Lakberendezés

Terasz és erkélyárnyékolás – Ezek a legjobb módszerek

Az erkély és a terasz egy nagyon jó lehetőség arra, hogy kert nélkül is élvezhesd a pihenést a szabad levegőn. Ám a tájolás függvényében a terasz vagy az erkély is fel tud melegedni, ha nagyon tűz a nap.

Ahhoz, hogy maximálisan ki tudd használni az erkély és a terasz előnyeit, a nap ellen valahogy védekezni kell, a következőkben ehhez adunk ötleteket és tippeket!

Függőleges megoldások – Árnyékoló rolók

A nap elleni védekezésnek számos módja van, legkézenfekvőbb a korlátra vagy a felső erkély aljára erősített árnyékoló roló, mely nádból vagy bambuszból is készülhet.

Ez a megoldás jó lehet a nap ellen, viszont hátránya, hogy az időjárás viszontagságait a felszerelt árnyékolónak bírnia kell. Az eső, a szél és a nap ugyanis még feltekert állapotban is érni fogja a rolót, ami így néhány év alatt megcsúnyul, elhasználódik.

Ellenállóbb, tartósabb és esztétikusabb megoldást jelentenek a függőleges terasz árnyékolók. A függőlegesen vagy akár ferdén legördíthető elővásznas erkélyárnyékolók nemcsak homlokzatra, de mennyezetre is felszerelhetők, ráadásul felcsévélhetők és többnyire UV állók, így az időjárásnak is jobban ellenállnak.

Érdemes megfontolni az erkélyek korlátja elé szerelhető, a homlokzattal egy síkban végigfutó, keretre feszített és vízszintesen oldalra húzható árnyékolók lehetőségét is.

Ezt akkor lehet kivitelezni, ha az erkélyünk felett van egy másik erkély, hiszen a felső vezető sínnek ide kell kerülnie. Ha nincs feletted erkély, akkor külön támasztókorlátot kell beszereltetni hozzá.

Napernyő az erkélyre

Bár az erkélyek mérete korlátozottabb, mint a teraszoké, a napernyő sem egy elvetendő ötlet. A nagyobb méretű, bukókaros oszlopokra szerelt napernyőknek az a nagy előnye, hogy amikor nincs rájuk szükség, könnye összecsukhatóak.

Hátrányuk viszont, hogy az árnyékolás tekintetében közel sem olyan hatékonyak, árnyékoló hatásuk korlátozott. Ennek ellenére, egy viszonylag olcsó megoldást jelentenek.

Napellenzők

A bukókaros külső árnyékolókat sokan választják, mert ezek bárhová felszerelhetőek. Ez egy tok nélküli megoldás, így jobban ki van téve az időjárásnak, mint a könyökkaros napellenzők.

Mozgathatók hajtókarral, de már okos megoldásokkal is kombinálható motoros vezérlésű típusok is elérhetők. Létezik függőlegesen kihúzható megoldás is, melyet eredetileg szél elleni védelemre terveztek.

Több ilyen napellenző is szerelhető egymás mellé, és egy kis kreativitással az egész erkély leárnyékolható. Az anyaga általában UV álló, így nem fog idő előtt kifakulni.

Másik lehetőség, a már említett könyökkaros vagy csuklókaros árnyékoló, melynek nagy előnye, hogy tokba tekercselődik fel a napellenző, így ha nem használod, védve van az időjárás viszontagságai ellen.

Kézi és elektromos mozgatással is beszerezhető, akár okos megoldásokkal is kombinálható. Mielőtt bármit is választasz, mérd fel az erkélyed vagy a teraszod lehetőségeit, és ennek fényében válaszd a legmegfelelőbb árnyékolót.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ellen Forsyth / Licence: CC BY-SA 2.0


Friss cikkek innen:Lakberendezés

Comments are closed.