kinti munkákhoz szükséges szerszámok épségben legyenek. Amennyiben valamelyikkel gond van, vagy javítsuk meg, vagy szerezzünk be helyette másikat. A kertigépek széles választéka vár mindenkit az online webáruház, ahonnan a fűnyírótól kezdve, egészen a fahasogatáshoz elengedhetetlen kellékeket is megvásárolhatjuk.

Ideje az oltóvessző metszésének

Ennél a feladatnál rendkívül fontos, hogy kizárólag egészséges és jól termő fákról vágjunk le az oltáshoz szükséges egyéves vesszőket. Ezt egyszerűen megtehetjük, ha újságpapírba burkoljuk, majd hetekre betesszük a hűtőbe.

A fás dugványokat szintén ebben az időszakban kell lemetszeni a növényről. Ilyen például a szőlőtőke, illetve egyes díszbokrok is. Ezeket pedig akkor ültethetjük ki, ha már nem fagy és a talaj is kellemesen átmelegedett.

Összegezve: Bőven akad tehát munka februárban is a kertben, hiszen lassan éledezik a természet, így ideje előkészíteni a földet a márciusi ültetéshez. Emellett nem árt átnézni a kertigépeket, hogy azok nem károsodtak-e a téli időszakban.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)


Friss cikkek innen:Kert

Comments are closed.